back to top

CHELSEA ‘ODRIJEŠIO KESU’ U ZIMSKOM PRELAZNOM ROKU

Drugi upravo čitaju

Završen je prelazni rok u vodećim ligama europskog fudbala Engleskoj, Španiji, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj.

Chelsea, koji je ruski biznismen Roman Abramovič prošle godine prodao konzorciju predvođenom Toddom Boehlyjem iz Sjedinjenih Američkih Država, preuzeo je vodstvo među ekipama koje su najviše potrošile u zimskom transfer roku.

Nakon što je klub promijenio vlasnika, Chelsea, koji nije mogao ispuniti očekivanja pod vodstvom Grahama Pottera, “odriješio je kesu” da pojača svoju ekipu.

Londonska ekipa, koja je nakon 21. kola Premier lige tek na 10. mjestu s 21 bodom, potrošila je 329,5 miliona eura za ukupno osam transfera i posudbi.

Prema podacima Transfermarkta, Chelsea je platio 121 milion eura Benfici za Enza Fernandeza, 70 Shakhtaru iz Donjecka za Mykhayla Mudryka, 38 Monaku za Benoita Badiashilea, 35 PSV-u za Nonija Maduekea, 30 Lyonu za Maloa Gusta, 12,5 Vasco da Gami za Andreja Santosa, 12 Moldu za Davida Dafra Fofanu te 11 miliona eura Atletico Madridu za posudbu Joaoa Felixa.

Devet od deset evropskih klubova koji su potrošili najviše novca u januaru je iz Premier lige. Southampton i Arsenal slijede Chelsea, koji je potrošio pet puta više od svog najbližeg rivala.

Boreći se za opstanak u Premier ligi, Southampton je potrošio 63,25 miliona eura, dok je Arsenal, na vrhu tabele prvenstva, potrošio 60,3 miliona eura.

Jedini francuski klub u top 10 evropskih klubova je Olympique Marseille i zauzeo je osmo mjesto s potrošenih 40 miliona eura.

Ovako izgleda lista deset evropskih klubova koji su potrošili najviše novca u zimskom prijelaznom razdoblju 2022.-2023.:

                Klub                       Zemlja                Potrošeno (euro)

1             Chelsea                 Engleska             329,5 miliona

2             Southampton      Engleska           63,25 miliona

3             Arsenal                  Engleska           60,3 miliona

4             Bournemouth        Engleska        56,2 miliona

5             Newcastle United           Engleska              49,35 miliona

6             Liverpool             Engleska              42 miliona

7             Leeds United     Engleska              41,2 miliona

8             Olympique Marseille       Francuska           40 miliona

9             Wolverhampton              Engleska              38,5 miliona

10           Leicester City     Engleska              31 milion

Najveći transfer zimskog perioda ostvario je Chelsea, koji je u svoje redove doveo argentinskog veznjaka iz portugalske Benfice Enza Fernandeza.

Chelsea, koji je Benfici platio 121 milion eura za 22-godišnjeg Fernandeza, tako je srušio engleski rekord u vlasništvu Manchester Cityja, koji je u ljeto 2021. kupio Jacka Grealisha za 117,5 miliona eura.

Izvor: hayat.ba

Možda te zanima