back to top

Vladimir Petković napustio klupu Švicarske i preuzima francuskog prvoligaša

Drugi upravo čitaju

Iz Švicarskog Fudbalskog Saveza stiže vijest da je Vladimir Petković napustio klupu Švicarske i da će uskoro preuzeti francuskog prvoligaša, ekipu Bordeauxa.

Iskusni trener, Vladimir Petković više neće obavljati funkciju selektora reprezentacije Švicarske s kojom je napravio veliki uspjeh na EURU 2020 izborivši četvrtfinale ovog takmičenja nakon izbacivanja velikog favorita selekcije Francuske.

Iako je, 58-godišnji Sarajlija, imao važeći ugovor s selekcijom Švicarske, dogovoren je raskid saradnje s obzirom da je Petković imao opciju u ugovoru da ukoliko dobije adekvatnu ponudu u klupskom fudbalu, može napustiti poziciju selektora ove reprezentacije.

“Selektor Vladimir Petković zatražio je raskid saradnje sa Savezom kako bi preuzeo Bordeaux”, navode iz Švicarskog Fudbalskog Saveza.

Povodom novih izazova oglasio se i sam Petković rekavši da je zahvalan što ima novu priliku u svojoj trenerskoj karijeri.

“Želim se zahvaliti ljudima iz Saveza koji su mi izašli u susret i prihvatili moje želje da napustim reprezentaciju i okrenem se novim izazovima u karijeri. Proveo sam sedam nezaboravnih godina na klupi Švicarske gdje sam zaista uživao”, poručio je Vladimir.

Za Petkovića ovo će biti povratak u klupski fudbal prvi put od 2014. godine kada je vodio Lazio nakon čega sjeda na klupu Švicarske selekcije.

Inače, ekipa Bordeauxa iza sebe ima tešku sezonu u francuskoj Ligue 1 s obzirom na to da su prvenstvo završili na 12. poziciji.

Petković je potpisao ugovor do ljeta 2024. godine.

Kratka biografija Vladimira Petkovića

Podsjećamo, Vladimir Petković je rođen u Sarajevu 1963. godine gdje je i započeo svoju fudbalsku karijeru. Kao igrač nastupao je još za Koper, Sion, Martigny, Chur 97, Bellinzona i Locarno.

U trenerskoj karijeri trenirao je veliki broj klubova iz švicarskog prvenstva uključujući Lugano, Young Boys i Sion. Okušao se i u turskom prvenstvu gdje je sjedio na klupi Samsunspora, a najveći trenerski uspjeh ostvario je na klupi Lazija s kojim je osvojio Kup Italije 2013. godine.

Nakon Lazija, Petković se vraća u Švicarsku, ali ovoga puta kao selektor reprezentacije.

Za sedam godina na klupi Švicarske, ova selekcija je pod vodstvom Petkovića stigla do osmine na EURU 2016, a isti rezultat je ostvarila na Mundijalu 2018. godine u Rusiji. Iskorak su napravili na EURU 2020 kada su izbacili Francuze i to nakon zaostatka od 3:1 i plasirali se među osam najboljih reprezentacija Europe.

No, iako su bili borbeni Švicarci su poraženi u četvrtfinalu od selekcije Španije koja je bila bolja u penal seriji.

Koji selektor će zamijeniti Petkovića na klupi Švicarske bit će poznato uskoro.

Možda te zanima