FK Željezničar Sarajevo

  1581
  fk željezničar historija
  FK Zeljeznicar Sarajevo

  FK Željezničar je fudbalski klub iz Sarajeva u kojem su igrale najveće legende.

  Osnovan na inicijativu radnika željezničke radionice u Sarajevu 17. IX. 1921 godine. istog dana odigrao je i prvu službenu utakmicu protiv tadašnjeg do prvaka Kraljevine SHS SAŠK koji je tada mladog Želju pobijedio 5-1.

  FK Željezničar je dugo godina bio je radnički klub a Jugoslavenski prvoligaš je postao u sezoni 1946–47 godine.

  Partijskom odlukom osam najboljih igrača Željezničara moralo je 1948. godine prijeći u redove tada tek osnovanog gradskog suparnika FK Sarajeva.

  Željezničaru je trebalo dugo godina da se oporavi od ovog skandaloznog poteza tadađnjih vlasti. Ali pod palicom legendarnog trenera Vlatka Konjevoda , tek u sezoni 1962. godine ponovno je postao prvoligaš.

  FK Željezničar je poznat po atraktivno igri

  U vrh Jugoslovenskog fudbala nametnuo se 1972. kada je postao državni prvak. Za to je bio zaslužan trener I. Ribar.

  FK Željezničar je tradicionalno privlačio stilom igre, a bio je i velik rasadnik nadarenih igrača među kojima su najpoznatiji: Osim, Smajlović, Bukal, Katalinski, Sprečo, Mujkić, Hadžiabdić, Stanić…

  U 1990-im godinama, Željo se natječe u elitnom društvu prvoligaša, a državni prvak Bosne i Hercegovine postao je 2001 godine!

  FK Željezničar nastupa na stadionu na Grbavica, izgrađenom 1949 godine, kapaciteta preko 18 000 gledatelja. Klupska boja Željezničara je plava.

  fk zeljeznicar grb