Sportski žurnalZa vrhunske šahiste: Mozzart podržao distrofičare iz Bužima

Za vrhunske šahiste: Mozzart podržao distrofičare iz Bužima

Nova oprema za dvostruke prvake Federacije

Da invaliditet nije prepreka za bavljenje sportom, dokazuju članovi Udruženja distrofičara iz Bužima. Iako većina boluje od mišićne distrofije i sličnih oboljenja, redovno se okupljaju i pomažu jedni drugima. Na jednom od tih druženja rodila se ideja da pokrenu šahovsku sekciju. Koliko je to bio dobar potez, svjedoči činjenica da su na brojim turnirima osvajali nagrade, a dva puta su bili prvaci Federacije. Kako bi podržali njihov entuzijazam i podstakli ih da nastave da igraju odlične partije, kompanija Mozzart donirala im je sportsku opremu.

Veoma se zahvaljujem kompaniji Mozzart koja je prepoznala naše potrebe i naš rad. Donacija tri kompleta šahovskih garnitura i po pet kompleta trenerki i majica veoma je vrijedna oprema, biće nam od velike koristi i olakšaće nam buduće aktivnosti. Reakcije članstva i ljudi u našem okruženju su odlične, svi su prezadovoljni jer nam je ovo novi moralni podstrek za još veće uspjehe u budućnosti- kaže Samir Đulić, predsjednik Udruženja distrofičara Bužim.

za vrhunske šahiste: mozzart podržao distrofičare iz bužima
Za vrhunske šahiste: Mozzart podržao distrofičare iz Bužima

Udruženje su 2005. godine osnovala lica sa mišićnom distrofijom, a članovi su Kantonalnog udruženja i Saveza distrofičara Federacije. Imaju 32 redovna člana starosti od devet do 50 godina, među kojima su podjednako zastupljeni i žene i muškarci, te oko 15 onih koji im pomažu.

Većina članova boluje od raznih neuromuskulaturnih oboljenja, ali ima i onih sa raznim drugim invaliditetima. U Udruženju se druže, pomažu jedni drugima, pružaju pravnu i psihološku podršku, obilježavaju važne datume, zagovaraju što bolji položaj u društvu za ovu populaciju, ukazuju na njihove probleme, pišu projekte, organizuju humanitarne i rekreativne aktivnosti, putovanja, izlete. Cilj svega toga im je integracija ove populacije u društvu i izgradnja što bolje percepcija o njima- bez stigmi.

za vrhunske šahiste: mozzart podržao distrofičare iz bužima
Za vrhunske šahiste: Mozzart podržao distrofičare iz Bužima

U tome im pomaže i šahovska sekcija koju su osnovali 2015. godine. Trenutno imaju 10 kvalitetnih igrača, a trude se da omasove članstvo. Rezultati su im kvalitetni što dokazuje činjenica da su osvajači i organizatori brojnih turnira, među kojima i onih koji nisu samo za osobe sa invaliditetom.

Proteklog vikenda u Cazinu su zaigrali na Kantonalnom kupu za osobe sa invaliditetom. U jakoj konkurenciji nastupila su njihova četiri učesnika, a njihov predsjednik, Samir Đulić osvojio je drugo mjesto sa samo pola boda razlike od prvoplasiranog, dok je Ismet Pajalić je bio šesti..

za vrhunske šahiste: mozzart podržao distrofičare iz bužima
Za vrhunske šahiste: Mozzart podržao distrofičare iz Bužima

Pomoć nadležnih ovom udruženju je simbolična, pa se oslanjaju na projekte i donacije društveno odgovornih kompanija kao što je Mozzart.

-Često upućujemo donacije udruženjima koja okupljaju lica sa invaliditetom, a svakodnevno podržavamo sport. Donacijom distrofičarima iz Bužima spojili smo ta dva naša cilja u želji da podržimo osobe sa invaliditetom da i u budućnosti ostvaruju odlične sportske rezultate- kaže Selma Salkanović, rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mozzarta.  

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://korner.ba/
Alem Sinanović je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Voli nogomet ali je, zbog previše obaveza, na korner.ba zadužen uglavnom za kladionicu i kladioničarske preporuke.

MOŽDA TE ZANIMA

DRUGI UPRAVO ČITAJU

POPULARNO OVIH DANA