Ibrahim Šehić biografija

Drugi upravo čitaju

Prvi čuvar mreže reprezentacije BiH brani u odličnoj formi.

Ibrahim Šehić je s razlogom uvršten u najbolju postavu trećeg kola Lige nacija. Njegove intervencije protiv Nizozemske na utakmici trećeg kola Lige nacija obezbjedile su bh. sekekciji jako vrijedan bod.

Ibrahim Šehić kao najmlađi kapiten

Ibrahim Šehić rođen je 2 septembra 1988. godine u Sarajevu. Svoju profesionalnu karijeru započeo je u Željezničaru. Ono što je zanimljivo za Šehića jeste to da je svoju karijeru započeo kao vezni igrač. Nakon razgovora sa trenerima kluba odlučuje da posluša njihov savjet i prebaci se na poziciju golmana. Savjet se isplatio i Šehić za Željezničar nastupa prvi put 2008. godine.


Šehić je pokazao svoju vrijednost tako što je zahvaljujući svojoj sposobnosti postao jedan od najboljih golmana Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Zbog sjajnih nastupa i velike odgovornosti koju je pokazivao Šehić je nagrađen kapitenskom trakom. Time postaje najmlađi kapiten u čitavoj historiji Željezničara. Zajedno sa Željezničarom Šehić osvaja svoje prve trofeje. Uključujući Premijer ligu Bosne i Hercegovine zajedno sa Kupom BiH.


Ibrahim Šehić pokazao vrijednost u Ligi prvaka


Nakon 147 nastupa za Željezničar Šehić za 1.2 miliona eura prelazi u turski klub Mersin Idmanyurdu. Nije se dugo zadržao u Mersinu te nakon 38 utakmica prelazi na ljeto 2013. godine u azerbejdžanski Qarabag. Šehić je svoju odličnu formu nastavio u Qarabagu, sa kojim je ostvario historijski uspjeh tako što se plasman u Ligu prvaka u sezoni 2017 / 2018.

ibrahim šehić biografija
Ibrahim Šehić u dresu Qarabaga

U Ligi prvaka Šehić briljira, protiv Chelsea ostvaruje svoj debi u ovom takmičenju, dok protiv Atletico Madrida brani nekoliko sigurnih zicera i na taj način obezbjeđuje svom klubu da dođe do historijskog prvog boda u Ligi prvaka.

Šehić se pokazao i kao golman sa najviše odbrana u okviru šest grupnih utakmica Lige prvaka. Šehić je za Qarabag nastupao 166 puta, te je zajedno sa Qarabagom osvojio pet ligaških trofeja i pet trofeja kupa Azerbejdžana.


Povratak u Tursku

Dosta se govorilo o tome gdje će preći Šehić na ljeto 2018. godine. Mnogo se klubova spominjalo među kojima je bila i Parma iz Italije, međutim Šehić realizuje svoj povratak u Tursku 6 jula 2018. godine tako što potpisuje za Erzurumspor.

U Erazumsporu se zadržao dvije godine i nastupao 66 puta. Ove dvije godine su bile dovoljne da privuče pažnju Konyaspora, te u augustu 2020. godine sa Konyasporom potpisuje dvogodišnji ugovor.

ibrahim šehić biografija
Ibrahim Šehić

Ibrahim Šehić u reprezentaciji BiH

Šehić je svoju internacionalnu karijeru započeo sa U – 21 reprezentacijom Bosne i Hercegovine za koju je nastupao 11 puta.

U maju 2010. godine dobiva prvi poziv za seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a 17 novembra prvi put nastupa u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Slovačke.

Šehić se našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu, činjenica da je Asmir Begović bio prvi golman reprezentacije nije davala Šehić veliku nadu, te zbog toga nije mogao očekivati veliku minutažu.

Šehić je čak napustio reprezentaciju u potpunosti u vrijeme kada je Safet Sušić bio trener reprezentacije. Sa odlaskom Sušića, vraća se Šehić u reprezentaciju i napokon dobiva priliku prvog golmana reprezentacije gdje do dan danas ostaje.

Šehić je trenutno za seniore nastupao svega 30 puta. Međutim po svemu sudeći ovaj broj će se sigurno u skorijoj budućnosti povećati.

Možda te zanima