back to top

Dan kada je Asim Ferhatović Hase zaludio Jugoslovensku publiku!?

Drugi upravo čitaju

Asim Ferhatović Hase bio je apsolutna legenda fudbala u bivšoj državi Jugoslaviji.

Iako je i dugo godina ranije igrao odlično i postao ljubimac svih navijača Sarajeva, može se reći da je Asim Ferhatović Hase Jugoslovensku fudbalsku javnost upotpunosti zaludio 1955. godine. Igrao se meč ekipe FK Sarajeva protiv tadašnjeg BSK-a na Karaburmi.

Bilo je to 90 minuta Hasetovih majstorija, koje je publika na Karaburmi pratila na nogama i pozdravljala ovacijama, a legendarni Radivoje Marković je u radio prijenosu te njegove bravure na maestralan način prepričavao publici širom Jugoslavije. Za kraj tog duela špalir i ovacije od navijača na stadionu, velika popularnost kod ljubitelja fudbala u Jugoslaviji, kao i još veće obožavanje u Sarajevu, ako je to i bilo moguće…

asim ferhatović hase

A onda devet godina kasnije, Sarajevo je opet predvođeno popularnim Hasetom gostovalo na Karaburmi, gdje im je rival bio te sezone veoma dobar tim OFK Beograda (u međuvremenu klub BSK je promijenio ime u OFK Beograd).

Tog 29. februara 1964. godine, derbi 14. kola šampionata Jugoslavije na Karaburmi igrali su OFK Beograd i Sarajevo. Bio je to duel dva vrlo kvalitetna tima, koja će na kraju prvenstvo završiti među četiri najbolja tima u bivšoj državi. Za OFK su tada igrali, između ostalog igrači: Skoblar, Samardžić, Čebinac, Krivokuća… dok su za Sarajevo nastupali: Fazlagić, Ferhatović, Blažević, Arslanagić… Bili su to zaista moćni timovi.

Domaći su bolje krenuli, vodili su na poluvremenu, ali je onda Blažević pogotkom na početku drugog poluvremena donio izjednačenje Sarajlijama. A onda je došao 75. minut susreta…

Sarajlije su bile u napadu po desnoj strani, kada je lopta upućena prema Hasetu. Lopta je bila upotrebljiva, ali i ne idealna, pošto je išla malo iza leđa Asima Ferhatovića, kojeg je odlično pratio u stopu jedan defanzivac OFK Beograda. Ipak, tada slijedi prava mala magija, pošto Asim Ferhatović Hase prima loptu petom i odmah je u prijemu izbacuje ispred sebe, da bi potom rutinskom realizacijom savladao golmana domaćih i donio prednost gostima iz Sarajeva.

Uslijedili su gromoglasni aplauzi na stadionu upućeni upravo Hasetu, kao i velika radost Sarajlija, ali taj gol ipak neće donijeti gostima tri boda, jer će Josip Skoblar samo dva minuta kasnije poravnati rezultat na 2:2, a tim rezultatom će se kasnije i završiti susret.

U sezoni 1963/1964 Asim Ferhatović Hase bio je najbolji strijelac šampionata Jugoslavije, a jedan od svojih 19 golova, koji je vjerovatno i najefektniji u sezoni, postigao je na gostovanju na Karaburmi.

Kako je izgledao majstorski pogodak legendarnog Hasea, nakon fenomenalnog prijema lopte petom, koji je oduševio publiku na Karaburmi, ali i sve one koji su i kasnije vidjeli ovaj pogodak, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Asim Ferhatović rođen je 24. jaunara 1933. godine u Sarajevu, gdje je i započeo karijeru.

Asim Ferhatović Hase za ekipu Sarajeva odigrao je preko 200 utakmica u periodu od 1951. do 1967. godine. Jednu godinu (1963.) proveo je u Turskoj u ekipi Fenerbahcea.

Preminuo je 25. jaunara 1987. godine u 54. godini života.

(sportskasjećanja)

Možda te zanima