back to top

Luka Toni – Savršeni hat-trick

Drugi upravo čitaju

Luka Toni razbijač koji je rešetao protivničke mreže

Kakav je samo napadač bio Luka Toni! Mogao je da postigne gol iz svake pozicije, bio je krupan, pravi razbijač, u svakom trenutku spreman da zapreti protivničkom golmanu.

Karijeru je počeo u Modeni i gotovo deset godina je igrao za klubove nižih liga, da bi konačno „eksplodirao“ u Palermu u periodu 2003-2005. Uveo je klub u Seriju A posle 30 godina i bio najbolji strelac druge lige.

Zatim prelazi u Fiorentinu, gde igra odlično, što ga preporučuje fenomenalnoj ekipi Bajern Minhena koja ga kupuje za skoro 12 miliona eura i 7. juna 2007. predstavljen je kao veliko pojačanje u isto vreme sa Frankom Riberijem.

Luka Toni je odigrao maestralno u Bayernu
Luka Toni – Savršeni hat-trick

Savršen učinak u Bavarskom gigantu

Iako su Bavarci već imali dva „strašna“ napadača, Marija Gomeza i Miroslava Klosea, Luka Toni je uspeo da se izbori za svoje mesto. Za Bajern je nastupao tri sezone i za to vreme je na ukupno 60 utakmica postigao 38 golova.

Koliko je bio dobar i snalažljiv pokazao je možda najbolje na utakmici 20. kola u svojoj prvoj sezoni u Bundes ligi, u kojoj je osvojio sve što se u Nemačkoj osvojiti može, pa i titulu najboljeg strelca lige. Ta utakmica igrana je protiv domaće ekipe Hanovera, koja je bila totalni autsajder i gotovo svima je bilo čudno što na poluvremenu nije bilo golova. Ali onda je ekipa koju je vodio Otmar Hicfild „upalila motore“ i stvari su došle na svoje mesto.

u prvoj sezoni u bajernu, luka toni bio je najbolji strelac bundes lige.
U prvoj sezoni u Bajernu, Luka Toni bio je najbolji strelac Bundes lige.

Luka Toni počeo je u 58. minutu da bude noćna mora Roberta Enkea, jer je to bio prvi put da vadi loptu iz mreže posle Tonijevog šuta desnom nogom kada su ostali sami jedan na jedan.

Šest minuta kasnije, Luka Toni pokazuje Švajnštajgeru gde da mu uputi loptu u prazan prostor, što ovaj odmah i čini, pa Italijan ponovo ostaje sam ispred Enkea i ovoga puta levom nogom šalje loptu u Enkeovu mrežu.

I na kraju, pred sam završetak utakmice, u 82. minutu, Toni je posle odličnog proizgravanja ponovo sam ispred golmana, šutira snažno, ali Enke odličnom reakcijom brani nogom. Međutim, lopta se odbija i Toni ponovo naleće na nju i glavom je šalje u gol. Kao i svaki prethodni i ovaj je proslavio prepoznatljivom gestikulacijom vrteći rukom pored glave.

Luka Toni i sukob sa Van Galom

Bila je to fenomenalna partija Italijana, postigao je savršeni het-trik (perfect hat-trick) nešto što fudbaleri veoma retko uspeju da urade. Postigao je tri gola na jednoj utakmici i to jedan desnom, drugi levom nogom, dok je treći postigao glavom. Ovo pre njega nije uspeo da uradi ni jedan fudbaler Bajerna gotovo 20 godina. Poslednji je to bio Hans Dorfner davne 1989. godine.

luka toni – savršeni hat-trick
Luka Toni tri godine proveo u Bayernu

Luka Toni je svoju karijeru u Bajernu završio nakon sukoba sa Van Galom, ali je nastavio da igra i postiže golove uglavnom u Italijanskim klubovima sve dok nije završio karijeru u Veroni.

Ostao je upamćen kao vrhunski napadač spreman da ugrozi gol sa svake pozicije. Podsetite se kakav je majstor bio Luka Toni i kako je izgledao njegov savršeni het-trik u dresu Bajern Minhena:

Pogledajte i ovo:

Možda te zanima