back to top

Nermin Bašić otvoreno o dolasku u Željezničar i projektu kojeg želi napraviti

Drugi upravo čitaju

Novi trener Željezničara, Nermin Bašić, je bio gost podcasta Top Gol kod Sabahudina Topalbećirevića gdje je između ostalog govorio o situaciji u klubu sa stadiona Grbavica.

Istakao je da će ostati u Željezničaru ukoliko vidi da li se može napraviti projekat prema kojem bi klub digli na veći nivo.

  • U Želji ne dolaziš pregovarati za pare i ugovor, ja ne radim za to već za projekat. Ako mogu napraviti projekat i dići klub na veći level, ja ću biti tu, ako vidim ne mogu onda neću biti tu bez obzira o kojem se klubu radi. Došao sam sa iskrenom namjerom da pokušam nešto napraviti. Na kraju sezone ćemo podvući liniju i vidjeti da li je vrijedno napraviti projekat jer ne želim biti dio kratke priče, ako možemo napraviti viziju, da li ima para ili ne, u mnogim klubovima gdje sam radio, nisam imao pare već sam ih pravio. Mi smo u Bosni navikli samo na merhamet, ako šta bude, mi ćemo nešto napraviti. Hajde da napravimo neki plan, pa ćemo kroz tri-četiri godine nešto napraviti. Uživam radeći u Želji, uživam u takvoj atmosferi, za ovo sam radio 18 godina, osjećam se ponosno i dajem sve od sebe za Želju, rekao je Bašić, te otkrio da su navijači došli u svlačionicu pred utakmicu sa Širokim Brijegom.
  • Prije Širokog Brijega, navijači su nam došli u svlačionicu i dali nam takvu podršku nakon pet poraza što nisam mogao da vjerujem. Gledam u svoje momke, momci vrijeme je da nešto vratimo i da se prestanemo baviti taktikom, hajde da usrećimo ove ljude. Pet poraza, ali pozitivna priča oko navijača, donijeli su nam tri torte za Bajram, ja sam se naježio. Ovo je hemija koju jedan klub treba da ima, Željo to ima i može napraviti velike stvari. Hvala Bogu, pobijedili smo, da je otišlo na drugu stranu, iskreno jako teško bi se popravili do kraja prvenstva. Ekipa je bila mentalno u teškom stanju, zadovoljniji sam bio igrom protiv Veleža nego protiv Širokog Brijega, ali vidi se ta promjena kod igrača.

Prokomentarisao je i uspon mostarskog Zrinjskog koji je ubjedljivo najbolja ekipa u domaćem prvenstvu u posljednje dvije sezone.

  • Zrinjski se čini dobro i moćno, ali ne toliko koliko su loši ostali. Problem je kod drugih ekipa, navedite mi jednu ekipu koja ima Upravu četiri godine, Zrinjski ima deset. Navedite mi ekipu koja ima istog trenera dvije godine. To je taj kontinuitet. Manji je pritisak u Mostaru nego u Sarajevu, doveli su drugačije profile, doveli su igrače koji su gladni i koji su taktički obučeni hrvatski igrači i koji su na drugom levelu u odnosu na ove igrače tu. Slabo radimo u omladinskim pogonima, ali mi ne stagniramo, mi idemo prema dole. Mene boli da Željo izgubi 8:0 od Tuzla Cityja, bez dobre baze nema ništa, dodao je strateg sarajevskog sastava.

Kompletan podcast sa Nerminom Bašićem pogledajte u videoprilogu ispod teksta.

(sport1.ba)

Možda te zanima