back to top

BiH protiv Irana: Historija međusobnih duela

Drugi upravo čitaju

BiH protiv Irana – Reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv selekcije Irana odigrala je šest susreta. U čak tri meča Iranci su bili bolji, dok je selekcija BiH upisala jednu pobjedu i to ni manje ni više na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Reprezentacija BiH protiv Irana ima omjer koji glasi: jedna pobjeda, jedan remi i čak četiri poraza.

Prvi ogled odigran je u Bihaću 2001. godine koji je okončan bez pobjednika 2:2. Za domaće su pogađali Sead Seferović i Miroslav Dujmović. Iste godine reprezentacija BiH prvi puta je gostovala kod Irana. Domaći su slavili rezultatom 4:0. U to vrijeme BiH je vodio Mišo Smajlović dok je s druge strane na klupi sjedio Miroslav Blažević.

Godinu dana kasnije ponovo je BiH gostovala u Teheranu. Opet su domaći su slavili, ali rezultatom 2:1. Jedini pogodak za BiH postigao je Elvir Bolić. Tada su za selekciju BiH igrali još Hasan Salihamidžić, Ivica Grlić, Kenan Hasagić, Vladan Grujić, Elvir Baljić, Emir Spahić, itd. Selektor je tada bio Blaž Slišković.

Naredni meč između Irana i BiH odigran je godinu dana kasnije i još jednom je Iran slavio i to rezultatom 5:2. Gosti iz BiH su već u 17. minuti imali 0:2, a pogađali su Misimović i Barbarez. Na poluvrijeme se otišlo s 2:2, da bi Iran u nastavku postigao još tri pogotka za uvjerljivu pobjedu.

BiH protiv Irana – Bojkot

Meč između Irana i BiH trebao se odigrati 2008. godine kada je na klupi reprezentacije sjedio proslavljeni napadač Meho Kodro. No, odlazak u Teheran je stopiran iz razloga što selektor Kodro nije želio da gostuje kod Irana jer je smatrao da to nije adekvatna provjera za bh. selekciju. Ubrzo nakon toga Kodro je postao bivši, a prijateljski meč je održan 2009. godine.

BiH koju je tada vodio Miroslav Blažević, poražena je s 3:2. Oba gola za goste postigao je Edin Džeko.

BiH protiv Irana – Historijska pobjeda

Posljednji međusobni susret odigran je 2014. godine u okviru grupne faze Svjetskog prvenstva u Brazilu. Tada je BiH upisala, svoju prvu i jedinu pobjedu na Mundijalu, rezultatom 3:1. Pogađali su Edin Džeko, Miralem Pjanić i Avdija Vršajević. Usprkos pobjedi, Zmajevi nisu nastavili svoj put u Brazilu.

Od tada je prošlo šest godina i mnogo toga je promijenilo u obje reprezentacije. Sedmi međusobni ogled ove dvije reprezentacije, Bosna i Hercegovina ne dočekuje u pozitivnoj atmosferi. Iza Zmajeva je niz loših rezultata praćenih neuspjelim kvalifikacijama na EURO, kao i u baražu za isto takmičenje. Također ovogodišnje partije u Ligi Nacija treba što prije zaboraviti. S druge strane Iranci u Sarajevo dolaze nakon pobjede nad Uzbekistanom u prijateljskom meču prethodnom mjeseca. U međuvremenu Iranci su se plasirali na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine gdje su u grupi B upisali po jednu pobjedu, remi i poraz.

Sutrašnji meč igra se na stadionu Asim Ferhatović Hase s početkom od 18 sati. Kvote za ovaj duel otkrivaju da je kvailtet reprezentacije BiH u velikom padu.

Možda te zanima