back to top

Oktrivamo šta je američki fudbal, sport koji postaje sve popularniji na našim prostorima

Drugi upravo čitaju

Na našim prostorima čak i dan danas ima veoma malo ljudi koji znaju nešto o američkom fudbalu, a još manji broj gleda i aktivno prati ovaj popularni sport.

Sigurno ste čuli za američki fudbal, ali i dalje ne znate u potpunosti šta je američki fudbal.

Upravo zbog toga današnji tekst će vas naučiti i odgovoriti vam na pitanje šta je američki fudbal. 

Opis i historija sporta

Američki fudbal u SAD – u bolje poznatiji kao football, je veoma popularan i veoma kompetitivan sport. Cilj igre je da se prenese lopta odnosno football sa jednog kraja terena na drugi. Loptu može da prenese jedan igrač, ali također on loptu može da doda svom saigraču koji ima veći šansu da dođe do završne zone. 

Mnogo je načina na koje se mogu ostvariti bodove kao primjer: prenošenje lopte preko gol linije donosi bodove, zatim bacanje lopte igraču koji je prešao gol liniju se također boduje, a šutanje lopte kroz vratinice gola je još jedna od načina ostvarivanja bodova. Naravno pobjednikom se smatra onaj tim koji ima više bodova nakon isteka vremena utakmice. Ako dođe do neriješenog rezultata onda se igraju produžetci kako bi se otkrio pobjednik utakmice.

šta je američki fudbal
Početni udarac američkog fudbala

Američki fudbal je verzija ragbija koja je došla u SAD tačnije dobija na popularnosti krajem 19. stoljeća. Iako je prva profesionalna utakmica američkog fudbala odigrana davne 1895. godine popularnost oduvijek nije bila tu. Sredina 20. stoljeća sa sobom donosi i ogromnu popularnost američkog fubala, amerikanci su jednostavno poludili i 1960. godine američki fudbal prestiže baseball u popularnosti.   

Jedan od velikih razlog zašto je američki fudbal toliko popularan i dan danas je spremnost Nacionalne football lige (NFL) da se prilagodi promjenama i inovacijama koje nova vremena donose. Pored profesionalne lige koja je ujedno i jedina na tom nivou, američki fudbal se igra i na univerzitetima kao i u srednjim školama.

Amerikanci su implementirali sistem kao i u NBA – u, a to je da šalju skaute u srednje škole i na univerzitete i na taj način traže mlade nade za velike klubove. Sistem se pokazao veoma korisnim i dosada je proizveo neke od najbolji igrača što je američki fudbal ikada vidio.

Osnovna pravila 

Svi timovi u NFL – u na raspolaganju imaju 54 igrača od koji se za jednu utakmicu može prijaviti 45, dok na terenu u jednom trenutku svaka ekipa može da ima po 11 igrača. Tim koji trenutno ima loptu smatra se onim koji napada i imaju cilj da trčanjem ili dodavanjem prenesu loptu što dublje u protivničku zonu. Sigurno smatrate da je ovo besmisleno, da ako napadački tim konstano napada i ne gubi loptu onda je jednostavno dosadno, međutim ako napadački tim iz četiri pokušaja ne uspiju preči 10 jardi onda im se oduzima posjed lopte. 

Protivnički tim ima zadatak da zaustavi napadački tim i na taj način ih natjera da izgube posjed lopte. Kada odbrambeni tim osvoji loptu uloge timova se mijenjaju. Bilo kakav napredak u američkom fudbalu mjeri se u jardima, te zbog toga cilj napadačke ekipe je da osvoji što više jardi i na taj način se više približi protivničkoj end zoni. 

šta je američki fudbal
Fizičke predispozicije su itekako važne za ovaj sport

Svi napadi počinjuj tako što se izvede snap, odnosno na početnoj liniji koja predstavlja mjesto prethodne akcije vođa glasno šifrirano najavljuje varijantu akcije koja će uslijediti. Nakon ovog signala svi ostali igrači moraju se rasporediti na adekvatne pozicije kako bi izveli željenu akciju i na taj način osvojili što više jardi. 

Fizički aspekt američkog fudbala

Američki fudbal je veoma nasilan sport za koji vam trebaju velike fizičke predispozicije. Naime kao što smo naučili odbrana mora da zaustavi napada i zbog toga odbrana mora oboriti igrača koji trči s loptom, a udarac mora biti veoma jak kako bi ga oborio. Iako je ovo veoma nasilan sport ipak ne govorio o sportu koji nema restrikcije i regulacija. Odbrambeni igrači ne smiju rukom ili nogom nikada da udare protivničkog igrača koji nosi loptu. Također protivnički igrač se nikada ne smije vuči za kacigu ili da ga se obori vlastitom kacigom. 

Kazne za bilo kakvu vrstu prekomjernog nasila se veoma jako i oštro kažnjavaju tako da je ovih incidenata vrlo malo. Iako se kroz historiju učinilo mnogo toga da se spriječe i ograniče povrede sportaša jednostavno zbog same prirode sporta to nije moguće. Pored samih ozlijeda tu su još i mnogi problemi sa dopingom koji se sve teže i teže kontroliše. 

šta je američki fudbal
Na prostoru bivše države formirano je nekoliko klubova američkog fudbala

Često se pitamo zašto američki fudbal nije popularan na našim prostorima, a odgovor na ovo pitanje je jednostavan to je kultura. Kultura amerikanaca u odnosu na cijeli svijet je veoma drugačija i sportovi kao što su američki fudbal i baseball jednostavno ne mogu nikako uspjeti na našim prostorima. Pored samog kulturološkog aspekta tu je još i financijski aspekt, zato što mnoge države u Europi nemaju dovoljno prostora i novca kako bi napravili fudbalske terene za američki fudbal koji su ogromni. 

Škole u Europi i na našim prostorima nemaju dovoljno prostora i novca da naprave fudbalske terene koji će biti dom mladićima i mladim nadama koji mogu postati zvijezde. 

Možda te zanima