back to top

FK Sloboda 100 godina/ Velika proslava rada i sjajnih rezultata

Drugi upravo čitaju

Sloboda 100 godina – Sport je čudo, širom cijelog Svijeta u nebrojanim sportskim disciplinama svi uživaju. Od takmičara, pa do trenera, sportskih radnika i navijača.

Sloboda 100 godina |Svaki sportski kolektiv Sloboda ima veliki broj svojih pristalica. Ali sigurno da nogometni klubovi na cijelom dunjaluku imaju prave armije svojih tifoza koji žive i „dišu“ za svoje mezimce.

Mnogi klubovi žive godinu, deset, trideset, pedeset godina, a samo se rijetki na svijetu mogu pohvaliti da su doživjeli stoti rođendan. Upravo taj veliki dan, stoti rođendan,  proslavila je naša Sloboda iz Tuzle koja je lani, 11.oktobra proslavila punih sto godina rada i izuzetnih rezultata.

Piše: Rešad MAMELA

Sloboda tim povodom,e organizovala nogometni spektakl u Tuzli

FK Sloboda 100 godina – Specijalni musafir bio je respektabilni tim zagrebačkog Dinama. Ekipa koja ima izuzetan rejting i imidž. Klub u kome je igralo dosta poznatih i priznatih bh. nogometaša (Mujčin, Pirić, E.Mešanović, Džeko, Hadžić, Ibrahimović, Kovačević, Janjuš, Škoro…).

U prelijepoj atmosferi i prekrasnom vremenu na Tušnju se je okupilo oko pet hiljada ljubitelja nogometa. Koji su došli da pokažu koliko vole tuzlansku „svetinju“. Pred početak meča, u polusatnom programu Tušnjem su prošetali, uz salve aplauza na otvorenoj sceni,brojni asovi koji su nosili dres Slobode. Mešković, Smajlović, Šečerbegović, Malkočević, Kovačević, E.Mešanović, Mujezinović, Cvjetković i Blagojević.

fk sloboda 100 godina/ velika proslava rada i sjajnih rezultata
FK Sloboda 100 godina/ Velika proslava rada i sjajnih rezultata

Gromoglasnim aplauzom nagrađeni su i mladi nogometaši Slobode. Buduće nade tuzlanskog ali i bh.nogometa. Koji su izašli u klupskoj opremi i sa zastavama Slobode i izazvali erupciju oduševljenja kod svih na stadionu.

Nije bilo pobjednika

Sloboda 100 godina – Iako je ovo bio revijalni meč oba šefa stručnih štabova, Marin Bloudek kod domaćih i Nenad Bjelica kod gostiju tražili su pun angažman svojih izabranika.

Poštovani čitaoci vaš novinar vršio je radio prenos sa ovog meča. Imao sam  uživo  razgovor sa oba trenera i čuo i vidio da ovo neće biti „revijalni“ meč.

Krenulo je otvoreno sa obje strane. Tuzlaci su imali više od igre na početku. Čak su uspjeli da pogode i okvir Dinamovog gola, da bi svoju igru krunisali vodstvom od 1:0 u 27. minuti. Zgoditak je postigao Edis Smajić,  pogotkom iz jedanaesterca, koji je skrivio Emir Dilaver igravši rukom u kaznenom prostoru.

Međutim to vodstvo tuzlaka  nije zbunulo zagrebačke „modre“. Do odlaska na odmor uspjeli su da stignu do izjednačenja u 36 minuti.D osuđen je slobodan udarac na nekih 23,24 metra sa desne strane, centrirao je Čedomir Jovičević,a nespretno je reagovao Smajić i pogodio mrežu iza leđa nemočnog domaćeg vratara Nikole Lakića.

fk sloboda 100 godina/ velika proslava rada i sjajnih rezultata
FK Sloboda 100 godina/ Velika proslava rada i sjajnih rezultata

U nastavku meča nije bilo zgoditaka, iako je bilo prilika na obje strane, mnogo više pred mrežom Slobode. Završeno je miroljubivo 1:1. Kraj meča igrači oba tima dočekuju zagrljeni, a prisutni gledatelji ispratili su ih u svlačionicu zasluženim aplauzom.

Izuzetan gest

Neposredno pred početak ovog međunarodnog prijateljskog meča delegacija Dinama odala je počast svom nekadašnjem igraču Ismetu Hadžiću, koji je karijeru počeo u Slobodi. 

Takođe, delegacije oba kluba položile su cvijeće i odali počast tragično poginulim mladim Tuzle na Kapiji 25.maja 1995.god,od granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu.

Dr. Anto Raos izveo početni udarac

Sloboda 100 godina – Početni udarac na utakmici izveo je dr. Anto Raos. Počasni predsjednik RSD Sloboda, kome je ovom prilikom uručen specijalni poklon – uramljeni jubilarni dres Slobode. Na koji su upisana imena 573 bivša i sadašnja igrača, trenera, predsjednika klubova i drugih legendi Slobode.

Isti poklon uručen je i predsjedniku Dinama Mirku Barišiću. A prigodne poklone primili su i Nenad Bjelica trener Dinama i Jasmin Baković, bivši Generalni sekretar NSBiH.

Oni su nastupili u meču za istoriju Slobode i bh. nogometa

Lakić, Bekić, Muratović, Jusić, Ivetić, Pršeš, Hodžić, Bekrić, Livančić, Ristić i Smajić. Trener: Marin Bloudek

Možda te zanima