Sead Kolašinac biografija

Drugi upravo čitaju

Danas donosimo novu biografiju o reprezentativcu Bosne i Hercegovine. Sead Kolašinac je jedan od mnogih igrača rođenih van granica BiH, ali ipak se odlučio za dres zemlje iz koje vuče korijene.

Sead Kolašinac biografija

Rođen je 20. juna 1993. godine u Karlsruheu u Njemačkoj. Kolašinac je rođen u porodici koja se tek snalazila u novoj državi i novom okruženju. Počeo je od nule, često poslije škole bi morao pomagati majci ili ocu kako bi zaradili više novca.

Skoro svo slobodno vrijeme koje mu je ostalo poslije škole i posla provodio je na fudbalskom terenu. Sa samo 8 godina postpisuje za lokalni klub Karlsruher SC i tu ostaje sve do svoje 16 godine. Kasnije se seli godinu u Hoffenheim, zatim Stuttgart i na samom kraju dolazi do Schalkea.


U Schalkeu pokazao svoju vrijednost


Po dolasku u Schalkeu, Kolašinac par godina nastupa za drugi tim. Ovo je frustriralo Kolašinca jer je smatrao da je dobar da ide direktno u prvi tim i u Bundesligu, ali trener je imao drugo mišljenje. Kolašinac je čak u ovom period razmišljao da napusti Schalke i da proba svoju karijeru započeti u nekom drugom klubu.


Meuđutim osoba koja je spasila Kolašinca i njegovu karijeru je bio Norbert Elgert. Ovaj poznati trener Schalkeovog drugog tima je odgovoran za razvijanje talenta igrača kao što su: Mesut Ozil, Julian Draxler, Manuel Neuer, Joel Matim, Leroy Sane i mnogi drugi. Norbert je vjerovao u Kolašinca i trudio se svim svojim snagama da natjera Kolašinca da on još više vjeruje u sebe.


Sead Kolašinac biografija – Na prvom treningu Norbert je odvojio Kolašinca u stranu i rekao mu: „ Ti imaš ogroman talenat, ali samo ako budeš radio i trenirao kako ti ja kažem imat ćes priliku u prvom timu“. Kolašinac je ovaj savjet u potpunosti poslušao i 15. septembra 2012. godine debitira za prvi tim Schalkea.

Ubrzo Kolašinac zaslužuje svoje mjesto u prvom timu i veže uzastopne kvalitetne nastupe. Kvalitetni nastupi su ga stavili na radar mnogih velikih klubova u Europi, a ono što je stavilo ogromnu vrijednost na njegovo ime jeste njegovo imenovanje u tim sezone Bundeslige kao najbolji lijevi bek. U maju 2017. godine Kolašinac je odlučio da neće obnoviti ugovor sa Schalkeom i samo par mjeseci kasnije seli se u Englesku kako bi igrao za Arsenal. U ovih 6 sezona Kolašinac je za Schalke nastupao 123 puta i za to vrijeme upisao 4 gola i 13 asistencija.


Prelazak u Arsenal


Kolašinac je u početku opravdao reputaciju kao jedan od najboljih lijevih bekova u svijetu. Dao je gol u svojoj debitantnoj utakmici i nizao kvalitetne nastupe koji su mu donijeli nagradu Arsenalovog igrača mjeseca. Sa Arsenalom je ostvario i najviše uspjeha, tako što je podigao dva trofeja Super Kupa Engleske i jedan trofej FA Kupa.

Kolašinac je sa svojim nastupima ubrzo postao favorit kod fanova. Dugo godina je Arsenal tragao za ovakvim igračom, koji je bio jak, uvijek hodao podignute glave i nije se sakrivao kada bi imao loš nastup.


Sead Kolašinac biografija – Kako je bio odvažan na terenu takav je bio izvan njega. Naime u julu 2019. godine opravdao je svoje nadimke kao što su „Tenk“ i „Bosanski Hulk“ tako što je odbranio Mesut Ozila i njegovu ženu od napadača koji su im htjeli ukrasti auto. Na snimku možemo vidjeti kako je Kolašinac odvažno stao i nije dao da ga ovi kriminalci prestraše, te je uzvratio i spasio svog prijatelja. Za Arsenal je nastupao 110 puta, a postigao je 5 golova i upisao 15 asistencija.Sead Kolašinac u dresu reprezentacije


Sead Kolašinac biografija – Svoju omladinsku karijeru kada je riječ o reprezentaciji Kolašinac je započeo u omladinskim redovima Njemačke, te je nastupao za U18, 19 I 20 reprezentaciju.

Međutim kada je Bosna i Hercegovina pozvala Kolašinca on je odmah prihvatio. Tvrdi kako mu je dužnost kako tako vratiti nešto svojoj domovini koja je toliko patila. Zvanični debi upisao je ni više ni manje na Svjetskom prvenstvu u Brazilu protiv reprezentacije Argentine. Da doda još soli na ranu Kolašinac je u trećoj minuti postigao auto gol koji je se ispostavio kao najbrži u historiji Svjetskog prvenstva.

sead kolašinac biografija
Sead Kolašinac biografija

Trenutno Kolašinac ima 34 nastupa za reprezentaciju i predstavlja kvalitetno rješenje kada je riječ o pozici lijevog beka.

Možda te zanima