back to top

REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV / Sarajevo Levski u grotlu Koševa

Drugi upravo čitaju

Sarajevo Levski | U ovom vremeplovu autor vam donosi prisjećanje na utakmicu u kojoj je Sarajevo savladalo Levski na Koševu.

Nogomet širom cijelog svijeta ima ogroman broj zaljubljenika u tu čudesnu igru.

Milioni navijača sanjaju da njihovi ljubimci budu šampioni u nacionalnim prvenstvima, osvoje Kup, ostvare plasman za nastup na međunarodnoj nogometnoj sceni.

U svim klubovima živi se za domaće derbije protiv najljučih i vječnih rivala, navijače žele od svojih ljubimaca da u tim derbiju budu bolji, a da oni prirede veliko slavlje na stadionu, ulicama, kafićima, trgovima…

Sigurno da je takva atmosfera i kod naših klubova i njihovih tifoza, ali svi žele iskorak više- UTAKMICE u Evropskim takmičenjima, jer tu raste cijena kluba, grača, trenera a i UEFA podobro „sipa“ eure u prazne kase naših timova.

Piše: Rešad MAMELA | Sportski vremeplov

Vrlo malo bh. klubova imalo je priliku da „zablista“ na evropskoj nogometnoj sceni i samo su rijetki uspjeli zabilježiti neki značajniji rezultat.

Jedan od tih naših klubova je FK Sarajevo koji je u sezoni 2012/13 nastupio u UEFA Evro ligi i savladao Levski. Svi u „bordo“ klubu dobro se sjećaju utakmica treče kvalifikacione runde kada su ukrstili koplja protiv tada jake ekipe Levski iz Sofije.

U prvom meču koji je igran u Bugarskoj 19. jula 2012.godine naš tim je poražen minimalnim rezultatom 1:0 i davao je veliku šansu da Sarajevo u revanšu pokušati pobijediti uvjerljivije. I došao je taj dan revanša, 26.juli kada je šeher već od sabaha bio bordo obojen.

Svi putevi ka Sarajeva iz pravca Tuzle, Mostara, Zenice, ravnika…bili su zakrčeni. Brojni automobili, autobusi, kombiji sa vatrenim navijačima hrlili su ka Olimpijskom stadionu Koševo. Svi su željeli biti na tribinama, da svojom pjesmom, bodrenjem, navijanjem pomognu da Sarajevo pokuša napraviti podvig i izbori prolaz dalje.

sarajevo levski
Nestvarna atmosfera na Koševu

Poštovani čitaoci vaš novinar vršio je radio prenos meča Sarajevo Levski. Bio sam dva dana u taboru Sarajeva i vidio veliku želju svih iz bordo expedicije da naprave rezultat za pamćenje.

Nestrpljenje je raslo iz minute u minut, svi su jedva čekali početak meča, da Rumunski sudija Cristian Balaj da znak da konačno krene pa šta bude-il hadžija il bos… Atmosfera na stadionu bila je veličanstvena, preko dvadeset hiljada navijača Sarajeva bilo je u transu, delirijumu, ekstazi…To je trebalo vidjeti i doživjeti, ambijent za evrovizijske TV špice…

Said Husejinović „zapalio“ Koševo

Domaći šef Dragan Jović u „rat“ na travnjaku poslao je Sesara, Torlaka, Hadžića, Beloševića, Dupovca, Suljića… a kontra njih, njegov kolega, prepotentni Ilian Iliev odlučio je da krenu Ivanov, Starokin, Raykov, Angelov, Mulder, Gadzhev…

Već od prvog minuta Sarajevo je krenulo otvoreno, napadački, požrtvovano i to je dalo rezultat već u 12. minuti, kada veliki nogometni znalac Said Husejinović matira nemočnog vratara Ilieva za vodstvo od 1:0 i erupciju oduševljena fantastičnih, vatrenih navijača koji su već u transu i slave  vrijedan zgoditak.

Slavlje se još nije ni stišalo a već je 2:0 a strijelac je bio nogometni šoumen Asmir Suljić.

Na stadionu niko ne sjedi, svi vrište, pjevaju, skaču… jer Sarajevo ima rezultat za prolaz dalje. Ali gosti se ne predaju, traže priliku da zatresu mrežu Adilovića i to im uspjeva u 34 minuti, kada zgoditak postiže De Carvalho za smanjenje 2:1.

Do kraja prvog dijela prilike imaju Šunjevarić i Belošević kod domaćih, a Angelov kod Levskog ali nema realizacije i ostaje 2:1 u prvom poluvremenu. U nastavku Sarajevo, napada, traži treći zgoditak koji ih vodi dalje, prilike propuštaju Tatomirović i Hadžić, a onda u 62 minuti, ponovo nezaustavljivi Husejinović, slalom kroz odbranu gostiju i euro golom trese „storu“ gostiju za 3:1.

U tom trenutku, gori Koševo, čaršija, “ruše“ se tribine od ogromnog slavlja frenetčnih navijača, popularnih „Hordi Zla“. Sarajevo ima rezultat za prolaz dalje, za povijest, za respekt… i tako i završava, ogromnih 3:1 i veličanstveno slavlje na travnjaku, tribinama, gradu…

Navijači Sarajeva prave izuzetnu proslavu pobjede po ulicama, trgovima, restoranima, kafićima… ori se pjesma sve do ranih jutarnjih sati. Svi su presretni zbog igre i pobjede za „dušu i sjećanje“ bordo momaka.

sarajevo levski
Said Husejinović u akciji

Bili smo bolji, hvala navijačima

Sigurno da smo večeras pokazali kako se igra, gine za boje i grb kluba. Svi koji smo  nastupili pružili smo maksimum znanja, borbenosti, htijenja, želje…za nas nije bilo izgubljene lopte. Već od prvog minuta pokazali smo da želimo trijumf i prolaz dalje. Bili smo bolji, organizovaniji, požrtvovaniji a pored tri postignuta zgoditka imali smo još dvije, tri velike šanse za pogodak. U ime svih članova tima želim da se zahvalim vatrenim i vjernim navijačima na fenomenalnoj podršci cijeli tok meča, nosili su nas svojim bodrenjem od prvog minuta, bili naš 12 igrač na terenu” rekao je igrač meča Sarajevo Levski, Said Husejinović.

Sastav Sarajeva – Oni su ostvarili rezultat za pamćenje

Adilović, Sesar, Torlak, Husejinović, Hadžić, Dupovac, Tatomirović, Belošević, Šunjevarić, Zlatković i Suljić. Još su nasupili: Karamatić, Tadejević i Čomor.

Trener: Dragan Jović.

Možda te zanima