Gol s 80 metara: Kako je pokojni Dragan Pantelić savladao legendarnog Envera Marića?

Drugi upravo čitaju

Jedan od najboljih čuvara mreže bivše države, Dragan Pantelić preminuo je u 70. godini života od posljedica koronavirusa.

Zdravstveno stanje legendarnog golmana naglo se pogoršalo početkom sedmice, a vijest o njegovoj smrti stigla je rano jutros iz Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Dragan Pantelić rođen je 9. decembra 1951. godine u Loznici. Svojevremeno je važio za jednog od najboljih golmana na prostorima bivše Jugoslavije. Među stative prvi put je stao u mlađim kategorijama Rađevca iz Krupnja zatim 1968. godine prelazi u Grafičar iz Beograda. Od 1971. godine branio je u Radničkom iz Niša gdje je proveo punih deset sezona.

Osim što je bio sjajan među stativama, Pantelić je bio prepoznatljiv i po postizanju pogodaka ali i izvođenju jedanaesteraca. U dresu Radničkog iz Niša postigao je 29 pogodaka, uključujući i onaj protiv Veleža kada je pogodio mrežu još jedne legende na golu, Envera Marića.

Bio je to udarac sa suprotne polovine terena, odnosno iz vlastitog kaznenog prostora. Tada je Pantelić degažirao loptu koja je preletjela čitav teren i savladala Marića koji je branio boje Veleža. Ujedno bio je to pobjedonosni gol na meču.

Nakon deset godina u Prvoj Saveznoj ligi Jugoslavije, Pantelić se seli u Francusku gdje brani za Bordeaux. Tamo se zadržao svega dvije godine zatim se vraća u Jugoslaviju gdje kratko nosi dres Timoka. Godine 1984. vraća se u Radnički gdje je godinu dana kasnije i završio profesionalnu karijeru.

Prije odlaska u Francusku, Pantelić je debitovao za reprezentaciju Jugoslavije. Za fudbalsku reprezentaciju branio je od 1979. do 1984. godine uključujući nastupe na Ljetnim Olimpijskim igrama 1980. godine u Moskvi kao i Svjetskom prvenstvu 1982. godine u Španiji. U dresu reprezentacije postigao je dva pogotka.

dragan pantelić
Reprezentacija Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu 1982. godine

Njegov prepoznatljivi stil branjenja bio je preteča onoga što je danas njemački golman Manuel Neuer. Njegov nevjerovatni pogodak protiv Veleža ostat će zapisan u bogatu historiju jugoslavenskog sporta.

Možda te zanima