Vedin Musić: Ljubitelj navijača

Drugi upravo čitaju

Vedin Musić iza sebe ima bogatu fudbalsku karijeru. Miljenik publike s Tušnja, nakon što jenapustio Tuzlu, postao je redovan igrač u redovima raznih turskih klubova.

Vedin Mušić rođen je 11. marta 1973. godine u Gračanici. Vedin nije bio kao ostali fudbaleri, nije ga toliko zanimalo postizanje golova i gromoglasni aplauzi, on je više bio zainteresiran za obranu. Stoga je i svoju cijelu karijeru proveo na poziciji lijevog beka, međutim nije se stidio da povede igru i na vrhu terena.

Početak karijere i sjajne igre u FK Sloboda Tuzla

Još jedna činjenica koja Vedina čini posebnim u odnosu na ostale omladinske fudbalere je to da on nije počeo svoju karijeru u omladinskim školama, nego je pažnju privukao na lokalnim turnirima. U ovo vrijeme ga je zapazio tadašnji trener FK Gradine iz Srebrenika, te mu nudi ugovor. Mušić pristaje i provodi nekoliko uspješnih godina u omladinskim redovima NK Gradine.

Dobre partije navele su tada FK Slobodu iz Tuzle da mu ponudi šansu, što je naravno Mušić i prihvatio. Ipak nije bilo suđeno, nije uspio da se probije u prvi tim i nakon samo dvije godine u Slobodi, Mušić se odlučio za jedan odvažan potez koji je mogao slomiti njegovu karijeru. Vedin odlazi u Tursku kako bi igrao za Istanbulspor. U Istanbulsporu provodi dvije godine, te 1998. godine seli se u Antalyaspor. Napokon je Mušić dobio minutažu, te je u svoje četiri godine provedene u Turskoj upisao 128 nastupa, 9 golova i 7 asistencije, a sve to s pozicije lijevog beka.

Odlazak u Italiju

Zaokupio je pažnju Italijanskih klubova i 2001. godine potpisuje ugovor sa italijanskim klubom Como Calcio 1907. Postao je starter u prvoj sezoni i sa svojim sjajnim nastupima pomogao Como – u da se plasira u elitni rang Italijanskog fudbala. Kako je Vedin nizao uspješne nastupe tako je i njegova popularnost bila u usponu, uskoro je stigao veliki transfer. Modena je odlučila da plati 3 miliona eura za usluge Vedina. Međutim ovaj transfer se nije pokazao uspješnim. Samo 27 nastupa i jedna postignut pogodak u dvije godine nisu dale samopouzdanja Modeni i za samo jedan miliona eura Vedin 2005. godine prelazi u Torino.

Nažalost nije mogao da povrati formu koju je imao u Como – u i Vedin je za od 2005. do 2010. godine promijenio 5 različitih klubova, te niti u jednom nije ostajao duže od jedne sezone. Početkom 2011. godine odlučio je da se vrati u Bosnu i Hercegovinu i potpisao je ugovor sa Čelikom iz Zenice, ali nije bilo suđeno. Nije uspio da ostvari nit jedan nastup za seniorsku selekciju Čelika stoga se Vedin zvanično penzioniše 2011. godine.

Vedin Mušić i reprezentacija BiH

Vedin Mušić je bio među igračima koji su činili prvi tim reprezentacije BiH u njenoj ranoj historiji. Debitovao je 30. novembra 1995. godine u prvoj zvaničnoj utakmici protiv reprezentacije Albanije u Tirani. Iako nije mogao da pronađe konstantnost u redovima klubskog fudbala, reprezentacija BiH je bila sasvim druga priča.

vedin musić
Vedin Musić biografija

Borba i strast koju je pokazivao Vedin činili su ga stalnim u prvoj postavi reprezentacije. Svoju posljednju utakmicu za reprezentaciju odigrao je 6. juna 2007. godine na kvalifikacionoj utakmici za Europsko prvenstvo 2008. godine protiv reprezentacije Malte. U ovoj utakmici BiH je pobijedila 1:0, te se Vedin penzionisao sa pobjedom. Od 1995. pa sve do 2007. godine Vedin je napravio 45 zvaničnih nastupa za reprezentaciju BiH i uvijek je davao i zadnji atom snage za svoju reprezentaciju i svoje kolege igrače.

Vedin Mušić će ostati zapamćen kao igrač koji je uz višu minutažu i povjerenje trenera mogao postati kvalitetan lijevi bek, te je mogao biti redovan i u najboljim klubovima širom Europe. Igrač koji nije zaboravio svoje korijene i uvijek je stavljao dres BiH na prvo mjesto što potvrđuju i 45 nastupa koje je ostvario u dresu reprezentacije.

Još biografija:

Možda te zanima