Za vrhunske šahiste: Mozzart podržao distrofičare iz Bužima

Nova oprema za dvostruke prvake Federacije

Da invaliditet nije prepreka za bavljenje sportom, dokazuju članovi Udruženja distrofičara iz Bužima. Iako većina boluje od mišićne distrofije i sličnih oboljenja, redovno se okupljaju i pomažu jedni drugima. Na jednom od tih druženja rodila se ideja da pokrenu šahovsku sekciju. Koliko je to bio dobar potez, svjedoči činjenica da su na brojim turnirima osvajali nagrade, a dva puta su bili prvaci Federacije. Kako bi podržali njihov entuzijazam i podstakli ih da nastave da igraju odlične partije, kompanija Mozzart donirala im je sportsku opremu.

Veoma se zahvaljujem kompaniji Mozzart koja je prepoznala naše potrebe i naš rad. Donacija tri kompleta šahovskih garnitura i po pet kompleta trenerki i majica veoma je vrijedna oprema, biće nam od velike koristi i olakšaće nam buduće aktivnosti. Reakcije članstva i ljudi u našem okruženju su odlične, svi su prezadovoljni jer nam je ovo novi moralni podstrek za još veće uspjehe u budućnosti- kaže Samir Đulić, predsjednik Udruženja distrofičara Bužim.

za vrhunske šahiste: mozzart podržao distrofičare iz bužima
Za vrhunske šahiste: Mozzart podržao distrofičare iz Bužima

Udruženje su 2005. godine osnovala lica sa mišićnom distrofijom, a članovi su Kantonalnog udruženja i Saveza distrofičara Federacije. Imaju 32 redovna člana starosti od devet do 50 godina, među kojima su podjednako zastupljeni i žene i muškarci, te oko 15 onih koji im pomažu.

Većina članova boluje od raznih neuromuskulaturnih oboljenja, ali ima i onih sa raznim drugim invaliditetima. U Udruženju se druže, pomažu jedni drugima, pružaju pravnu i psihološku podršku, obilježavaju važne datume, zagovaraju što bolji položaj u društvu za ovu populaciju, ukazuju na njihove probleme, pišu projekte, organizuju humanitarne i rekreativne aktivnosti, putovanja, izlete. Cilj svega toga im je integracija ove populacije u društvu i izgradnja što bolje percepcija o njima- bez stigmi.

za vrhunske šahiste: mozzart podržao distrofičare iz bužima
Za vrhunske šahiste: Mozzart podržao distrofičare iz Bužima

U tome im pomaže i šahovska sekcija koju su osnovali 2015. godine. Trenutno imaju 10 kvalitetnih igrača, a trude se da omasove članstvo. Rezultati su im kvalitetni što dokazuje činjenica da su osvajači i organizatori brojnih turnira, među kojima i onih koji nisu samo za osobe sa invaliditetom.

Proteklog vikenda u Cazinu su zaigrali na Kantonalnom kupu za osobe sa invaliditetom. U jakoj konkurenciji nastupila su njihova četiri učesnika, a njihov predsjednik, Samir Đulić osvojio je drugo mjesto sa samo pola boda razlike od prvoplasiranog, dok je Ismet Pajalić je bio šesti..

za vrhunske šahiste: mozzart podržao distrofičare iz bužima
Za vrhunske šahiste: Mozzart podržao distrofičare iz Bužima

Pomoć nadležnih ovom udruženju je simbolična, pa se oslanjaju na projekte i donacije društveno odgovornih kompanija kao što je Mozzart.

-Često upućujemo donacije udruženjima koja okupljaju lica sa invaliditetom, a svakodnevno podržavamo sport. Donacijom distrofičarima iz Bužima spojili smo ta dva naša cilja u želji da podržimo osobe sa invaliditetom da i u budućnosti ostvaruju odlične sportske rezultate- kaže Selma Salkanović, rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mozzarta.  

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Alem
Alemhttps://korner.ba/
Alem Sinanović je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Voli nogomet ali je, zbog previše obaveza, na korner.ba zadužen uglavnom za kladionicu i kladioničarske preporuke.

Drugi upravo čitaju

Možda te zanima