back to top

Adnan Džemidžić pojasnio odluke iz Lozane

Drugi upravo čitaju

Adnan Džemidžić, Generalni sekretar N/FS BiH, govorio je zaš portal o svim detaljima presude CAS-a iz Lozane. Pojasnio je Generalni sekretar saveza pojedine stavke iz presude, ali i govorio o troškovima koje je iziskivao ovaj proces.

Gospodine Džemidžić, prije svega, hvala Vam što se izdvojili vrijeme da govorite za O Kanal i što ste pristali u ovim nekim danima koji nisu baš najbolji jasni javnosti, da iznesete stranu Saveza i da čujemo šta se to zapravo dešava. Izašla su jučer dva različita saopštenja u javnost, odnosno iz Veleža i N/FS BiH. Koje su to informacije koje ste Vi dobili iz Lozane?

– Kao prvo, želio bih vam se zahvaliti jer ste prva TV kuća koja se obratila i bilo koja od novinskih kuća za traženje izjave. N/FS BiH je postupio u skladu sa svojim pravilima kako ide nakon što je zaprimljen supstrat odluke, a ne odluka sa obrazloženjem. Pristupili smo analizi da vidimo šta je sadržaj koji je dostavljen od strane Arbitražnog sportskog suda u Lozani. Nakon što smo izvršili kompletan uvid i prevod onoga što se nalazi u samom supstratu odluke, stoji sljedeće. Da ne bih išao u svaku tačku pojedinačno, ja ću reći ono što se tamo nalazi. I žalba FK Velež i žalba gospodina Šemsudina Hasića su uzeti u razmatranje prilikom odlučivanja u ovom konkretnom predmetu. To su bila dva odvojena predmeta koja su kasnije stavili u jedan. Žalba FK Velež je odbačena u cjelosti jer su svi elementi koji su bili sadržani sa naše strane materijalni dokazi bili dostavljeni i bili su predmetom rasprave tokom održavanja glavnog ročišta. Za ovo što se tiče gospodina Hasića, u dijelu odluke koju je donijela Apelaciona komisija N/FS BiH od osmog oktobra, tačka 3. stavlja se van snage. To se odnosi na vremensku kaznu koja je bila izrečena i koja bi u proteklom vremenu istekla za naredna tri mjeseca. Što se tiče novčane kazne, ona je potvrđena i gospodin Šemsudin Hasić, kao odgovorno lice, proglašen je krivim po članu 59 Disciplinskog pravilnika N/FS BiH i dužan je da plati iznos koji je iskazan u supstratu presude.

Što se tiče troškova postupa koje ima N/FS BiH, gospodin Hasić će platiti parcijalno u dijelovima koji su propisani u skladu kako je navedeno u supstratu, a FK Velež će u cjelosti upltatiti iznos koji bude dosuđen kada bude dostavljena odluka sa obrazloženjem. Ono što je veoma bitno da se istakne, svi zahtjevi koji su bili finansijske naravi, kao i svi ostali koji su bili sadržajem FK Velež i gospodina Šemsudina Hasića, odbačeni su na ovome tribunali. Vrlo je jednostavno ono što je pročitano i kada se dobije konačna odluka sa širim obrazloženjem jer je to odluka koja je trebala da bude dostavljena N/FS BiH u januaru naredne godine, mi smo je jučer dobili putem advokata iz Arbitražnog sportskog tribunala u Lozani, tako da smo i mi uzeli to u obzir. Imali smo svoje vrijeme nakon raščlanjivanja svega onoga što je sadržano, pa smo izašli sa svojom objavom koja je bila dostupna široj javnosti i nismo išli u detalje. Putem vaše televizije smo htjeli da kažemo i da se tačno zna šta je i kako je navedeno u odluci koja je dostavljena u N/FS BiH. Gospodin Hasić se oglasio kao osoba privatnog lica, a FK Velež se oglasio kao klub, kao službena osoba. Pošto je arbitar koji je bio arbitar pojedinac u ovoj slučaju na Arbitražnom sudu za sport u Lozani, on je objedinio ovaj predmet, ali je svaka tačka pojedinačko raščlanjena, kao što sam i prethodno naveo. 

Kako komentarišete reakciju Hasića da je on zadovoljan odlukom suda u Lozani? 

– Ne bih komentarisao to. Ja ovdje stojim ispred N/FS BiH i iznosim te stavove, a za sve ostalo se možete obratiti gospodinu Hasiću.

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima