Luk i strijela: Šta se krije iza Cavanijeve proslave gola?

Drugi upravo čitaju

Bez obzira na boju dresa koji je nosio Edison Cavani je rešetao protivničke mreže. Kada zabije pogodak, “vadi se” luk i strijela i započinje karakteristična proslava koja će ostati u sjećanju mnogim navijačima.

Urugvajski napadač iza sebe ima respektabilnu karijeru. Iza njegove simpatične proslave pogotka krije se historija kazao je 34-godišnji Edison Cavani. Prema njegovim riječima radi se o drevnom narodu Urugvaja.

“Uvijek sam imao raznih proslava pogodaka, no luk i strijela su posebni za mene. Došao sam na ideju da to koristim zbog historijskih činjenica koje datiraju iz davnina”, izjavio je Cavani zatim dodao:

“Radi se o našim, drevnim stanovnicima Urugvaja s obzirom na to da kroz brojne generacije i sam vučem korijene istih. Ideja je da svaki put kada postignem pogodak uzmem luk i ispalim strijelu u nebo u čast svom narodu. Pored toga mislim na svoju kćerku koja se zove India, a to ime potiče iz naroda Charruas. Pa je i to na neki način povezano”, zaključio je Edison za klupsku stranicu Crvenih Đavola.

Bivši fudbaler Napolija i Paris Saint Germaina sada nosi dres Manchester Uniteda gdje je postigao 17 pogodaka u 40 odigranih utakmica.

U dresu PSG-a zabio je nevjerovatnih 200 pogodaka na 301 utakmici. U plavom dresu Napolitanaca, popularni EL Matador ima brojku od 104 gola na 138 mečeva.

Za reprezentaciju Urugvaja zabio je 53 pogotka.

Možda te zanima