Imamo pravo da se nadamo drugom mjestu i plasmanu na EP

Drugi upravo čitaju

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ima kvalitet, a time i mi imamo pravo da se nadamo drugom mjestu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Možemo okrenuti priču iako nam bodovni saldo ne ide u prilog, kazao je novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Meho Kodro na današnjoj konferenciji za medije.

Novi selektor predstavljen je danas u Nogometnom savezu BiH, nakon što je dobio jednoglasnu podršku Izvršnog odbora, na prijedlog direktora reprezentacije Zvjezdana Misimovića.

  • Učinit ćemo sve da se probamo kvalificirati na EP i da vratimo kult reprezentacije. Sretan sam i ponosan, ali i svjestan težine posla koji nas čeka. Imam za cilj da se kvalifikujemo na EP i da vratimo povjerenje javnosti u ovaj tim. Situacija je delikatna, ali to je motivirajuće za nas. Kada god nam nisu davali velike šanse igrali smo dobro. Ne očekuje se mnogo od nas i to može biti dodatni motiv – izjavio je selektor.

Istaknuo je da se sve može promijeniti u naredne tri utakmice, kada BiH igra dva meča protiv Lihtenštajna i jedan protiv Islanda. Želi da selekcija BiH sama odlučuje o svojoj sudbini u okviru ovih kvalifikacija.

  • Već danas krećemo u operaciju Lihtenštajn i Island, ali još nisam pričao sa igračima jer nisam znao da ću biti selektor. To će se promijeniti već sutra. Velikih promjena neće biti što se tiče izbora igrača, možda jedno – dva nova imena, ali ne mogu ništa reći u ovom trenutku. Igrat će oni koji zaslužuju, ja imam poseban način rada i organizacije ekipe na kojem ću insistirati. Igre u klubovima mi nisu toliko važne, bitan je samo rezultat reprezentacije tako da ću koristiti igrače koji su mi potrebni bez obzira u kojoj ligi igrali – naveo je Kodro i dodao da će i igrači iz Premijer ligi BiH biti u konkurenciji ukoliko to zasluže.

Dodao je da se u Nogometnom savezu bih “osjeti” mnogo bolja atmosfera i ozbiljnost u odnosu na njegov prvi mandat na kormilu selekcije BiH 2008. godine, zbog čega je i prihvatio Misimovićev poziv na kormilo bh. tima.

Predsjednik NS BiH Vico Zeljković ističe da Savez nikada nije odustao od plasmana na Evropsko prvenstvo, te da je Kodro dobio ugovor do kraja ciklusa kvalifikacija, uključujući baraž.

  • Nastojimo da ne ponavljamo loše stvari, a Kodro ima kapacitet i znanje da nas odvede na Euro. Danas smo uradili najbolju moguću stvar za nogomet u BiH, jer Kodro je trenutno najbolje rješenje za bh. nogomet. Ne želimo pričati o baražu, mi želimo osvojiti drugo mjesto i direktno otići na Evropsko prvenstvo, iako broj bodova nije sjajan – rekao je Zeljković.

Direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović je podsjetio da je kratko sarađivao sa Kodrom na relaciji selektor-igrač, ali da je tada kod njega video mnogo dobrih stvari.

  • Imamo realne šanse da se plasiramo na Euro, a sljedeće tri utakmice su vjerovatno ključne. Ako osvojimo devet bodova imat ćemo odlučujuću utakmicu protiv Slovaka u zadnjem kolu. Nadamo se uspjehu, ali u krajnjem slučaju imamo i baraž – poručio je Misimović.

Kodro je u u trenerskoj karijeri, osim reprezentacije BiH vodio i Servette, Sociedad, Lausanne i Sarajevo. Debi na klupi reprezentacije imat će u septembru u kvalifikacijskoj utakmici protiv Lihtenštajna.

Fena

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Možda te zanima