Mozzart uz mladu inovatorku Katarinu Ponjavić iz Sarajeva

Drugi upravo čitaju

U toku izrada prototipa uređaja za zbrinjavanje medicinskog infektivnog otpada

Za Katarinu Ponjavić, mladu doktorku dentalne medicine i inovatorku iz Sarajeva već se čulo u naučnim krugovima širom svijeta. Još kao studentica je došla na ideju da patentira uređaj i metodu za zbrinjavanje medicinskog infektivnog otpada. Njena inovacija priznata je na svjetskom nivou, a trenutno je u fazi izrade prototipa.

Prije nekoliko dana smo završili naučni rad na Medicinskom fakultetu u Sarajevu kojim smo dokazali efikasnost metode. Eksperimentalno smo simulirali uvjete iz uređaja i uradili testiranje na različitim mikroorganizmima, uključujući i kovid 19. Nakon 10 minuta tretiranja metodom, sve je bilo sterilno, što je fasciniralo brojne članove akademske zajednice-kaže Katarina Ponjavić, doktorka dentalne medicine i naučnica iz Sarajeva.

            Nakon prvih rezultata, u narednih par mjeseci planira da objavi nekoliko naučnih radova o eksperimentu i istraživanju. Sve to je neophodno za nastavak izrade prototipa uređaja.

Foto: Crtež uređaja kojeg je patentirala Katarina Ponjavić

-Izradu prototipa smo već započeli. Uradili smo dio konstrukcije i došli smo do dijela gdje ne možemo dalje raditi bez rezultata naučnog rada kako bismo precizirali mnoge parametre. Sada imamo sve što nam je potrebno za završetak izrade prototipa, a planirano je da to bude kroz mjesec dana– dodaje mlada inovatorka.

            A put od ideje do izrade prototipa bio je zahtjevan. Katarina je prvo podnijela prijavu za zaštitu intelektualnog vlasništva u BiH. Zatim je poslala zahtjev da se njena ideja, odnosno patent provjeri na međunarodnom nivou. PCT izvještaj je potvrdio da je to zaista patent, odnosno da ne postoji nešto slično u svijetu o čemu je dobila potvrdu iz Evropskog patentnog ureda iz Minhena i WIPO-a iz Ženeve, te joj je odobren međunarodni patent.


podrška nauci: mozzart uz mladu inovatorku katarinu ponjavić iz sarajeva
Katarina Ponjavić

Potpisnice PCT ugovora su 157 zemalja, a Katarina je odabrala da njen patent bude zaštićen u 30 razvijenih država. Sada je u fazi zaštite patenta, za šta je dobila preporuku patentnih zastupnika, a za svaku zemlju će morati da plaća godišnju taksu.  

Za ovaj naučni projekat do sada je izdvojeno oko 200.000 evra. Samo za patent bilo je neophodno oko 50.000 evra. Sredstva za naučni rad dobila je iz Ministarstva za nauku i kulturu Kantona Sarajevo, a ima i veliku podršku Američke ambasade u BiH koja ju je podržala kroz dva granta. U svoju viziju ulagala je i privatna sredstva, a uz nju su stali i u Centru za promociju civilnog društva. Važnost Katarinine ideje za razvoj nauke i unapređenje zdravstva prepoznali su i u kompaniji Mozzart.

            -Želim se zahvaliti kompaniji Mozzart jer je prepoznala da je važno podržavati mlade ljude koje se bave naukom i inovacijama. Nažalost, u našoj državi je to rijetkost, mali je broj kompanija i institucija koje podržavaju razvoj inovacija i nauke. Nadam se da će se to u budućnosti promijeniti. Za Mozzart imam samo riječi hvale, hvala im što su me podržali u trenutku kada mi je to baš bilo potrebno- poručuje Katarina Ponjavić.

            A iz kompanije Mozzart poručuju da će nastaviti da ulažu u razvoj nauke, inovacija i mlade talente i u budućnosti.

Supported by TNT Grupacija

Možda te zanima