Šta donose nova pravila u fudbalu!?

Prema posljednjim informacijama iz krovne kuće fudbala FIFA-e stiže vijest da se testiraju nova pravila u fudbalu.

Riječ je o nekoliko izmjena pravila koja se odnose na trajanje utakmice, broja izmjena i izvođenje prekida. Testiranje se vrši na omladinskom turniru u kojem učestvuju RB Leipzig, PSV, AZ Alkmaar i Club Brugge. Utakmice će se igrati prema eksperimentalnim pravila, a radi se o pet prijedloga za izmjenu pravila koje FIFA razmatra.

Nova fudbalska pravila

Poluvrijeme od 30 minuta

Prvi prijedlog FIFA-e jeste skraćivanje trajanja poluvremena sa standardnih 45 minuta na 30 minuta. Pored skraćivanja poluvremena, sat se zaustavlja svaki put kada dođe do prekida igre što znači da se razmatra poluvrijeme u trajanju od 30 minuta aktivne igre.

Neograničen broj izmjena

S obzirom na to da je pandemija ostavila tragove na fudbalere, FIFA je podigla broj izmjena na pet u odnosu na dosadašnje tri promjene. Jedan od noviteta koji će biti testiran je i neograničen broj izmjena tokom utakmice.

nova pravila u fudbalu
Nova pravila se odnose na neograničen broj izmjena

Vremenska kazna za žuti karton

Pravilo žutih i crvenih kartona ima ogroman utjecaj na fudbalsku igru. Reforma ovog pravila odnosi se na to da igrač koji zaradi žuti karton napušta teren u trajanju od pet minuta što znači da će njegova ekipa igrati s igračem manje.

Izvođenje auta nogom

Za razliku od dosadašnje prakse, razmatra se pravilo izvođenja auta nogom. Tako da, svaki put kada lopta napusti igralište, lopta sa strane će se u igru vraćati isključivo nogom.

nova pravila u fudbalu

Dribling iz kornera

Posljednji prijedlog izmjene pravila odnosi se na igru iz kornera. Za nastavak igre iz ugla neće biti potrebno izvođenje, nego će igrač moći ‘sam sebi izvesti korner’ i nastaviti igru driblingom.

Treba naglasiti da su ova pravila još uvijek na testiranju i ovisno o rezultatima na omladinskom turniru, FIFA će odlučiti hoće li ova pravila sprovesti u djelo na svim nivoima fudbalskog svijeta.

Hoće li nova fudbalska pravila doprinijeti kvalitetnijem fudbalu, ostaje nam da vidimo.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 2 / 5. Brojanje glasova: 1

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Supported by TNT Grupacija
Maid
Maidhttps://korner.ba
Maid Lolić je zaljubljenik u najvažniju sporednu stvar na svijetu. Da kako može ukinuo bi produžetke pa neka se odmah pucaju penali. Najdraža emisija Top Gol.

Drugi upravo čitaju

Možda te zanima