back to top

FK Radnik Bijeljina historija kluba

Drugi upravo čitaju

FK Radnik Bijeljina je klub sa velikom historijom u Bosni i Hercegovini, te predstavlja klub koji je uprkos mnogim promjenama kako okruženja tako i samog imena ostao ono što jeste. Trenutno svoje domaće utakmice igra na gradskom stadionu Bijeljina sa kapacitetom 6. 000 stolica.

FK Radnik Bijeljina historija

Radnik Bijeljina je osnovan 14. juna 1945. godine. Kao i mnogi klubovi u ovo vrijeme osnovani su od strane radničkog pokreta i radničke klase, te upravo zbog toga ovaj klub nosi naziv Radnik. Relativno  dobro je bio organizovan u samom početku, te je za samo tri godine osvojio svoj prvi trofej kada su pobijedili FK Sloboda Tuzlu u finalu Tuzla distrikta. Uspjeh u Tuzla distriktu obezbijedio je Radniku da se takmiči u Jugoslovenskom kupu, te su kroz rad i timski duh uspijeli doći do 16 najboljih timova iz cijele Jugoslavije.

Nakon jedne godine igranja u Jugoslovenskom kupu, Radnik ostaje u nižim nivoima Jugoslovenskog distrikta, te im je trebalo skoro deset godine da se premjeste u Novi Sad/Srem distrikt. Navijači Radnika morali su čekati skoro 15 godina da njihov klub ostvari određeni uspjeh. Radnik je uspio da u sezoni 1971/72  pobijedi regionalnu ligu u kojoj je nastupao, te je na ovaj način stavljen  u play – off za ulazak u Jugoslovensku drugu ligu. FK Sloga je dočekala Radnik u samom finalu i nije uspjela da zaustavi močni Radnik koji je pobijedio 12 : 0 u dvije utakmice i na taj način prošao u Jugoslovensku drugu ligu.

Deset godina Radnik je proveo u Jugoslovenskoj drugoj ligi, što ih je učinilo jednim od najprepoznatljivijih klubova iz Bosne i Hercegovine.

FK Radnik Bijeljina u nezavisnoj Bosni i Hercegovini

Zanimljiva činjenica vezana za FK Radnik Bijeljinu je da su od 1995. pa sve do 1997. godine nosili naziv FK Panteri Bijeljina. Ovaj naziv nosili su u dvije sezoone Prve lige Republike Srpske. Međutim sa vraćanjem starom imenu Radnik je u 1998/99 sezoni osvojio svoju prvu titulu Prve lige Republike Srpske.

 Radniku je uvijek malo falilo da dostigne novu fazu, pa tako i ovaj put. Nakon osvajanja ligaške titule Radniku je potrebno pet godina da ponovo osvoje titulu Prve lige Republike Srpske. Pobjeda im je omogućila da se plasiraju u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Napokon su nakon mnogo pokušaja i mnogo izgubljenih finala podigli Kup Republike Srpske, te je ovaj uspjeh bio samo početak osvajanja ovog natjecanja.  Kup RS – a osvojili su rekordnih sedam puta i na taj način upisali ime Radnik kao jedan od najboljih klubova koji se nalazi u RS – u.

Kada je riječ o najprestižnijim trofejima u cijeloj BiH Radnik se uvijek ponosi pobjedom u finalu Kupa BiH. Naime u finalu ih je još jednom dočekala Sloboda Tuzla i Radnik je ponovi uspjeh još od svojih početnih dana i uspio da savlada Slobodu 4 : 1.

radnik bijeljina historija
FK Radnik Bijeljina osvajač Kupa BiH za sezonu 2015/2016

FK Radnik Bijeljina u Europi

Nakon osvajanja Kupa BiH Radnik je ostvario pravo da se takmiči u kvalifikacijskim utakmicama Europa Lige. Iako su se hrabro borili igrači Radnika nisu uspjeli da savladaju bugarski PFC Beroe Stara Zagora, te gube i napuštaju takmičenje. Samo dvije godine kasnije Radnik završava na petoj poziciji, te zbog toga što Željezničar nije dobio licencu od UEFA i na taj način nije se mogao takmičiti u natjecanjima koje UEFA organizuje Radnik dobija priliku da se ponovo dokaže. Ovaj put u prvoj kvalifikacijskoj utakmici dočekao ih je FC Spartak Trnava, Radnik ponavlja rezultata iz svog prvog puta u Europskim natjecanjima i ispada u prvoj rundi.

FK Radnik Bijeljina – Stadion i navijači

Kao što smo spomenuli Radnik je kroz historiju sve svoje domaće utakmice igrao na gradskom stadionu Bijeljina. Stadion se po kapacitetu i generalno cijeloj sturkturi smatra standardnim stadionom Premijer lige BiH. Stadion trenutno nosi kapacitet od 6. 000 stolica, te se očekuje kroz par godina da se stadion proširi kako bi Radnik mogao ostvariti više uspjeha.

radnik bijeljina historija
Gradski stadion u Bijeljini

Glavna navijačka grupa koja prati kako domaće tako i gostujuće utakmice Radnika je Incident Bijeljina. Vjerno prate Radnik, te su jedna od navijačkih grupa koja je vrlo vokalna i uvijek svoj stav izraze kada god primjete da se njihovim klubom manipuliše. Uvijek stanu na stranu trenera i igrača i kao i svi navijači 110 % su iza svog kluba i žele da Radnik ostvari što više uspjeha.

Možda te zanima