back to top

Koliko novca vam je potrebno da “ispratite” jedan evropski klub?

Drugi upravo čitaju

Istorijski gledano, fudbal je oduvek bio sport za niže društvene staleže. Međutim, od skoro sve više poprima logiku biznisa i  postaje elitni sport za publiku “dubljih” džepova

„Dortmund, moj san”, stoji na transparentu na južnoj tribini Borusijinog stadiona, gde se inače nalazi čuveni navijački „Žuti zid“. Odmah iza je džinovsko platno, ručno oslikano panoramom Dortmunda i velikim gradskim grbom. U pozadini je 24.000 navijača, sa visoko podignutim crveno-belim papirima, bojama grada. Navijači zatim okreću papire, a crvenu i belu boju zamenjuju crna i žuta, boje fudbalskog kluba Borusija Dortmund (BVB). I na kraju, umesto gradskog orla, pojavljuje se grb kluba”. Ovako je, piše Deutsche Welle, izgledala koreografija koju su navijači Borusije Dortmund izveli na utakmici njihovog voljenog kluba protiv Anjtrahta 14. februara prošle godine.

Bilo je to više od podrške svom timu. To je bio dokaz ljubavi navijača prema klubu i gradu, izraz prijateljstva i zajedništva – delić živahne navijačke kulture, toliko važne u nemačkom fudbalu. Od tada su, zbog pandemije korona virusa, stadioni prazni.

Međutim, virus će proći, i to uskoro, svi se tome nadamo. Ali, navijači širom Evrope imaju drugi problem, koji ih muči mnogo duže od pandemije.  Cene karata.

Za uživo gledanje najboljih evropskih klubova danas je potrebno izdvojiti veliki novac. Ulaznice za fudbalske utakmice u mnogim zemljama Zapadne Evrope već godinama su basnoslovno skupe, čak se mogu svrstati u luksuz, pogotovo ako se uzme u obzir frekventnost odlazaka na utakmice. Verni navijači na stadione idu svakog vikenda, ili u najgorem slučaju svakog drugog, ako odaberu da preskoče mečeve u kojima njihov klub gostuje. Ovaj problem nije od juče, a mnogi navijači već godinama pokušavaju da na to ukažu. Njihovo nezadovoljstvo, bojkoti i protesti, međutim, ostaju nezapaženi jer je fudbal odavno postao biznis. Stadioni sve više dobijaju pozorišnu atmosferu, ali upravo to i odgovara bogatim vlasnicima klubova.

Pod izgovorom suzbijanja nasilja i namere da se stvori porodična atmosfera, oni kojima je zapravo najviše stalo do rezultata kluba oterani su sa tribina pred televizore, a na stadione je dovedena publika sa dubljim džepovima. Iako nasilje definitivno jeste veliki problem fudbala, ne postoji garancija da će ova “taktika” rešiti problem; huligani će uvek naći prostor i vreme da naprave problem, dok su igrači ti koji gube esencijalnu podršku sa tribina.

PREMIER LIGA

U visokim cenama karata posebno prednjači Velika Britanija. Prema pisanju BBC, “Topdžije” defitivno plaćaju najveću cenu, dok navijači Stouk Sitija plaćaju najjeftinije ulaznice za utakmice svog kluba.  Sezonski komplet za Arsenal košta skoro koliko gledanje Barse 10 godina! Konkretno, najjeftinija sezonska karta za utakmice Arsenala košta približno 1.000 funti (oko 1.100 evra), dok je za najskuplju potrebno izdvojiti čak oko 2.000 funti (oko 2.300 evra). Poređenja radi, Manchester United luksuz gledanja svojih ljubimaca uživo navijačima naplaćuje mnogo manje. Tako sezonska karta za utakmice na “Old Traford-u” košta 532 funte (618 eura) skoro duplo jeftinije nego na “Emirates-u”. Čak je i najskuplja sezonska karta mnogo pristupačnija od najjeftinije opcije Arsenala. Sezonska karta za najbolja sedišta na “Old Trafordu” košta 950 funti (1105 eura). Ipak, pojedinačne ulaznice za meč “Crvenih đavola” košta čak 238 funti.

Najjeftinije sezonske karte prodaje Stoke City. Naime, komplet ulaznica za celu sezonu na stadionu “Britannia” sa najlošijim mestima košta 294 funte (343 eura), a za najbolja mesta 609 funti (708 eura).

BUNDESLIGA

Odličan kvalitet fudbala i relativno jeftine karte, kada se uporede sa ostalim evropskim ligama, to bi bila naša ocena. Najveći raspon cena sezonskih ulaznica ima FSV Mainz 05. Najjeftiniji paket je 179 evra, a najskuplji čak 950 evra. Navijači Bajerna izdvajaju od 150 evra do 765 evra za sezonsku kartu. Ukoliko ne živite u Nemačkoj, a veliki ste fan, na primer, Borusije Dortmund, karte možete nabaviti relativno jeftino, po ceni od 15 do 55 evra, ali ne zaboravite da u trošak ukalkulišete smeštaj, hranu i avion ili kombi prevoz za Nemačku.

PRIMERA

Od evropskih velikana najjeftiniju sezonsku kartu prodaje Barselona, i to za svega 100 evra, dok je najskuplji komplet 832 evra. Ipak, cene za jednu utakmicu se kreću od 79 do 104 evra, tako da je sezonska karta ipak isplativija.  Sa druge strane, najjeftinije pojedinačne karte za utakmicu Real Madrida mogu se naći po ceni od 30 evra, ako je u pitanju utakmica domaće lige, dok najskuplja karta iznosi čak 1495 evra! Za sezonske karte, navijači “kraljevskog kluba” moraju izdvojiti 225 evra za najjeftiniji komplet, a za najskuplji 1.768 evra. Cene karata za El Clasico variraju od 96 do 360 evra.

Od evropskih klubova koji su bili uključeni u istraživanje BBC-a, najskuplje sezonske karte prodaje PSG. Najjeftiniji komplet za “Park prinčeva” košta 424, a najskuplji čak 2.862 evra!

Mnogi ljubitelji širom Evrope su već odavno razočarani zbog dešavanja u modernom fudbalu, bilo da reč o sve većem jazu između siromašnih i bogatih na terenu, o odnosu prema navijačima van stadiona ili preteranoj komercijalizaciji sporta. Svoje nezadovoljstvo iskazuju protestima i bojkotima, poput navijača Mančester Sitija, koji nisu želeli da kupe ulaznice za “Emirates” po ceni od neverovatnih 62 funte (tada oko 75 evra), pa je Arsenalu vraćno čak 900 karata.

CENE U REGIONU

Poređenja radi, sezonske cene karata za mečeve beogradske Crvene Zvezde se kreću od 4000 (sever) do 12000 dinara (VIP Zapad) za nove karte, dok obnova košta od 2000 (sever) do 6000 dinara (VIP Zapad). Cena sezonske ulaznice za ložu “Pet Zvezdinih zvezda” košta čak 120 000 dinara. Cene sezonskih karata za mečeve rivalskog Partizana su nešto jeftinije i kreću se od 2000 do 5000 dinara, u zavisnosti od tribine, dok se cene sezonskih karata u loži  kreću od 50 000 do 70 000 dinara.

Cene godišnjih karata za utakmice FK “Željezničar” kreću se od 35KM do 1000KM za VIP Gold ložu, dok se cene karata kod gradskog rivala FK “Sarajevo” kreću od 30KM do 90KM.  Sezonske karte za utakmice banjalučkog Borca iznose od 30KM do 50KM.

Ultrasi širom Evrope se nadaju da će uspeti u svojoj borbi da dokažu klubovima da su navijači na stadionima važniji od profita. Jer prazne tribine ne motivišu igrače da ostave srce na terenu.

Možda te zanima