SPORTSKI VREMEPLOV/25 godina od titule za NK Čelik Zenica

Contents

Titulu prvog šampiona osvojio NK Čelik Zenica

Na prvoj osnivačkoj Skupštini NSBiH koja je održana 16. septembra 1995.god. u razorenom Mostaru donesena je odluka da 20. oktobra te ratne godine starta prvo ligaško nogometno prvenstvo Prve lige BiH u kojoj je titulu osvojio Čelik.

Iako je bilo ratno stanje u našoj državi,tereni neuvjetni,putne komunikacije isprekidane, ekipe bez ikakvih priprema i test utakmicu. To nije spriječilo,nego naprotiv dalo dodatnu snagu našim klubovima i igračima da i tako pokažu da je država BiH neuništiva i da će sport živjeti i biti dio svakodnevice naše zemlje.

sportski vremeplov/25 godina od titule za nk čelik zenica
Robijaši – Navijači NK Čelik Zenica

Piše: Rešad Mamela

Tadašnja prva liga brojala je 16 klubova. U tom historijskom, prvom kolu, postignuti su sljedeći rezultati:

NK Zenica – Iskra Bugojno 3:0

Velež Mostar – Sarajevo 3:0

Travnik – Rudar Kakanj 0:0

Olimpik Sarajevo – Zmaj od Bosne Tuzla 0:1

Sloboda Tuzla – Lukavac 1:1

Jedinstvo Bihać – Gradina Srebrenik 2:1

Željezničar Sarajevo – Turbina Jablanica 0:0

Rudar Breza – NK Čelik Zenica 0:0.

Titulu prvaka osvojio je NK Čelik Zenica sa 68 osvojenih bodova, drugi je bio Lukavac sa 64, treća Sloboda sa 63 boda. Dok su prvu ligu napustili Olimpik sa 20 i Iskra sa 19 osvojenih bodova. Strijelac prvog zgoditka bio je Nermin Pašalić (Zmaj od Bosne) koji je pogodak postigao na meču u Sarajevu : Olimpik – Zmaj od Bosne.

sportski vremeplov/25 godina od titule za nk čelik zenica
SPORTSKI VREMEPLOV/25 godina od titule za NK Čelik Zenica

Najbolji strijelac prvenstva bio je Amir Osmanović (Lukavac) koji je postigao 26 golova, drugi Halim Stupac (Jedinstvo) sa 19, treći Sead Osmić (Lukavac) sa 18 postignutih zgoditaka.

Od poznatih trenera koji su tada bili na kormilu prvoligaških ekipa spomenut ćemo par imena kao što su: Fuad Muzurović, Husnija Arapović, Zejnil Selimotić. Zatim Mustafa Hukić, Besim Šabić, Mišo Smajlović, Nermin Hadžiahmetović, Dragan Ljubojević, Kasim Alibegović, Nermin Bukva, Denijal Pirić,Mirsad Halilagić…

Bilo je vrsnih igrača

Od tadašnjih igrača mnogi su zaigrali za našu najbolju selekciju, a dosta ih je kasnije završilo u inozemnim klubovima.

A to su: Adis Obad, Vedin Musić, Omer Joldić, Mirsad Dedić, Ramiz Husić, Almedin Hota, Adnan Gušo, Hadis Zubanović, Amir Japaur, Senad Begić. Svoje karijere vani ostvarili su i Dženan Uščuplić, Pavo Dadić, Bulend Biščević, Ekrem Bradarić, Enes Mešanović. Zatim Romeo Mitrović, Ervin Smailagić, Samir Bajtarević, Nedžad Bajrović, Samir Šabanović, Dženan Zaimović, Dželaludin Muharemović, Sead Osmić, Emir Granov…

Veliki doprinos u održavanju prvog ligaškog prvenstva dali su i brojni suci i sportski radnici: Mirsad Ibrišimbegović, Zdravko Ivanović, Besim Bajrambašić, Marko Mrkić, Sead Kulović i drugi. Treba spomenuti i imena: Davor Mujagić, Džemal Čalija, Veselin Nakić, Gordan Baltak,Nezir Zuhrić, Mesud Peljto,Salem Prolić,Enver Nevesinjac,Izet Ćejvanović,

sportski vremeplov/25 godina od titule za nk čelik zenica
SPORTSKI VREMEPLOV/25 godina od titule za NK Čelik Zenica

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Rešad Mamela
Rešad Mamelahttps://korner.ba
Rešad Mamela je ikona bosanskohercegovačkog fudbala. Zaljubljenik je u niže nogometne lige i "manje" popularne klubove. Poznat je kao radijski voditelj i sportski novinar sa sloganom "Najbolji na svijetu i okolini. Reeešad Mamela". Na našem portalu piše sportske vremeplove i izvještaje sa fudbalskih terena.

Drugi upravo čitaju

Možda te zanima