back to top

Prva zvanična utakmica reprezentacije BiH “Kupili smo 2 lopte…”

Drugi upravo čitaju

Prva zvanična utakmica reprezentacije BiH odigrana je u Tirani s prijateljskom Albanijom. Pročitajte sjećanja i utiske reportera koji je pratio “Ljiljane”.

Godine brzo lete lete pa ne mogu da vjerujem da je prošlo toliko ljeta od tog 30. novembra 1995. godine kada je odigrana prva zvanična utakmica reprezentacije BiH.

Bio je to dan koji je ušao u povijest bh. nogometa, u našoj zemlji bjesnio je rat a igrači su bili rasuti po cijelom dunjaluku.

U našoj zemlji, samo nešto više od mjesec dana prije (21.oktobar op.au.) krenulo je prvo nogometno prvenstvo u BiH.

U toj reprezentaciji koja je igrala u Tirani nastupili su i brojni domaći igrači koji su igrali za ekipe iz Lukavca, Visokog, Tuzle, Zenice, Sarajeva…

prva zvanicna utakmica reprezentacije bih
Historija reprezentacije BiH iz Sarajeva kroz tunel spasa d Tirane

Izašli kroz tunel spasa i zaputili se u Zagreb

Okupljanje je bilo u Sarajevu nakon toga su igrači Musić, Džafić, Hrnjić, Begić, Osmanović na čelu sa selektorom Fuadom Muzurovićem izašli kroz tunel spasa ispod piste aerodroma Butmir i uputili se ka Zagrebu, gdje su dolazili igrači iz Hrvatske, Slovenije, Austrije…

Nakon dolaska u Zagreb i upoznavanja igrača i trenera, kupili smo dvije lopte, igrači su zadužili opremu koja je ko zna iz kojih izvora došla do našeg tabora i avionom se uputili ka Tirani.

Bilo je mnogo sreće i nervoze jer smo svi jedva čekali da se odigra ta prva zvanična utakmica reprezentacije BiH.

Doček u Albaniji je bio veoma topao, gostoljubivi domačini bili su u svakom trenutku na raspolaganju našoj reprezentaciji i pokazali su već tada koliko je Albanija prijatelj Bosne i Hercegovine.

U našem taboru bilo je dosta nervoze, jedva da je bilo početnih jedanaest igrača i tri u pričuvi da obuku dres među starterima.

Selektor Muzurović je rekao pomočniku Hukiću da možda i on zaigra, ali na našu sreću u posljednjim satima pred meč u Tiranu su stigli Nedžad i Said Fazlagić i selekcija je kompletirana.

albanija bih prva zvanična utakmica reprezentacije bih sastav
Jedva smo skupilii ekipu…

Fantastičan doček u Tirani i pljesak za himnu BiH

Na stadionu Qemal Stafa u Tirani okupilo se oko deset hiljada domačih navijača koji su došli da bodre svoju selekciju, ali su veoma bučno pozdravili i himnu naše zemlje i naše igrače prilikom predstavljanja pred početakj susreta.

Sam tok meča protekao je u otvorenoj igri obje selekcije, viđena su dva zgoditka, par dobrih akcija, šuteva, odbrana vratara obje selekcije (Nalbani, Pintol).

Pobjeda je na kraju pripala Albaniji koja je slavila golovima Šendra koji je pogodio u 30 minuti na asistenciju Prenga za vodstvo 1:0, da bi konačnih 2:0 u 51 minuti, nakon fine akcije Alliu, Jupi, Kola postavio Dobi koji je matirao nemočnog Pintola.

Naša selekcija imala je dvije prilike koje nisu realizovali Musemić i Osmanović zbog nedostatka koncentracije u samoj završnici akcija.

Iako je poražena reprezentacija BiH ostavila je povoljan utisak na domačine i ovaj meč širom je otvorio vrata našoj selekciji da već 1.septembra 1996.godine nastupi protiv Grčke u Kalamati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje održano u Francuskoj 1998 godine.

prva zvanična utakmica reprezentacije bih
Fuad Muzurović jedva skupio ekipu – Prva zvanična utakmica reprezentacije BiH

Muzurović – Nemam šta zamjeriti igračima

Iako smo poraženi ja nemam šta zamjeriti našim igračima koji su odigrali dobro, obzirom u kakvim uslovima smo kompletirali našu selekciju i na koji način smo doputovali u Tiranu.

Najvažnije je da smo odigrali ovaj meč,čulo se je za našu državu širom Svijeta i mogu slobodno reći, a iako smo na terenu poraženi BiH ovom utakmicom izvojevala veliku sportsku i svaku drugu pobjedu. Hvala svima koji su učestvovali u organizaciji ove utakmice, rekao je selektor Fuad Muzurović.

Prva zvanična utakmica reprezentacije BiH Albanija sastav:

Pintol, Duro, Begić, Musić, Konjić, N.Fazlagić, Džafić, Musemić, Demirović, Turković i Hrnjić. Još su igrali: Osmanović i S.Fazlagić. Selektor: Fuad Muzurović. Trener: Mustafa Hukić.  

Piše: Rešad Mamela

Možda te zanima