back to top

Vahidin Halilhodžić VAHA Legenda Veleža i ikona BH Fudbala!

Drugi upravo čitaju

Vahidin Halilhodžić Vaha je naš legendarni fudbaler i veliki trener. Mnogi se još uvijek nadaju da će preuzeti reprezentaciju BiH.

Vaha je rođen Jablanici 1952.godine. Odmah se moglo videjti da je VAHA rođen s nevjerovatnim talentom za igranje fudbala.

Vahidin Halilhodžić Vaha je legenda Veleža, reprezentacije Jugodlavije i ikona fudbala u Bosni i Hercegovini. Neponovljiva igračka karijera mogla se naslutiti odmah. Počeo je u Turbini iz Jablanice, odakle je došao u omladince Veleža iz Mostara

Pola sezone proveo na posudbi u Neretvi iz Metkovića. Za mostarsku momčad odigrao 400 utakmica i postigao 250 pogodaka.

Karijeru je 1981. nastavio u Francuskoj u kojoj je odigrao 4 sezone za Nantes, a poslije i za Paris St.-Germain. Vahidin Halilhodžić Vaha bio je izvanredan napadač s izrazitim realizatorskim sposobnostima. Sjajan u igri glavom.

Vahidin Halilhodžić VAHA Biografija ispričana na Al Jazeeri Balkan.

Za mladu reprezentaciju Jugoslavije odigrao 12 utakmica i postigao 13 golova, a 1978. bio je član jugoslovenske mlade reprezentacije koja je postala prvak Europe.

Za državnu selekciju odigrao je 15 utakmica i postigao 8 pogodaka; prvi put nastupio 1976. u Zagrebu na utakmici EP-a protiv Nizozemske (2 : 3), a posljednji put 1985. u Sarajevu protiv Francuske (0 : 0).

Dvaput igrao i za reprezentaciju Europe.

vahidin vaha halilhodžić
Vahidin Halilhodžić VAHA Legenda Veleža i ikona BH Fudbala!

Trenerska karijera Vahe Halilhodžića

Jedan je od najcjenjenijih inozemnih trenera u Francuskoj. Trenirao je sljedeće ekipe i reprezentacije:

Velež, Beauvais, Raja Casablanca, Lille, Rennes, Paris Saint-Germain, Trabzonspor, Ittihad Jeddah, Obalu Slonovače, Dinamo Zagreb, Alžir, Trabzonspor, Japan, Nantes, a aktuelni je selektor Maroka.

Legendarnog Vahu su jedva “natjerali” da napusti voljeni Mostara. Špgčedajte ratnu snimku koja vas neće ostaviti ravnodušnima

Ranjavanje Vahe Halilhodžića Intervju iz bolnice

Vahina karijera puna je uspona i padova

Od fudbalske legende nekadašnje Jugoslavije do ranjavanja u Mostaru tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Od miljenika francuskog PSG-a do razočaranja i titule viteza. Od uspjeha na afričkom kontinentu do razlaza s Japanskim fudbalskim savezom.

Odrastao je u Mostaru, gradu poznatom po velebnom mostu srušenom u ratu, koji je obnovljen “izronio iz Neretve” deset godina poslije.

Vahidova sudbina kao da je povezana s tim čuvenim mostom, jer je on čovjek koji nakon svakog pada ustaje i nikada se ne predaje.

Pročitajte i ovo:

Cristian Eriksen: Heroj EURA 2020

Možda te zanima