back to top

FK Budućnost krenula žestoko, stigao novi šef struke

Drugi upravo čitaju

Ekipa FK Budućnost iz Banovića jesenji dio prvenstva u Prvoj ligi FBiH završila je na 11. mjestu sa samo 18 osvojenih bodova.

Jesenas su zeleno-crni zabilježili pet pobjeda, tri puta su remizirali i pretrpjeli čak sedam poraza, a što je sigurno razočaralo sve vjerne navijače ovog kluba koji živi i radi od davne 1947. godine.

Tim veoma lošim rezultatom nisu bili zadovoljni ni u upravi kluba i odlučili su dovesti novog šefa stručnog štaba. Povjerenje je ukazano provjerenom i dobro poznatom treneru Smajilu Kariću, koji je u svojoj bogatoj karijeri vodio brojne klubove: Slobodu, Rudar (Kakanj), Bratstvo, Radnički (Lukavac), Iskru (Bugojno). S ekipom FK Budućnost napravio je fantastičan rezultat u sezoni 1999/2000 kada su momci iz Banovića postali vicešampioni naše države.

U Banovićima je dovođenje Karića na mjesto šefa struke naišlo na veliko odobravanje među svim stanovnicima i navijačima ovog kluba, jer svi znaju o kakvom stručnjaku se radi i koji iza sebe ima ogromno trenersko iskustvo, znanje, rejting…i svi se nadaju da će u proljeće to biti nova, mnogo bolja, razigranija i učinkovitija FK Budućnost.

fk budućnost krenula žestoko, stigao novi šef struke
Smajil Karić novi trener FK Budućnost Banovići

Sa novim kormilarom Budućnosti razgovarali smo o preipremnom periodu, test utakmicama, igračkom kadru, ambicijama u nastavku sezone…a vrlo ljubazni i susretljivi šef Karić, koga smo „bihuzurili“ na Zlači, gdje je sa ekipom na pripremama, rekao nam je sljedeće:

“Poslije poziva vodećih ljudi iz kluba odlučio sam da prihvatim vođenje ekipe u nastavku sezone. Budućnost je moj klub za koji me vežu najljepše uspomene i gdje sam uradio dosta za afirmaciju i kluba i samog grada. Svjestan sam težine zadatka koji je pred nama i to sam rekao već na prozivci svim igračima koji konkurišu da ponesu dres banovičke „svetinje“-igrače samo najspremniji, najbolji, najborbeniji i samo oni koji su spremni „izginuti“ na travnjaku za klub. Nikome nije zagarantovano mjesto u početnoj postavi,bez obzira na ime, godine, zasluge, rejting… Nama u proljeće, gdje nas čeka 15 veoma zahtjevnih i teških utakmica, trebaju maksimalno spremni igrači jer naš cilj je jasan-želimo završiti u prvoj polovini tablice ovu takmičarsku sezonu. Za takvo nešto svi moraju biti u formi,disciplinovani,motivisani…jer čast je i privilegija nositi dres Budućnosti.”

fk budućnost banovići
FK Budućnost Banovići

Već ste u pripremnom periodu desetak dana ?

“Da,krenuli smo sa prozivkom 18 januara i u ovoj fazi rada prioritet je na poboljšanju fizičke spreme, izdržljivosti, skočnosti svakog igrača. Poslije početnog rada u Banovićima, preselili smo se na čuvenu Zlaču, a gdje imamo sjajne uvjete za ovu fazu priprema. Atmosfera u timu je sjajna,svi igrači muktrpno podnose sve što od njih tražimo, ja i moji saradnici, jer znaju da je to za njihovo dobro pred
nastupajuću proljetnu sezonu. Igrači su se zaželjeli igre, utakmica, akcija, golova, a to kreće vrlo brzo.”

Sigurno ste već ugovorili trening mečeve ?

“Naravno da smo uradili već sada dosta toga oko teset utakmica a u kojima će svaki igrač dobiti priliku da iskaže svoje znanje, talenat, borbenost, htijenje… Već u subotu u Banovićima igramo protiv Krivaje iz Zavidovića, zatim protiv TOŠK-a 13. februara, potom Gradine 17. februara, a onda u Mostaru protiv Veleža 24. februara… Naravno,probaćemo odigrati još 2-3 test utakmice, do starta prvenstva u martu, kada u prvom kolu gostujemo kod ekipe Vis Simm-Bau.”

Je li bilo promjena u igračkom kadru,u odnosu najesenji dio sezone ?

“Kao i u svakom klubu u prelaznom roku bude i odlazaka ali dolazaka. Za sada su pristupnicu našem klubu potpisali Lugavić, Mujarić, Islamović i golman Karajbić. Tu vjerojatno nije kraj novih imena u našem timu, vidjet ću još sa upravom kluba oko novih imena jer ima dosta igrača koji nam se nude i žele doći. Pažljivo ćemo sve izanalizirati i pronaći najbolje riješenje za klub.Na kraju želim da pozdravim sve naše vjerne navijače koji su naš 12 igrač na travnjaku i jedva čekamo da se oni vrate na tribine stadina. Njihova vatrena podrška biće vjetar u leđa našim igračima i neka se ne brinu -Budućnost će u proljeće biti mnogo bolja i sa dosta boljim bodovnim saldom.

Izuzetan stručni tim


U proljeće će Budućnost predvoditi šef Smajil Karić, a njegovi asistenti biće Alija Čolić i Samid Sulji, dok je trener golmana Muris Husić. Na mjesto sportskog direktora kluba imanovan je nekada sjajni nogometaš Alen Mešanović. Sva ova imena garantuju da će u proljetnoj sezoni ekipa Budućnosti svojim igrama zadovoljiti ljubitelje nogometa na svim stadionima, bez obzira gdje se meč bude igrao.

Razgovarao Rešad MAMELA

Možda te zanima