back to top

Feđa Dudić: Navijači Sarajeva žele gledati ovakvu ekipu, najveća pobjeda za mene je aplauz koji smo dobili na poluvremenu

Drugi upravo čitaju

Nakon utakmice održana je press konferencija na kojoj se prisutnim medijima obratio trener Sarajeva Feđa Dudić.

Dudić je čestitao igračima na pobjedi, a jedinu zamjerku je imao na naivno primanje golova. 

Moram zaista čestitati momcima na jako dobroj utakmici. Iako smo gubili i primili taj gol na početku, nismo odustajali od svoje igre i jednostavno kad igraš ovako samopouzdanje raste. Znali smo i kad je bilo poluvrijeme i 0:1, da nam treba samo prvi gol i da ćemo sve okrenuti na svoju stranu. Ono što je loše jeste da ne smijemo primiti ovako jeftine golove, prvi, a pogotovo drugi. Umjesto da privedemo utakmicu kraju i možda zabijemo i četvrti pogodak, dođeš u situaciju da strepiš tih nekoliko minuta, ali eto, na kraju smo završili na najbolji mogući način. Vidjela se vizija, ono što mi hoćemo i radimo cijele pripreme. Sarajevo igra efikasno, prvo kolo tri gola, sada četiri. Nije dobro, ponavljam, što primamo te golove, ali ako hoćeš da igraš ofanzivno, rizično i većinu utakmice na protivničkoj polovini, onda moraš biti svjestan i spreman da ćeš primiti neki gol koji ne bi trebala primiti ekipa poput nas”, rekao je Dudić.

Trener Sarajeva je imao posebnu zahvalu za navijače te je otkrio i koji momenat je za njega bio najdragocjeniji.

“Velika, zaista velika zahvala navijača. Prije svega sjećate se kad sam došao tu i kad sam na prvom predstavljanju rekao da želim da navijaju 90 minuta, a kad ne bude dobro da prvo zvižde meni. I evo zaista mijenjaju se, mijenjamo sve, kao što smo mi promijenili u klubu, tako mijenjaju i navijači. Za mene najveća pobjeda danas je aplauz koji smo dobili na poluvremenu kada smo pri rezultatu 0:1 išli prema svlačionici. Znam da to dosad nije bio slučaj, jer znao sam tu igrati protiv Sarajeva i gledati utakmicu. Znam da je to što su uradili eliko, ali jednostavno kad igraš ovako navijači to prepoznaju. Moramo sebi dati obavezu da kad igra Sarajevo jedina obaveza bude Sarajevo, a da sve ostalo slažemo u drugi plan. Hvala im za ovaj veliki broj i dolazak i nadam se da ćemo se na Koševu vidjeti i sljedeću utakmicu protiv Posušja”, istakao je Dudić.

Dudić je čestitao i Slogi na dobroj predstavi.

“Što se tiče Sloge, zaista čestitam im na jednom vrlo dobrom i korektnom izdanju, znali su kako hoće da igraju, postavili su se u čvrst blok, nagradilo ih je i dali su gol iz jednog kontranapada. Odbranili su se prvo poluvrijeme i nisu odustrajali od svoje filozofije igre, međutim mislim da smo bili dosta bolji i jednostavno neizbježan im je bio poraz. Ja im čestitam na dobroj prezentaciji u prva tri kola i želim puno sreće u nastavku”, kazao je šef stručnog štaba Bordo tima.

O velikom broju propuštenih šansi i potencijalnim pojačanjima u napadačkom redu, Dudić kaže da je prelazni rok u tom aspektu završen.

“Stvarali smo šanse u prvom poluvremenu, što nismo davali golove zaslužan je njihov golman, naša dekoncentracija i te neke stvari, ali kad daš četiri gola ne možeš biti nezadovoljan navalnim redom. Svi igrači koji su ušli, Ikić, Džafić i Ahmetović, su navalni igrači, tako da ne znam koliko bi trebalo dovesti navalnih igrača. Što se tiče navalnih igrača, Sarajevo je završilo prelazni rok i sigurno neće nikoga više dovesti. Ono čime ja nisam zadovoljan jeste način primanja golova, ali i na tome ćemo poraditi. Vidjeli ste da je Đokanović odigrao na stoperu, jer Marin Aničić nije imao dovoljan broj treninga i nisam htio da rizikujem jer sam znao da je Kulenović dominantan fizički, da može pobjeći sa centra i nisam htio ulaziti u taj rizik i odlučio sam ostaviti stoperski par koji je igrao protiv Borca. Već od sljedeće utakmice Marin će biti aktuelan za prvih 11, nadam se da će uraditi dobar trenažni proces u narednoj sedmici i vidjećemo da li ćemo ga vidjeti protiv Posušja”, poručio je Dudić.

Dudić je prokomentarisao i veliki broj šuteva igrača Sarajeva sa velike udaljenosti.

“Tražili smo šut kad god smo imali priliku da šutiramo, da se ne moramo ušetati u gol. Ikić je postigao gol sa velike distance, jednostavno takav nam je bio pripremni stav da kad god smo u situaciji da imamo otvoreni šut, šutiramo, ali naravno da ne zloupotrebljavamo to. Dao je i Varešanović u prvoj utakmici van 16 metara, danas je također bio jedan takav gol, tako da to jeste novitet. Mislim da navijači Sarajeva mogu biti zadovoljni, danas ko god je došao na utakmicu nije se pokajao i sigurno je zadovoljan otišao kući jer želi da gleda ovakvu ekipu”, ističe Dudić i dodaje:

 

“Kroz pripremne utakmice smo gradili pobjednički mentalitet. Jako je bitno kad imaš veliko samopouzdanje, jer onda i kad gubiš utakmicu vjeruješ da ćeš okrenuti. A kako to dolazi? Dolazi sa većim posjedom lopte i onim da se ti pitaš tokom utakmice. Kad si ti u podređenom položaju, onda normalno da ti samopouzdanje ne može biti veće. Mislim da na tim nekim stvarima mi gradimo samopouzdanje, vjerujemo da je ono što radimo dobro i nastavit ćemo tako te na tome tražiti naše dalje rezultate”, zaključio je Dudić.

 

 

sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima