back to top

Rade Krunić biografija

Drugi upravo čitaju

Rade Krunić biografija -Rođen je 7. oktobra 1993. godine u Foči. Svoju fudbalsku karijeru započeo je u lokalnom klubu Sutjeska Foča.

U samo jednoj sezoni sa pozicije veznjaka u 15 nastupa zabija 3 gola. Tu biva zapažen od strane Donjeg Srema i potpisuje za Srpski klub u kojem ostaje sve do 2014. godine. Njegov učinak u Donjem Sremu je iznosio 4 gola i 5 asistencija u 40 utakmica.

Na ljetnom prelaznom roku 2014. godine potpisuje za italijanski klub Hellas Verona koja ga je odma poslala nazat na posudbu u Donji Srem.

Rade Krunić biografija – Problemi u Italiji

Međutim nikada nije zaigrao za Hellas Veronu zbog toga što mu je u 2015. godini zbog razloga koji nisu vezani za teren prekinut ugovor i postaje slobodni igrač. Boris Čačak je bila njegova sljedeća destinacija te je u 13 utakmica zabio 2 gola i upisao 4 asistencije.

Ovaj učinak privlači pažnju italijanskog kluba Empoli te na ljeto 2015. godine potpisuje za italijanski klub. Krunić je igrao dobro u Empoliu te je kroz par sezona u Empoliu zabio 13 pogodaka, te upisao 17 asistencija. Kruinić je osvojio i trofej sa Emopoliom u sezoni 2017 / 2018, a to je Serie B kada su izborili plasman u Serie A tako što su osvojili ligu.

Krunićev učinak u Empoliu nije prošao nezapaženo, te je na ljetnom prelaznom roku 2019. godine potpisao za Milan. Trenutno Radićev učinak u Milanu nije sjajan, naime on je na 23 utakmice upisao samo jednu asistenciju. Ono što je potrebno naglasiti da je Rade Krunić relativno novo pojačane Milana i žele ga sporo integrisati u tim kako ne bi remetili dinamiku prvih 11.

Rade Krunić biografija – Učinak za reprezentaciju BiH

Krunić je svoju reprezentativnu karijeru započeo sa U21 reprezentacijom Bosne i Hercegovine u kojoj je nastupao 8 puta bez gola ili asistencije.

Novembar 2015. godine je bio simboličan za Krunića iz razloga što je dobio svoj prvi poziv u seniorsku reprezentaciju koja je tada pokušala da se kvalifikuje za Euro 2016. Međutim Krunić nije odma igrao te je svoj debi za seniore napravio 3 juna 2016. godine u prijateljskoj utakmici protiv Danske.

Prvi gol za reprezentaciju postiže 23 marta 2019. U kvalifikacijskoj utakmici za Euro 2020 protiv Armenije, dok drugi gol postiže 8 oktobra 2020. godine u baražu za Euro protiv selekcije Sjeverne Irske međutim Krunićev gol nije bio dovoljan da plasira BiH u drugu fazu baraža.

Rade Krunić biografija – Trenutni učinak Krunića za reprezentaciju Bosne i Hercegovine iznosti 14 nastupa, 2 gola i 1 asistenciju.

Možda te zanima