back to top

Svi rokovi probijeni: Šta se dešava sa rekonstrukcijom terena u Mostaru?

Drugi upravo čitaju

Rekonstrukcija terena na stadionu Fudbalskog kluba Velež u Mostaru, koja je trebali biti okončana do 5. augusta, nakon probijenih rokova se izvodi punom parom i prema novoj dinamici radovi bi trebali biti okončani do 3. septembra, potvrđeno je za portal Klix.ba.

Predstavnik grčke firme Hellasod koja izvodi radove Aleksandar Zrnić za pomenuti portal kaže kako je do kašnjenja s izvođenjem radova došlo prvenstveno zbog promjene projektne dokumentacije i činjenice da se odjednom ušlo u radove na četiri bh. stadiona.

Pored stadiona Rođeni u Mostaru, radove izvode na stadionima u Banjoj Luci, Tuzli i Sarajevu na Koševu prema ugovoru s Nogometnim savezom BiH, a u najvećem gradu na Neretvi je problem na gradilištu stvarao rekordni rast temperatura zraka koje su prelazile 40 stepeni.

“Međutim, sada su radovi u toku i odvijaju se prema planiranoj dinamici, tako da planiramo sve završiti i travu postaviti do 3. septembra”, kazao je Zrnić za Klix.ba.

Objasnio je kako je do sada iskopana određena dubina i da su postavljeni drenažni sistemi, nasute frakcije od osam do 16, te frakcija od četiri do osam i da je postavljen sistem za prskalice.

“Pripremni zemljani radovi za postavljanje trave će ići po redovnoj dinamici do 23. augusta, a u subotu se planira postavljati hranidbeni sloj u visini od dva do pet centimetara, na koji ide trava. Tako da bi sve trebalo biti završeno do 3. septembra. Nakon toga će trebati 10 do 15 dana da se trava ‘uhvati‘ i pričvrsti za hranidbeni sloj da bi se moglo normalno igrati”, pojasnio je Zrnić za Klix.ba.

Također je naglasio da ovu dinamiku radova mogu poremetiti vremenski uslovi, navodeći kako se za vrijeme ekstremno visokih temperatura koje su proteklih dana bilježene u Mostaru ne može travu postavljati i da je to ono što može zakomplikovati situaciju.

Međutim, prilikom današnje posjete terena, ekipa portala Klix.ba je ustanovila da je stanje sasvim drugačije jer smo zatekli radnike kako iskopavaju cijevi za drenažu koje su postavljene pogrešno te saznali da se tokom izvođenja radova neki postupci zbog nastalih pogrešaka ponavljaju i više puta.

Zbog toga su i sami radnici skeptični po pitanju rokova za skori završetak radova.

“Ako se na ovom stadionu zaigra utakmica tokom ove sezone bit će dobro”, rekao nam je jedan od radnika na stadionu Rođeni u Mostaru.

Predsjednik FK Velež Senad Husnić podsjeća da se sa radovima počelo 14. juna i da je prema ugovoru stadion trebao biti završen 5. augusta, odnosno da je od tada FK Velež trebao imati stadion na raspolaganju.

On ističe da je kašnjenje radova uzrokovalo ogromne štete mostarskom klubu i kazao nam da će o tome morati Uprava FK Velež razgovarati s Nogometnim savezom BiH koji je sklapao ugovore o izvođenju radova.

“Nadamo se da će radovi biti završeni do 3. septembra jer ćemo u protivnom biti zaista u ozbiljnom problemu”, kazao je Husnić za Klix.ba te podsjetio da FK Velež treninge održava na stadionu Bjelopoljac u Bijelom Polju, a utakmice igra u Gabeli na stadionu GOŠK-a.

To, kako je pojasnio, otežava rad FK Velež i nanosi ogromne štete, kako zbog troškova koji su nastali tako i nemogućnosti publike da ih prati i činjenici da se sve održava na rezultate rada.

Podsjeća da je FK Velež zbog kašnjenja radova doveden u situaciju da derbi sa Zrinjskim igra u Gabeli što nikako ne može biti onako kako bi bilo na stadionu Rođeni te izrazio nadu da će na zahtjev Zrinjskog biti odgođena ta utakmica dok im stadion ne bude na raspolaganju.

Pored toga je, kako napominje, zakazan derbi i sa Sarajevom 17. septembra i neizvjesno je hoće li mostarski klub goste dočekati na svom stadionu ili će to opet biti na stadionu u Gabeli.

Inače, radovi na stadionu Rođeni se odvijaju u okviru projekta Nogoemtnog saveza BiH “Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH”.

Većim dijelom, projekt se financira iz UEFA fondova i vlastitih sredstava NS BiH, dok manjim dijelom u realizaciji učestvuju klubovi i lokalne zajednice koje raspolažu tim stadionima.

Osim stadiona Rođeni, ugovorom je obuhvaćena prva faza radova u 2022. godini za još četiri stadiona – Gradski stadion Banja Luka, stadion Tušanj Tuzla, stadion “Asim Ferhatović Hase” Sarajevo i Gradski stadion Mostar.

sport1.oslobodjenje.ba

Možda te zanima