Indirekt ili neizravni slobodni udarac

  692
  INDIREKT

  Ponekad tokom fudbalske utakmcie, sudija dosudi indirekt odnosno neizravni slobodni udarac.

  Indirekt ili neizravni slobodni udarac je prekršaj koji se dosuđuje ako golman, po mišljenju sudije, počini neki od sljedećih prekršaja:

  kontrolira loptu rukom dulje od šest sekunda, ponovno dodirne loptu rukom nakon što je se oslobodio, a da lopta nije dodirnula nekoga drugog igrača, ako dodirne loptu rukama nakon što mu ju je namjerno nogom uputio suigrač, ako dodirne loptu rukom nakon što ju je primio izravno iz ubacivanja suigrača, ako zadržava igru, odn. ako igrač, po mišljenju suca, igra na opasan način, priječi napredovanje nekoga protivničkog igrača, ometa vratara da se oslobodi lopte koju ima u rukama, počini neki drugi prekršaj, a zbog čega se igra zaustavlja da bi se izrekla opomena ili udaljio igrač iz igre.

  indirekt

  Kod izvođenja neizravnih slobodnih udaraca lopta mora mirovati, a igrač koji izvodi udarac ne smije drugi put dodirnuti loptu, osim ako ona nije dodirnula nekoga drugog igrača.

  Sudija označava izvođenje neizravnoga slobodnog udarca podizanjem ruke iznad svoje glave. Ruku će u tom položaju držati dok udarac ne bude izveden i dok lopta ne dodirne nekoga, drugog igrača ili dok lopta ne izađe izvan terena za igru.

  Pogodak će biti priznat samo ako je lopta nakon izvođenja neizravnoga slobodnog udarca dodirnula nekoga drugog igrača prije ulaska u vrata. Prilikom izvođenja neizravnoga slobodnog udarca svi igrači protivničke momčadi moraju biti udaljeni od lopte najmanje 9,15 m.

  Postoje posebne odluke o izvođenju neizravnoga slobodnog udarca unutar kaznenog prostora, odn. u korist momčadi koja napada. Nakon izvedenog udarca, lopta je u igri kada je udarena nogom i krene.

  POSJETI PORTAL ZA MLADE!