REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Prije 25 godina BiH odigrala svoju prvu utakmicu

-

Rešin sportski vremeplov donosi priču u prvoj utakmici Zmajeva prije 25 godina

Danas, 30. novembra navršava se tačno 25 godina kako je nogometna reprezentacija BiH odigrala prvu zvaničnu međunarodnu utakmicu

Bio je to dan koji je ušao u povijest bh. nogometa, u našoj zemlji bijesnio je rat a igrači su bili rasuti po cijelom dunjaluku. U našoj zemlji, samo nešto više od mjesec dana prije (21.oktobar op.au.) krenulo je Prvo  ligaško nogometno prvenstvo i u toj reprezentaciji koja je igrala u Tirani nastupili su i brojni domaći igrači koji su igrali za ekipe iz Lukavca, Visokog, Tuzle, Zenice, Sarajeva…

Okupljanje je bilo u Sarajevu i onda su igrači Musić, Džafić, Hrnjić, Begić, Osmanović na čelu sa selektorom Fuadom Muzurovićem, trenerom Mustafom Hukićem, generalnim sekretarom NS BiH Ivisom Miočom, direktorom reprezentacije Mirsadom Fazlagićem, predsjednikom saveza Jusufom Pušinom i drugim članovima delegacije  (Mehmed Spaho, Bajro Bačić,S tjepan Kljujić…) izašli kroz  tunel spasa ispod piste aerodroma Butmir i uputili se ka Zagrebu, gdje su dolazili drugi igrači iz Hrvatske, Slovenije, Austrije…

Rešin sportski vremeplov
Rešin sportski vremeplov

Muzurović jedva kompletirao reprezentaciju

Nakon upoznavanja igrača i trenera u Zagrebu su kupljene dvije lopte, igrači su zadužili opremu koja je ko zna iz kojih izvora došla do našeg tabora i avionom se uputili ka Tirani.

Doček u Albaniji je bio veoma topao, gostoljubivi domačini bili su u svakom trenutku na raspolaganju našoj reprezentaciji i pokazali su već tada koliko je Albanija prijatelj Bosne i Hercegovine. U našem taboru bilo je dosta nervoze, jedva da je bilo početnih jedanaest igrača i tri u pričuvi da obuku dres među  starterima, selektor Muzurović u jednom trenutku rekao je svom pomočniku Hukiću da i na njega računa tokom igre, ali na našu sreću u posljednjim satima pred meč u Tiranu su stigli Nedžad i Said Fazlagič i selekcija je kompletirana.

Na stadionu Qemal Stafa u Tirani okupilo se oko deset hiljada domačih navijača koji su došli da bodre svoju selekciju, ali su veoma bučno pozdravili i himnu naše zemlje i naše igrače prilikom predstavljanja pred početakj susreta.

Sam tok meča protekao je u otvorenoj igri obje selekcije, viđena su dva zgoditka, par dobrih akcija, šuteva, odbrana vratara obje selekcije (Nalbani, Pintol) a pobjeda je na kraju pripala Albaniji koja je slavila golovima Šendra koji je pogodio u 30 minuti na asistenciju Prenga za vodstvo 1:0, da bi konačnih 2:0 u 51 minuti, nakon fine akcije Alliu, Jupi, Kola postavio Dobi koji je matirao nemočnog Pintola.

Naša selekcija imala je dvije prilike koje nisu realizovali Musemić i Osmanović zbog  nedostatka koncentracije u samoj završnici akcija.Iako je poražena reprezentacija BiH ostavila je povoljan utisak na domačine i ovaj meč širom je otvorio vrata našoj selekciji da već 1.septembra 1996.god. nastupi protiv Grčke u Kalamati u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje održano u Francuskoj 1998.godine.

Nemam šta zamjeriti igračima

Iako smo poraženi ja nemam šta zamjeriti našim igračima koji su odigrali dobro,obzirom u kakvim uslovima smo kompletirali našu selekciju i na koji način smop doputovali u  Tiranu. Najvažnije je da smo odigrali ovaj meč,čulo se je za našu državu širom Svijeta i mogu slobodno reći, a iako smo na terenu poraženi BiH ovom utakmicom izvojevala veliku sportsku i svaku drugu pobjedu. Hvala svima koji su učestvovali u organizaciji ove utakmice, rekao je selektor Fuad Muzurović.

Prva zvanična utakmica reprezentacije BiH

Pintol, Duro, Begić, Musić, Konjić, N.Fazlagić, Džafić, Musemić, Demirović, Turković i Hrnjić. Još su igrali: Osmanović i S.Fazlagić. Selektor: Fuad Muzurović. Trener: Mustafa Hukić.  

Piše: Rešad Mamela

REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Prije 25 godina BiH odigrala svoju prvu utakmicu
Rešad Mamelahttp://korner.ba
Rešad Mamela je ikona bosanskohercegovačkog fudbala. Zaljubljenik je u niže nogometne lige i "manje" popularne klubove. Poznat je kao radijski voditelj i sportski novinar sa sloganom "Najbolji na svijetu i okolini. Reeešad Mamela". Na našem portalu piše sportske vremeplove i izvještaje sa fudbalskih terena.
0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Prije 25 godina BiH odigrala svoju prvu utakmicu
REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Prije 25 godina BiH odigrala svoju prvu utakmicu

Brzi Meni

Lista strijelaca

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.
REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV/ Prije 25 godina BiH odigrala svoju prvu utakmicu