back to top

Kada početi trenirati fudbal?

Drugi upravo čitaju

Lopta je jedna od prvih igračaka svakog djeteta. Pa s toga ne čudi i velika želja za sportom, a fudbal je sasvim sigurno prvi sport za mnoge mališane.

U prethodnim članicama pisali smo o tome kako postati dobar fudbaler te koja je najbolja ishrana za fudbalere. Ovaj članak ćemo posvetiti tome kada početi trenirati fudbal, s obzirom da se radi o najpopularnijem sportu na ovim prostorima.

Sport je izuzetno važan za ljudski organizam, kako za odrasle zbog održavanja zdravlja tako još više za djecu zbog razvoja na svojim razinama. Aktivno sudjelovanje u nekom sportu imat će pozitivan utjecaj na dijete i u njegovom mentalnom i fizičkom razvoju. Smatra se da je najbolja dob kada bi djeca trebala pristupiti nekom sportu šesta godina života, dok bi djeca s dvanaest godina trebala sama odabrati željeni sport kojim će se početi ozbiljnije baviti.

Prerano inzistiranje prema djetetu da se počne baviti određenim sportom može imati i štetne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje mališana. Djeca svoje motoričke sposobnosti najbolje razvijaju između sedme i dvanaeste godine dok brzinu i eksplozivnost dobivaju i nadograđuju od desete do četrnaeste godine.

kada početi trenirati fudbal
Kada početi trenirati fudbal a da nije ni rano ni prekasno

Kada je riječ o fudbalu to je zasigurno najpopularniji sport. Fudbal je odličan za razvijanje socijalizacije i koordinacije. A i samim tim među prvim dječjim igračama je lopta, tako da od malih nogu djeca imaju dodira sa sportom.

Fudbalom protiv bolesti

Nije tajna da se današnja djeca sve manje bave fizičkom aktivnošću. Razlog tome leži u mnogobrojnim ekranima koja djecu drže u virtualnom svijetu. Tako da s nekom fizičkom aktivnošću preventivno se djeluje na razvoj potencijalnih hroničnih problema poput gojaznosti, dijabetesa i arterijske bolesti.

Odlazak na treninge od ranije dobi pomaže djeci da razviju socijalne sposobnosti, a da pri tome budu fizički aktivni. Danas gotovo pa svako naseljeno mjesto ima školu fudbala u sklopu fudbalskog kluba, što dodatno olakšava roditeljima da ne izdvajaju dodate troškove za prijevoz.

kada početi trenirati fudbal
Odlazak na treninge od ranije dobi pomaže djeci da razviju socijalne sposobnosti

“Savjet je da dolaze samo na utakmice i natjecanja kako bi svojoj djeci bili podrška te pratili njihov sportski razvoj i napredak. Roditelji su najvažnije osobe u bavljenju sportom njihove djece. Oni trebaju biti podrška svojoj djeci najviše sa psihološkog stajališta, ali ne smiju glumiti trenere s nepotrebnim savjetima. Za uspjeh djeteta u sportu iznimno je važna roditeljska toplina i umjereni nadzor.”

“U praksi često nailazim na roditelje koji su se prije bavili fudbalom, bez zapaženih rezultata, pa svoje neostvarene ambicije često pokušavaju ostvariti preko svoje djece, imaju veće ambicije od djeteta i trenera zajedno; ne razumiju da svojim zastarjelim shvaćanjem zapravo štete razvoju svog djeteta, te je ono na natjecanjima pod velikim pritiskom i strahom od neuspjeha”, savjetuje trener i magistar kineziologije te dodaje:

“Vrlo je važno uspostaviti uravnotežen, korektan odnos na relaciji dijete sportaš – roditelj – trener. Roditelj bi trebao ostvariti otvorenu komunikaciju s djetetom, koristiti pohvale za trud, rad i napredak svog djeteta, ne samo za uspjeh i pobjedu. Isto tako bi trebao upozoravati na primjereno ponašanje na treninzima i natjecanjima, kao i uvažavati odluke trenera.”

Kako prepoznati talenat?


Jedno od najvažnijih pitanja jeste kako prepoznati da li dijete posjeduje talenat za fudbal ili pak ne posjeduje.

Fudbalski stručnjak otkriva kako se talenat može prepoznati već u samim počecima treniranja, u dobi od šest do osam godina i to po načinu kako dijete vodi loptu, dodaje i prima, te šutira istu. 

Ukoliko primijetimo da dijete ne posjeduje ranije navedene vještine, roditelj ga ne treba forsirati, već bi mu trebao biti podrška da ne odustane i da nastavi trenirati.

Ako mu se ne svidi fudbalska igra, savjet je pokušati s treninzima nekog drugog sporta jer je poželjno da djeca u dobi od 6 do 12 godina steknu osnove iz različitih sportova koje će im kasnije biti dobra podloga za sport u kojem će se specijalizirati.

kada početi trenirati fudbal
Fudbalski stručnjak otkriva kako se talenat može prepoznati već u samim počecima treniranja

Naravno da onu djecu koja posjeduju talenat za fudbal treba i dalje usmjeravati, s vremenom sve intenzivnije, učestalije i usmjerenije trenirati s njima na onim znanjima, sposobnostima i vještinama za koje procijenimo da su im deficitarne u odnosu na njihove vršnjake. Jer bilo bi šteta da se potencijal koji iskazuju od najmlađe dobi za bavljenje vrhunskim sportom ne iskoristi, navode stručnjaci.

Redovnim treninzima kod djece značajno utječu na mnoge faktore, a prema stručnjacima ovo su neki od njih:

 • Formiranje navika za redovnim treningom
 • Usvajanje navika i znanja o pravilnoj prehrani
 • Razgibavanje, opuštanje i jačanje svih mišićnih skupina
 • Razvoj kardiorespiratornog sistema (funkcionalne sposobnosti)
 • Razvoj neuromuskularnih sposobnosti (kvantitativne motoričke sposobnosti – izdržljivost, snaga, brzina i fleksibilnost);
 • Kvalitativne motoričke sposobnosti – (ravnoteža, preciznost, agilnost i koordinacija)
 • Redukciju potkožnog masnog tkiva
 • Poticanje na razvoj kreativnosti
 • Stvaranje pozitivne slike o sebi
 • Jačanje samopouzdanja
 • Prevenciju i suzbijanje neprihvatljivih oblika ponašanja
 • Poticanje razvoja svijesti i suosjećanja za potrebe drugih i drugačijih
 • Poticanje samostalnosti u svakodnevnom životu ( briga za sebe, okolinu, razvoj društvenih odnosa)

Uspjeh u daljem životu

Iz gore navedenog možemo doći do zaključka da je izuzetno bitno da djeca od malih nogu budu fizički aktivni, ako ne zbog sporta onda zbog zdravlja. Isto tako, istraživanja pokazuju da djeca koja se bave sportom od ranog doba imaju veće samopouzdanje, discipliniraniji su i samostalniji, psihički su zdraviji i puno bolje uspijevaju u daljnjem životu, te su daleko uspješniji na fakultetima i u društvenom životu od svojih kolega koji su tijekom djetinjstva stali doma, jeli kolače i igrali igrice.

Pogledajte još zanimljivosti:

Možda te zanima