back to top

Saudijska Arabija želi da dovede više od 10 fudbalskih zvijezda

Drugi upravo čitaju

Sačinjena je lista na kojoj su imena više od deset fudbalskih zvijezda koje žele klubovi iz Saudijske Arabije, a na čelu liste su Lionel Messi i Karim Benzema, rekao je danas za France presseu izvor blizak pregovorima. Luka Modrić, Hugo Lloris, Sergio Ramos, Jordi Alba, Sergio Busquets, N’golo Kante, Angel Di Maria i Roberto Firmino su među navedenim “metama”, dodao je isti izvor.

Taj izvor je naveo da su saudijske vlasti “u kontaktu sa više od deset igrača, od kojih su mnogi osvajali Svjetsko prvenstvo ili Ligu šampiona, kako bi prešli u Saudijsku Arabiju sljedeće sezone”.

“Osim što dobijaju prilično unosne ponude igraće u veoma konkurentnoj ligi”, tvrdi taj izvor i dodao da je cilj da se većina ugovora zaključi prije početka sljedeće sezone 11. augusta. Zvaničnik saudijske vlade je takođe za AFP rekao da vlasti pregovaraju sa “igračima svjetske klase”.

“Cilj je da se izgradi veoma jaka i konkurentna liga i podigne nivo saudijskih klubova”, rekao je on. Kada je riječ o Messiju i Benzemi, saudijski zvaničnici su u Parizu i Madridu pokušavajući da sklope dogovore, prema više izvora i medijskim izvještajima.

Do danas, najveća “meta” koju je Saudijska Arabija realizovala bilo je angažovanje Kristiana Ronalda koji je krajem decembra potpisao za klub Al Nassr. Po nepotvrđenim informacijama, Portugalac navodno trenutno zarađuje najveću platu u istoriji sporta, oko 200 miliona eura po sezoni.

Isti iznos pominje i španska štampa kada je reč o prelasku Benzeme u Al Itihad, dok se u slučaju Messija i njegov eventualni potpis za Al Hilal pominje još veća suma.
Svi ciljani igrači su velike fudbalske zvijezde koje su blizu kraja karijere. Sa izuzetkom Llorisa, kome je ostala još jedna godina ugovora sa Tottenhamom, svi ostali su van ugovora.

Saudijska Arabija, pod vodstvom prijestolonasljednika Mohameda Bin Salmana, de facto vladara kraljevine, pokušava da kroz sport poboljša svoj imidž povezan sa rigoroznim islamom i da privuće turiste i investicije. Najveći svjetski izvoznik nafte već je potrošio stotine miliona na sportske ugovore, za dovođenje Ronalda, ali i za organizaciju trke Formule. Sve ove inicijative dovele su do optužbi da Saudijska Arabija želi da kroz sport “opere” svoj dosije o kršenju ljudskih prava.

Beta

Možda te zanima