Amir Hadžiahmetović biografija

Drugi upravo čitaju

Amir Hadžiahmetović biografija – Da je reprezentacija BiH u sigurnim rukama u budućnosti pokazao je mladi fudbaler.


Amir Hadžiahmetović biografija – Rođen je 8. marta 1997. godine u danskom gradu Nexonu. Svoju fudbalsku karijeru započeo je u lokalnom Nexo Boldklubu. Zatim kasnije prelazi u omladinsku akademiju sarajevskog Željezničara.


Prvi veliki ugovor sa Željezničarom potpisuje 30. jula 2014. godine. Amir je sa 17 godina, 2. augusta prvi put nastupio za seniore Željezničara protiv gradskog rivala Olimpika. 13. maja 2015. godine Amir postiže svoj prvi pogodak u seniorskoj karijeri. Amir u Željezničaru postigao 3 gola i 5 asistencija u 47 utakmica.


Amir Hadžiahmetović biografija – Odlazak u Tursku


Dobra forma koju je imao u Željezničaru Amiru je omogućila da 1. februara 2016. godine za 700.000 eura pređe u truski Konyaspor.

Samo sedam dana nakon dolaska u Tursku Amir Hadžiahmetović čini svoj prvi nastup za Konyasport i to protiv močnog Bešiktaša. Debi nije bio ni malo lak, međutim Amir dorasta zadatku i obilježava da je mjesto veznjaka u Konyasporu njegovo. Nešto više od godinu dana zabija svoj prvi gol u dresu Konyaspora protiv Gaziantpspora 19. novembra 2016. godine.


Amir Hadžiahmetović je prvi put okusio slavu 31. maja 2017. godine kada je zajedno sa Konyasporom savladao Istanbul Basksehir u finalu Turskog kupa. Kroz šest godina u klubu nastupao je 107 puta, uz učinak od 5 golova i 6 asistencija. Borbenost i nesebičan rad koji je pokazao Amir doveli su ga do mjesta u reprezentaciji Bosne i Hercegovine i postavili ga kao neizostavnog člana Konyaspora.


Reprezentativna karijera


Amir Hadžiahmetović biografija – Iako je Amir rođen u Danskoj zbog roditelja koji su iz BiH, Amir je ostvario sve potrebne uslove kako bi imao mogućnost da nastupa za Bosnu i Hercegovinu. Dakle Amir je imao izbor i od svoje rane mladosti pokazao je želju da jednog dana nastupa na Bilinom Polju u dresu Bosne i Hercegovine.


Amirova internacionalna karijera započela je u U17 reprezentaciji za koju je nastupao 10 puta. Nešto kasnije prelazi u U19 za koje nastupa 7 puta. Dok je za selekciju U21 nastupio 13 puta i tada završava svoju juniorsku karijeru.


U augustu 2020. godine Amir dobiva svoj prvi poziv u seniorsku reprezentaciju. Za razliku od mnogih igrača koji su svoju karijeru započeli u prijateljskoj utakmici, Amir je morao da se dokaže protiv Italije u Ligi nacija. Uprkos svojoj mladosti i neiskustvu Amir je uspio da se drži sa najboljim igračima što Italija može ponuditi i obezbjediti Bosni i Hercegovini remi u centru Italije.

Trenutni učinak Amira Hadžiahmetovića za seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine je 5 nastupa bez gola i asistencije. Prema nastupima koje vidimo Amir će dugo godina nuditi selektoru BiH dobru opciju kada je riječ o poziciji veznjaka..

Možda te zanima