back to top

VREMEPLOV/ Radnički Lukavac uskoro slavi 100. rođendan: Željezničar uveličao proslavu devedesetog

Drugi upravo čitaju

Radnički Lukavac slavi jubilej – Nogomet, po mnogima najvažnija i najljepša sporedna stvar na svijetu, ima ogroman broj pristalica širom dunjaluka.

Hiljade i hiljade klubova igra od najnižih do najelitnijih nacionalnih liga, mnoge ekipe izbore plasman i na međunarodnoj nogometnoj sceni, a sve njih prate njihovi vjerni navijači. Brojni klubovi formiraju se svakodnevno, takođe mnogi se i nažalost gase. Neki dožive deset, dvadeset, pedeset, sedamdeset godina rada, ali vrlo rijetko koji mogu da se pohvale i kažu-naš klub živi, radi, takmiči se već punih sto godina.


Piše:Rešad Mamela

U našoj državi nema baš puno takvih ekipa sa stogodišnjom tradicijom, ali jedan od njih je FK Radnički Lukavac koji je osnovan davne 1921.god, i koji za par mjeseci slavi stoti rođendan.

Nema sumnje da će vrijedni domaćini iz ovog uzornog kolektiva znati to proslaviti na veličanstven način,kao što su to uradili i prilikom obilježavanja devedestog rođendana 2011. godine. Naime, 3. decembra te 2011. godine svi putevi vodili su na stadion „Jošik“ gdje je specijalni musafir na proslavi 90 godina Radničkog bio sarajevski Željezničar.

radnički lukavac
FK RADNIČKI LUKAVAC _ FK ŽELJEZNIČAR SARAJEVO

Bio je to susret jesenjih šampiona, Radnički Lukavac je bio jesenji prvak druge lige FBiH-sjever, a Željo jesenji šampion Premijer lige BiH. Masa svijeta u „butiku“ nogometa u Lukavcu, brojni ljubitelji nogometa iz Tuzle, Živinica, Banovića, Kalesije, Gračanice, došlo je da pogleda Željine prvake, a šef Amar Osim doveo je sjajnu postavu u kojoj su bili Bešlija, Zeba, Adilović, Bekrić, Bogičević, Zolotić, Marković, Selimović, Vasilić, Gušo, Smajić…

Za Radnički Lukavac zaigrali su Hodžić, Alagić, Bekrić, Mehanović, Ibrahimović, Kuduzović, Memić, Kasumović…

Poštovani čitaoci vaš novinar bio je oficijelni spiker na ovom meču za pamčenje i još uvjek mi je pred očima sjajna atmosfera na tribinama nogometnog „hrama“ u Lukavcu. Bila je to veličanstvena atmosfera koju su napravili vjerni i vatreni navijači Radničkog, popularni Siouxi koji su bakljadom stvorili prekrasnu sliku. Bio je to ugođaj za „dušu i sječanje“.

Susret je počeo obostrano otvoreno. I jedna i druga ekipa
pokušavale su u brzim kontrama ugroziti mreže oba vratara, ali bez realizacije i prvo poluvrijeme završeno je bez golova 0:0.

U nastavku meča još bolja igra na terenu,a trenutak koji je odlučio ovaj
meč desio se u 70 minuti. Sviran je slobodan udarac za Radnički na nekih dvadesetak metara od gola „plavih“ s Grbavice. Loptu je uzeo Mirza Bekrić, zalet, sjajan šut pored 4-5 igrača u živom zidu i cijepa se
„stora“ u donjem lijevom uglu Željinog gola i to je 1:0 za slavljenika.

Velika radost domačih igrača,na tribinama lom, trese se čitav Lukavac od skandiranja domaćim ljubimcima. Tim rezultatom susret je i završen, a bio je to prvi poraz Željezničara nakon 17 utakmica bez kapitulacije. Nakon meča „odigrano“ je i treće poluvrijeme,u jednom hotelu na jezeru Modrac, gdje su uz bogato iće i piće uživali svi akteri ovog meča, a tu nije bilo pobjednika- jer su svi iskoristili svoje „šanse“.

Radnički Lukavac proslava – Početni udarac izveo Rahman Suljić

Susretu su prisustvovali brojni gosti, sportski radnici iz cijelog Tuzlanskog kantona, ali i ostalih dijelova naše države. Bilo je tu brojnih vrsnih igrača koji su godinama nosili dres ovog kluba iz Lukavca, a
početni udarac izveo je Rahman Suljić legendarni nogometaša Radničkog, a koji je nagrađen salvama aplauza na otvorenoj sceni od svih prisutnih gledatelja.


Drago nam je što smo uljepšali ovaj veliki dan za domačine
Naravno da smo počastvovani što je baš naš klub bio gost na ovom velikom danu za domačine. Nije mala stvar proslaviti 90 rođendan i ja im u ime cijelog našeg kluba čestitam i želim da što prije zaigraju i u Premijer ligi BiH. Hvala navijačima na veličanstvenoj atmosferi koju su napravili na tribinama, to se rijetko sreče u našoj zemlji i zaslužuju sve pohvale”, rekao je šef stručnog štaba Željezničara Amar Osim.

Možda te zanima