back to top

Liga prvaka ide u zaborav: Superliga spremna da počne, poznati učesnici i format takmičenja

Drugi upravo čitaju

Zemljotres prijeti europskom klupskom fudbalu! Kocka je bačena… Superliga spremna da počne svoje takmičenje, bez obzira na optužbe UEFA-e da će uvesti sankcije za igrače..

U iščekivanju zvaničnog predstavljanja nove Lige prvaka – proširene na 36 klubova i bez grupa – vodeći svjetski mediji najavili su da su se najbogatiji fudbalski klubovi dogovorili oko formiranja zatvorenog takmičenja, bez nadzora UEFA-e ili FIFA-e, pod nazivom Superliga Europe. Kao inicijatori toga apostrofirani su Juventus, Milan, Real Madrid, Barcelona, Liverpool i Manchester United, a uz podršku Manchester Cityja, Arsenala, Tottenhama, Chelseaja, Atletico Madrida i Intera. Spreman je i budžet od čak 5.000.000.000 eura.

UEFA je objavila oštro i upozoravajuće saopštenje svima koji bi da budu dio ovog projekta, javili su se i nacionalni savezi, a reagovali bivši fudbaleri čija riječ i te kako ima težinu, ali to nije uplašilo “odmetnike”. Kao što je najavljeno, oglasili su se i potvrdili da žele novo, svoje, takmičenje koje će za predsjednika imati prvog čovjeka Real Madrida, poznatog megalomana Florentina Pereza. Potpredsjednici će biti Stan Kroenke iz Arsenala, Andrea Agnelli iz Juventusa, John W. Henry iz Liverpoola i Joel Glazer- prvi čovjek Manchester Uniteda.

Također, britanski mediji javili su da je šest engleskih klubova uključujući Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea i Tottenham pristalo da igra novo takmičenje koje prijeti da tektonski poremeti fudbalski poredak u kome je dosad glavnu riječ vodila UEFA. Osim najboljih šest ekipa iz Premier lige u novom takmičenju bit će i po tri giganta iz Španije i Italije – Barcelona, Real, Atletico Madrid, zatim Juventus, Inter i Milan. Očekuje se da će još tri tima da budu osnivači lige elite, ali zasad se njihova imena ne saopštavaju. Također, zasad se ne zna ni datum početka ovog velikog projekta.

superliga spremna da počne
Prvi predsjednik Superlige prvi čovjek Real Madrida, jedan od potpredsjednika je i prvi čovjek Juventusa

Spekuliše se će klubovi osnivači da budu iz Njemačke i Francuske, a prije svega se misli na Bayern, Borussiju Dortmund i Paris Saint Germain. Liga bi trebalo da broji 20 klubova.

Florentino Perez, predsjednik Real Madrida, bit će prvi predsjednik Superlige.

“Pomoći ćemo fudbalu na svim nivoima i odvesti ga na mjesto koje mu pripada u svijetu. Fudbal je jedini globalni sport na svijetu s više od četiri milijarde navijača i naša odgovornost kao velikih klubova je da odgovorimo njihovim željama“, rekao je čelnik Kraljevića, prenosi Sky Sports.

Podržavajući novu europsku ligu, Andrea Agnelli , predsjednik Juventusa i potpredsjednik Superlige, rekao je da 12 osnivačkih klubova predstavljaju milijarde navijača širom sveta i 99 europskih trofeja.

“Okupili smo se u ovom kritičnom trenutku, omogućavajući transformisanje europskog takmičenja, stavljajući igru koju volimo na održivu osnovu za dugoročnu budućnost. Ovo značajno povećava solidarnost i pružanje navijačima i amaterskim igračima redovno uživanje u velikim utakmicama koje će da hrane njihovu strast prema igri, pružajući im zanimljive uzore“, istakao je čelnik Stare dame.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson kritikovao je ideju najmoćnijih klubova Europe o novom formatu nezavisnom od UEFA.

“Planovi za europsku Superligu bili bi veoma štetni za fudbal i podržavamo fudbalske vlasti u akcijama protiv. Udarili bi u srž domaće igre i uticale na navijača širom zemlje. Uključeni klubovi moraju da odgovore svojim navijačima i široj fudbalskoj zajednici prije nego što preduzmu bilo kakve dalje korake“, napisao je Johnson na svom Twittter profilu.

FORMAT TAKMIČENJA

– Učestvovati će 20 klubova, 15 osnivačkih klubova i još pet dodatnih timova koji će se godišnje kvalifikovati na osnovu učinka u prethodnoj sezoni.

– Sve utakmice će se igrati tokom nedjelje, svi klubovi će se i dalje takmičiti u svojim nacionalnim ligama, čuvajući na taj način tradicionalni kalendar koji je u središtu klupskog života.

– Sezona će početi u augustu uz učešće klubova u dvije grupe od po deset. Prva tri iz svake grupe automatski će se plasirati u četvrtfinale. Timovi koji završe četvrti i peti igrat će dodatni dvomeč u play-offu. Potom će se od četvrtine igrati play-off za dvije stranke da bi se finale, koje će se igrati kao pojedinačna utakmica, krajem maja, održalo na neutralnom terenu.

U planu je i odgovarajuća liga dama koja će doprinijeti napretku i razvoju ženskog fudbala.

Ovaj novi godišnji turnir osigurao bi znatno veći ekonomski rast, što će omogućiti podršku europskom fudbalu kroz dugoročnu posvećenost, da doprinosi solidarnosti rastu u skladu s prihodima nove Superlige. Solidarne isplate biće veće od onih koje trenutno generiše europski sistem konkurencije i očekuje se da će premašiti 10 milijardi eura tokom perioda obavezivanja klubova. S druge strane, novo takmičenje će se graditi prema finansijskim kriterijumima održivosti, budući da se svi osnivački klubovi obavezuju da usvoje okvir potrošnje.

Možda te zanima