VREMEPLOV/ Litvanija BiH / Pobjeda za plasman na SP u Brazilu 2014

Drugi upravo čitaju

Litvanija BiH – Kada su 16. septembra ratne 1995. godine u razorenom Mostaru udareni temelji bh. nogometa, održavanjem osnivačke Skupštine Nogometnog saveza BiH, malo je ko vjerovao u naš nogomet i našu reprezentaciju.

Iako smo odmah po prestanku ratnih dejstava i agresije na našu državu, već 1. septembra 1996.god. odigrali prvu utakmicu kvalifikacija protiv Grčke u
Kalamati (0:3) za Svjetsko prvenstvo koje je održano u Francuskoj 1998. godine. Samo su najveći optimisti sanjali da će i naša reprezentacija ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo. To se obistinilo nakon meča Litvanija BiH.

Piše: Rešad Mamela

Ali, došao je i taj trenutak koji se neće nikada zaboraviti i koji je ušao u anale i
istoriju bh. nogometa za sva vremena.

Godina je 2013., datum 15 oktobar, mjesto dešavanja grad Kaunas, država Litvanija.

Litvanija BiH – Nimalo lagan protivnik

Susret od ogromne važnosti za našu reprezentaciju jer pobjeda nas vodi direktno na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014.godine. Domaćima je to revijalni meč, ali oni će ga igrati kao da se oni bore za odlazak u Brazil. Razlog su ble ogromne premije koje su igračima Litvanije ponudili iz Grčkog saveza. Samo da ne izgube meč od naše reprezentacije.

Poštovani čitaoci vaš novinar vršio je radio prenos ovog istorijskog meča. Osjetio sam ogromnu nervozu kod selektora Safeta Sušića i kod svih igrača jer je ulog bio ogroman.

Naši navijači stizali su iz Tuzle, Bihaća, Zenice, Sarajeva, Brčkog, Mostara, ali iz
Švedske, Danske, Norveške, Njemačke. Njih gotovo šest hiljada preplavili su trgove, kafiće, restorane u Kaunasu. Na svakom čošku odjekivale su navijačke pjesme naših navijača. Orilo se do neba “Bosnom behar probeharao”, “Jedna si jedina”, “Izdrži Bosno”. S druge strane domaćih navijača nije bilo ni na mapi.

Svi smo čekali početak meča i da naši reprezentativci ostvare trijumf i ovjere vizu za Brazil.

Zlatni gol Vedada Ibiševića

Susret Litvanija BiH je igran po izuzetno hladnom vremenu, na vrlo teškom terenu koji je više odgovarao domaćinima da se lakše brane. Njih uopšte nije zanimao napad ka našem golu. Svoj autobus parkirali su pred svojim šesnaestercem tako da naši igrači u prvih 45 minuta nisu mogli ništa učiniti i ozbiljnije zaprijetiti njihovom golmanu Arlauskisu.

Pokušavali su naši igrači Džeko, Misimović, Pjanić, Medunjanin ali nije bilo završnog udarca i na odmor se otišlo bez golova 0:0.

litanija bih
Slavlje nakon pogotka u Litvaniji

Drugo poluvrijeme naši su krenuli ofanzivnije. Sve karte su bačene u napad, morali smo postići taj zgoditak koji nas vodi u Brazil. I došao je taj dugo čekani trenutak. Igrao se 67. minut, Džeko je prošao po lijevoj strani i onda servirao loptu našem ubojitom napadaču Vedadu Ibiševiću , koji dere probija autobus koji je postavila Litvanija i dovodi našu selekciju u vodstvo od 0:1.

Litvanija je konačno pala

Na tribinama ludnica, naši navijači u transu. Ori se pjesma naših ljudi iz cijele BiH, od silne pjesme i navijanja podrhtava cijeli Kaunas. Do kraja meča
domaćin se tek tada otvara, pokušavaju doći do gola, ali sve se završava na pokušajima Vičiusa, Panke, Kalonasa, Žaliukasa i nema opasnosti po mrežu Asmira Begovića.

Njemački sudac Felix Zwayer svira kraj i BiH je na Svjetskom prvenstvu.

Na travnjaku ogromna radost naših igrača, selektora, trenera. Svi su u zagrljaju, čestitke stižu sa svih strana, a na tribinama delirijum. Navijači u transu, skandiraju našim reprezentativcima, čuje se pjesma kao da smo u sred Zenice na Bilinom polju.

Vriska, cika, baklje, plač, smijeh, radost. Čitava BiH preselila se u Kaunas i daleku Litvaniju.

Zasluženo smo na SP

Vidjeli ste koliko su igrači htjeli ovu pobjedu, cijeli meč igrali su sa ogromnim žarom, trudom, borbenošću. Domaćin je zaključao svoju mrežu sa sto brava, njima je bilo samo važno da ne prime pogodak.

Svi igrači igrali su hladne glave, mudro smo čekali priliku da postignemo taj zlata vrijedan pogodak i to smo na kraju i ostvarilo i zasluženo pobijedili.

Bila bi ogromna nepravda da nismo direktno otišli na Svjetsko prvenstvo u Brazil, rekao je vidno presretan selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić.


Litvanija kao Zenica/ Hvala navijačima


“U ovim trenucima kada smo svi sretni, razdragani i veseli želim da se u ime svih igrača i svih ostalih članova naše reprezentacije zahvalim našim navijačima. I ovdje u Kaunas su došli u ogromnom broju. Od prvog minuta su nas svojim bodrenjem nosili po cijelom travnjaku i pokazali koliko vole svoju reprezentaciju i svoju zemlju. Ovu pobjedu i odlazak na SP poklanjamo našim navijačima”, rekao je kapiten reprezentacije BiH Emir Spahić.

vremeplov/ litvanija bih / pobjeda za plasman na sp u brazilu 2014
Veliko slavlje naših reprezentativaca

Oni su izborili nastup na SP


Litvanija BiH – 0:1 (Vedad Ibišević 67. minut)

Begović, Spahić, Bičakčić, Vršajević, Salihović, Lulić, Pjanić, Medunjanin, Misimović, Ibišević i Džeko. Još su igrali: Zahirović i Ibričić. Selektor: Safet Sušić.

Možda te zanima