back to top

Messi u borbi za tri titule

Drugi upravo čitaju

Na 22. Svjetskom nogometnom prevenstvu u Kataru preostala su još dva susreta. U subotu će na stadionu Kalifa od 16.00 sati za treće mjesto igrati Hrvatska i Maroko, dok će dan kasnije u istom terminu o novom svjetsku prvaku na Lusialu odlučiti Argentina i Francuska, koje će jurušati na svoju treću titulu.

Argentinci su do sada slavili 1978. i 1986., dok su Francuzi trofeje osvojili 1998. i 2018.

Pored susreta za titulu biće zanimljiva i borba za najboljeg strijelca SP-a. Sa po pet postignutih golova listu strijelaca predvode prve zvijezde ovogodišnjih finalista – Lionel Messi i Kylian Mbape. Za tiitulu najboljeg strijelca turnira još konkurišu također članovi reprezentacija Argentine i Francuske – Olivier Giroud i Julian Alvarez, koji su postigli po četiri pogotka.

Kapiten Argentine Lionel Messi dijeli prvo mjesto i po broju asistencija. Sa po tri asistencije na vrhu su još Francuz Antoine Griezmann, kao i Englez Harry Kane i Portugalac Bruno Fernandez, koji su završili nastupe u Kataru.

Do sada su na SP-u odigrana 62 susreta na kojim su ukupno postignuta 163 gola, prosječno 2,63 po utakmici.

Najposjećeniji susreti SP-a do sada su bili na najvećem stadionu Lusail na utakmicama Argentima – Meksiko (26. novembra) i Argentina – Hrvatska (13. decembra), koje je, prema zvaničnim informacijama organiziatora, posmatralo maksimalnih 88.966 gledalaca, a isti broj se očekuje u nedjelju u finalnom obračunu.

Ukupni nagradni fond ovogodišnjeg izdanja SP-a iznosi 440 miliona dolara, 40 miliona dolara više od nagradnog fonda sa prethodnog turnira u Rusiji. Pobjednku ovogodišnjeg SP-a pripast će novčana nagrada u iznosu 42 miliona dolara, dok će poraženi finalista dobiti 30 miliona.

Pobjednik duela Hrvatska – Maroko za osvojeno treće mjesto će dobiti 27, a poraženi 25 miliona dolara.

SP u Kataru bit će posljednje na kojem su učestvovale 32 reprezentacije, jer je FIFA odlučila da na narednom, 2026. godine u SAD-u, Meksiku i Kanada, prvi put u historiji nastupi 48 ekipa. (Fena)

Supported by TNT Grupacija

Možda te zanima