back to top

Kako je dres Ronalda završio u Goraždu

Drugi upravo čitaju

Kako je dres Ronalda završio u Goraždu je priča o velikom Ronaldu i utakmici između BiH i Brazila. Nudžein Geca je bio junak BiH!

Ronaldo Luís Nazário de Lima jedan je od najvećih napadača koje smo ikada gledali, za mnoge najbolji u povijesti nogometa.

Kada govorimo o njemu, ne pričamo samo o trofejima, nego o načinu kako je zabijao, driblao, trčao i uživao u igri.  

Mi koji smo nogometno odrastali u devedesetima, imali smo sreću da ovog majstora nogometne igre u punoj njegovoj snazi gledamo najprije u PSV-u, a onda u Barceloni.

Bila je to čista magija i za autora ovog teksta zbog tih impresivnih par sezona jedini pravi Ronaldo najbolji je nogometaš svih vremena.

Nakon Barcelone proveo je pet dugih i bolnih godina u Interu. Osvojio je Kup Uefa, ali period u Milanu obilježile su ozljede i onaj poznati i šokantni gubitak naslova kad se već spremala proslava na San Siru. Igrao je odlično i u Interu, ali kao da je u međuvremenu izgubio jedan djelić svoje čarolije.

Nakon što je gotovo sam odveo Brazil do svjetske titule u Japanu i Južnoj Koreji, 2002. prelazi u Real. U Madridu je osvojio navijače, bio je jedan od ključnih igrača u osvajanju dvaju naslova prvaka, a premda već dobrano izrauban, u 127 nastupa za Kraljeve zabio je 83 gola. 

dres ronalda
Ostavio neizbrisiv trag u svijetu fudbala

Godine 2007. napustio je Bernabeu i otišao u Milan, a taj transfer je zapravo bio labuđi pjev jednog od najvećih ikad.

Kako je dres pravog Ronalda završio u Goraždu

BiH nogometni portal Korner.ba donosi zanimljivu video priču o putu od 9377 kilometara kojeg je dres Brazilca Ronalda prešao od Manausa do Goražda.

Tek što je završio krvavi rat u Bosni, reprezentacija BiH dobila je poziv od aktualnog svjetskog prvaka Brazila da gostuje u Manausu.

Utakmica je odigrana 18 prosinca 1996, a Brazil je na jedvice jade pobijedio 1:0 golom Ronalda. Junak utakmice i glavna zvijezda naše priče bio je defenzivac Bosne i Hercegovine Nudžein Geca.

On je bio zadužen za specijalne zadatke jer mu je izbornik Fuad Muzurović dodijelio posebnu ulogu. Geca je morao paziti na Ronalda cijelu utakmicu.

”Ta utakmica mi je u srcu, malo se igrača može pohvaliti da su igrali protiv najboljih na svijetu. Izgubili smo 1-0, poništen nam je čist gol Bolića.

Taj rezultat s obzirom na okolnosti je bio sjajan, bili smo reprezentacija u kojoj puno igrača prošlo rat. Na kraju smo sve to pobijedili i zaigrali nogomet ”, rekao je Geca za avaz.ba.

U toj je utakmici razmijenio dres s Ronaldom kojeg i danas čuva, ali od nogometa ne živi. Radi u jednoj kompaniji kao skladištar.

Brazil – BiH 1996 godine

Prijateljska utakmica, 18.12.1996., Manaus, 20.000 gledaoca

Strijelac: Ronaldo 67.

Brazil: Zetti, Cafu, Goncalves, Cruz, Roberto II (Junior II 73,), Conceicao (Ricardinho I 46.), Leandro, Denilson III, Djalminha (Rodrigo II 73.), Giovanni (Oseas 77.), Ronaldinho. Selektor: –

BiH: Dedic, Geca, Pintul, Ramcic, Kapetanovic, Glavas (Dadic 78.), Begic (Music 62.), Besirevic, Sabic (Turkovic 70.), Bolic, Salihamidzic (Osmic 78.). Selektor: Fuad Muzurovic

Sudija: Marinho (Brazil)

PREPORUKA

Možda te zanima