back to top

Adnan Kovačević biografija

Drugi upravo čitaju

Adnan Kovačević biografija – Karakter i disciplina doveli su Kovačevića do Camp Noua.

Adnan Kovačević biografija – Rođen je 9. septembra 1993. godine u Kotor Varošu. Svoju karijeru započeo je prvo u omadinskom sistemu NK Vlašića, a kasnije prelazi u akademiju Travnik. Rad i trud koji je pokazivao Adnan su se isplatili i svoj debi za Travnik ostvaruje sa 17 godina 19. maja 2011. godine.


Adnan napreduje i odlazi u Sarajevo


Adnan Kovačević biografija – 46 nastupa za Travnik u kojima je zabio 2 gola osigurali su mu transfer u jednom od najboljih klubova u Bosni i Hercegovini, a to je FK Sarajevo. I Travnik i Adnan su dobili dobru ponudu, Travniku je išlo 300. 000 eura, a Adnanu znatno povećanje plate. Svoju dobru formu nastavlja i osigurava svoje mjesto u odbrambenim redovima Sarajeva. Ubrzo postaje omiljeni među navijačima, a mnogo velikih klubova je počelo obračati pažnju na njega.


Međutim dogodilo se nešto neočekivano, Adnan 13. jula 2016. godine zadobiva povredu koljena. Bolje poznatu kao ACL povredu koja je onemogućila da igra narednih sedam mjeseci. Mnogo igrača bi odustalo, ne bi više bilo zainteresovano, jednostavno bi se predali. Čak i ako se igrači vrate na teren nakon ove povrede skoro nikada neće biti isti igrači i neće igrati na onom nivou kao prije.


Ipak Adnan je pokazao svoju snagu i upornost, mukotrpno se oporavljao i trenirao, nije dao da ga ozljeda slomi, te se nakon sedam mjeseci vraća na teren. Bilo mu je potrebno par utakmica da se privikne, ali kada se uigrao ponovo se vidjela njegova kvaliteta i klasa. Za Sarajevo nastupa 59 puta prije daljeg odlaska.


Adnan Kovačević odlazi iz BiH


Adnan Kovačević biografija – Na ljeto 2017. godine Kovačević se seli u Poljsku kako bi igrao za Korona Kielce. Ovaj transfer je donio zaradu Sarajevu u vrijednosti 400.000 eura, a unaprijedio je Adnanovu karijeru. U Poljskoj Adnan nastavlja svoju formu. Brzo se dokazuje kod trenera i zauzima mjesto startnog štopera za prvi tim. Vodio je sa primjerom i svi su ga igrači poštovali. Za Korona Kielce je nastupao 94 puta, a zabio je sa pozicije štopera čak 7 golova.


Mađarski Ferencvaros odlučuje da potroši 800.000 eura kako bi potpisao Adnana i doveo ga u svoje redove. Ono što je privuklo Adnana je mogućnost igranja Lige Prvaka, te u augustu 2020. godine potpisuje za Mađarski klub. Svoj debi za klub je napravio ni manje ni više nego u Ligi Prvaka 19. augusta protiv Djurgardena, a par dana kasnije debitira i u ligi protiv Zalaegerszeg.

adnan kovačević biografija
Adnan Kovačević i Eldar Čivić


Adnan se nedavno našao na mnogim naslovima i u mnogim medijima zbog svog nasutpa u Ligi Prvaka protiv Barcelone. Naime on je zajedno sa Čivćem i Pjanićem predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Camp Nou. Adnan je izjavio da je sretan što je dostigao visok nivo takmičenja i da se nada samo većim uspjesima. Tvrdi kako mu je bila čast igrati protiv Barcelone, a pogotovo Pjanića.


Adnan Kovačević u reprezentaciji BiH


Adnan Kovačević biografija – Prvi put je zaigrao u dresu U21 reprezentacije koju je tada vodio Vlado Jagodić. On je prepoznao veliku količinu talenta u Adnanu i pripremao ga za seniorske nastupe. August 2019. godine je specijalan za Adnana što je tada dobio svoj prvi poziv od reprezentacije Bosne i Hercegovine. Međutim za razliku od klubske karijere nije odmah dobio priliku da se dokaže nego je morao čekati par mjeseci te je njegov debi stigao 12. oktobra u utakmici protiv Finske.

adnan kovačević biografija
Adnan Kovačević


Trener je izjavio da može računati na Adnana, te da Adnan može doprinijeti dosta kvaliteta reprezentaciji. Trenutno Adnan ima upisana 3 nastupa za seniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Možda te zanima