back to top

Prije 135 godina krenula je prva nogometna liga

Drugi upravo čitaju

Prva nogometna liga osnovana je davne 1888. godine a brojala je 12 klubova

Prije tačno 135 godina, 19. aprila 1888. godine, osnovana je prva nogometna liga na svijetu. Radi se o engleskoj Football League, koju je na sastanku u Manchesteru osnovalo 12 engleskih klubova. Prva sezona trajala je od jeseni 1888. do proljeća 1889. godine.

Klubovi koji su igrali ligu su: Aston Villa, Blackburn, Bolton, Burnley, Derby, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke, West Bromwich Albion, Wolverhampton i Accrington. Potonji je jedini klub koji danas više ne postoji.

prva nogometna liga
prva nogometna liga

Prvi prvak Engleske postao je Preston North End, današnji drugoligaš. Svaki klub je igrao sa svakim dvaput u sezoni, a Preston je imao 40 bodova, 11 više u odnosu na drugoplasiranu Aston Villu. Liga se u prve četiri sezone igrala u formatu bez ispadanja.

Prvi prvak Lige Preston North End

Klub je osnovan 1880. godine. Bio jedan od osnivača Football League koja se počela igrati u sezoni 1888-89. U prvoj sezoni takmičenja postao je prvak sa 40 osvojenih bodova. Iste sezone je osvojio FA kup, pobijedivši u finalu Wolverhampton sa 3-0.

Naredne sezone je uspio da odbrani titulu. Sezonu je završio sa 33 boda, dva više od drugoplasiranog Evertona. FA kup je također osvojio 1938. godine, nakon što je u finalu bio bolji od Huddersfield Towna sa 1-0.

Najpoznatiji igrači koji su igrali za klub su: John Goodall, Jimmy Ross, Tom Finney, Bill Shankly, Tommy Docherty, Alan Kelly i Graham Alexander. Nadimak kluba je The Lilywhites. Tradicionalne boje su plava i bijela. Domaće utakmice igra na stadionu Deepdale.

prije 135 godina krenula je prva nogometna liga
Prije 135 godina krenula je prva nogometna liga

Pogledajte i ovo:

Možda te zanima