back to top

Analiza igre Zmajeva, gdje smo pogriješili?

Drugi upravo čitaju

Analiza igre Zmajeva – Porazom od selekcije S.Irske u baražu za odlazak na EURO 2021. fudbalska reprezentacija BIH pokazala je koliko ustvari (ne) može.

Od dolaska selektora Dušana Bajevića na selektorsku klupu sve što se radilo u reprezentaciji baziralo se na mečeve baraža protiv S.Irske. A zatim na duel protiv iz boljeg meča Slovačka – Irska.

Očajne kvalifikacije za plasman na EURO ostavile su gorak okus u ustima čitavoj bh. javnosti. Posebice bolni porazi od Armenije i Finske sveli su dobro poznatu reprezentativnu euforiju na minimum.

Analiza igre Zmajeva – Baraž raskrsnica

Utakmica protiv Sjeverne Irske bila je raskrsnica za Zmajeve. Eventualnom pobjedom i plasmanom na EURO vratili bi stari sjaj naše reprezentacije. Koja je bila jedan od rijetkih stvari koja raduje bh. građane u lijepoj nam Bosni i Hercegovini. Ipak meč je otišao u drugom smjeru. Ponovo smo razbili iluzije u glavi da smo mi reprezentacija koja se nešto pita u svijetu fudbala.

U našu korist išla je činjenica da smo Sjeverne Irce dva puta pobijedili rezultatima 1:2 i 2:0. Ali ko se sjeća tih utakmica može s pravom reći da nismo ništa pokazali u oba meča. Već smo pobijedili na suhi individualni kvalitet.

Analiza igre Zmajeva – Gdje smo pogriješili?

Prilično je nezahvalno tražiti krivca u porazu od Sjeverne Irske i to nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. No, ono što zapada za oko jeste izjava selektora Bajevića pred utakmicu. Popularni Princ s Neretve izjavio je kako ekipa nije uvježbavala penale na treninzima. Selektor je kazao da vjeruje do toga neće doći, jer smatra da je ekipa spremna riješiti utakmicu na vrijeme.

Veoma hrabra izjava i donekle treba se priznati opravdana jer u ovom slučaju Bajević je svjestan čime raspolaže. Jako vjeruje svojim momcima koji su istrčali na travnjak stadiona Grbavica.

Činjenica jeste da smo pred utakmice ostali bez nekoliko bitnih igrača u zadnjoj liniji. Selektor je sa svojim pomoćnicima izabrao najbolje što ima i ne treba tražiti izgovor u izostancima Ermina Bičakčića, Tonija Šunjića, Adnana Kovačevića ili Ervina Zukanovića. Tako nam je kako nam je i kvalitetne reprezentacije se mogu nositi s time.

Ali ipak Zmajevi to nisu u ovom trenutku.

analiza igre zmajeva, gdje smo pogriješili?
Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska

Tok utakmice je obećavao

Postignuti gol Radeta Krunića u 14. minuti došao je u pravo vrijeme. Ali Irci nisu došli s bijelom zastavom. To je pokazala stopostotna prilika koju su stvorili kad je Ibrahim Šehić odlično reagovao i sačuvao prednost.

Već do kraja prvog dijela vidjelo se da Zmajevi nemaju ideju i kao da ih je jedan pogodak zadovoljio. U nastavku igre gosti su odmah krenuli s napadima. U 53. minuti veliki kiks naše odbrane, nastaje gužva gdje se najbolje snalazi Niall McGinn i poravnava na 1:1.

Primljeni pogodak možemo pripisati na dušu Branimira Cipetića jer je loše reagovao. Ili možda debitanta Anel Ahmedhodžića koji nije upozorio saigrača Sinišu Saničanina da ima čovjeka pored sebe. Ali treba reći i da je Saničanin instinktivno reagovao. Lopta se sretno odbila do napadača Irske koji je lagano matirao Šehića.

Zasluženi pogodak Iraca

Ruku na srce reprezentacija Sjeverne Irske zaslužila je pogodak u regularnom dijelu jer su imali više želje za takvo nešto. S druge strane bh. selekcija se nakon primljenog gola malo pogubila. Odličnu priliku za vodstvo domaći su imali preko Miralema Pjanića u 61. minuti. Igrač Barcelone pogađa prečku iz slobodnog udarca. Nakon toga kao da se razbudio bh. tim. Prilika iz kontranapada za Amira Hadžiahmetovića pokazala je da ova reprezentacija može napadati i stvarati prilike kada hoće.

No, završili smo na tome. Do kraja regularnog dijela meča nismo napravili potrebni pritisak. A u nekim trenutcima igrači BiH djelovali su itekako izmoreni.

Treba istaći da je bilo očigledno da je samoizolacija ostavila traga na Pjaniću koji nije djelovao kao onaj pravi Miralem. Nedostatak takmičarske forme u Barceloni dodatno je utjecalo na samopouzdanje našeg veziste na kojem se vidjela frustracija tokom meča.

Analiza igre Zmajeva – Izmjene

Ali, selektor i njegovi pomoćnici nisu ništa mijenjali sve do 83. minute. Kada umjesto Hadžiahmetovića ušao Amer Gojak koji je bio nešto agilni prema naprijed u odnosu na saigrače. Slično je radio i Dino Hotić koji je ušao u igru u 88. minuti, ali bez prave završnice. Zaista nelogičan potez od strane naše klupe. Jer je bilo očigledno da pojedini igrači ne mogu igrati 90 minuta u visokom tempu.

U dodatnih 30 minuta igre nismo vidjeli apsolutno ništa. Za bh. momčad u igru je ušao Stjepan Lončar koji je bio malo je reći neprimjetan na terenu. Priliku je dobio i Haris Hajradinović u samoj završnici.

Gosti bili spremni za penale

Da su gosti došli spremni u Sarajevo pokazale su i izmjene u posljednjim sekundama produžetaka. Na teren su ušli napadači Sjeverne Irske. Selektor Baraclough najavio da ukoliko dođe do jedanaesteraca njegova ekipa je spremna.

U penal seriji upravo su Lafferty i Boyce bili sigurni s bijele tačke. Dok Haris Hajradinović i Edin Višća kod nas nisu bili pribrani. Prvo je Hajradinović šutirao idealan penal za golmane što je gostujući čuvar mreže lagano odbranio. Dok je Višća degažirao loptu u okvir gola.

Na trenutke dalo se primjeniti da je Edin Džeko apsolutno odsječen od svojih suigrača. Kada dobije loptu u fazi napada odmah je okružen s nekoliko gostujućih igrača. Formacija Iraca da sa pet veznih igrača onemoguće da dominiramo u zadnjoj trećini terena kao da nas je iznenadila. Pa smo ostali bez ideje.

Analiza igre Zmajeva – Dužnici

Krila kao da nisu postojala u momentima kad je trebalo napasti. Napadi su se forsirali kroz sredinu preko veznog reda koji je bio prilično umoran i nervozan. Iako nije iskoristio jedanaesterac, ovu noć Edin Višća neće pamtiti po dobrom. Dok je u turskom šampionu Basaksehiru alfa i omega ekipa i igrač koji odgovorno izvodi jedanaesterce, protiv Irske davao je sve od sebe. Jednostavno ga nije išlo.

Višća mora bolje u reprezentativnom dresu

Našao se par puta u odličnim prilikama, mijenjao je strane čas na desnu čas na lijevu stranu. Zvršnica pred golom gostiju itekako je nedostajala. Što nam daje za pravo da nam je Edin ostao itekako dužan u nacionalnom dresu. Naročito kada se uzme u obzir pisanja medija i igre Višće u turskom šampionatu.

analiza igre zmajeva, gdje smo pogriješili?
Sead Kolašinac

Na listi dužnika svakako se nalazi bek Arsenala, Sead Kolašinac. Koji je na momente djelovao kao da ne može da hoda. Puno je trčao što mu ne treba zamjeriti. Ali igra na takvoj poziciji koja to zahtjeva još u jednoj od najjačih liga svijeta. Ostavio je utisak kao da ne može pratiti tempo utakmice. To je za igrača koji nosi dres Arsenala ne bi trebao biti slučaj.

Analiza igre Zmajeva – Pozitivne strane

Da ne bude sve negativno u meču protiv Irske pobrinuo se debitant Anel Ahmedhodžić koji je ostavio odličan dojam na terenu.

Iako je relativno mlad Ahmedhodžić djeluje prilično samouvjereno i sigurno kada je lopta u njegovim nogama. Jak je u duelu i već sada djeluje kao prvi izbor na poziciji stopera reprezentacije BiH. Skok igra mu nije jača strana što se dalo primijeniti kod primljenog gola, ali sve u svemu  odličan zalog za budućnost.

Ibrahim Šehić je s nekoliko svojih intervencija opravdao povjerenje Bajevića i pokazao zašto je u ovom trenutku kvalitetni golman od Asmira Begovića. Također je zaslužio prolaznu ocjenu za nastup.

Analiza igre Zmajeva – Ogroman potencijal Gojak, Ahmedhodžić, Hadžiahmetović

analiza igre zmajeva, gdje smo pogriješili?
Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska

Kada se sve sabere i oduzme dobili smo mnoge odgovore kada je riječ o kvalitetu reprezentacije. Naši „nosioci“ igre ulaze u pozne igračke godine i polako ali sigurno ne mogu biti prijetnja za protivnika što se apsolutno pokazalo u ovom meču. Materijala za budućnost itekako ima. Ogroman potencijal leži u momcima poput Gojaka, Ahmedhodžića, Hadžiahmetovića zbog čega ne treba biti u nevjerici nakon ovog poraza koji nam je itekako trebao.

Reprezentacija BiH nikada nije i nikada neće znati glumiti i pokazati da su favoriti na zelenom terenu. Jednostavno naš mentalni sklop se ne zna ponašati u tim situacijama. Kroz fudbalsku historiju naučeni smo da smo mi ti koji pobijede velike protivnike, da smo mi ta reprezentacija koja iznenadi Špance u gostima ili Francuze drži daleko od plasmana na EURO.

Mi ne znamo biti favoriti, jednostavno je tako.

Možda te zanima