Said Prolaz – Mladi bh. nogometaš koji obećava

Drugi upravo čitaju

Said Prolaz: Želim zaigrati u Premijer ligi BiH

U našoj zemlji, ali i u inozemstvu, ima veliki broj naših mladih, talentovanih nogometaša koji posjeduju talenat, volju, htijenje…i koji svojim igranjem već sada obećavaju da će se za njih uskoro ćuti u cijeloj našoj zemlji, ali i regionu.

Sigurno da je jedan od njih i mladi Visočanin (rođen 28.novembra 2003.god. op.aut.) Said Prolaz. Ovaj krilni napadač koji ima urođenu brzinu i koji svojom startnošću sa loptom već sada pokazuje da se radi o  sjajnom  talentu a čije vrijeme tek slijedi, i to vrlo brzo.

Brojni nogometni stručnjaci koji su imali priliku da pogledaju njegove igre složni su u ocjeni njegovog znanja i talenta i svi su jednoglasni da je pred njim svjetla budućnost. Ovaj sedamnestogodišnji nogometaš, iako još junior, priključen je seniorskom klubu NK Bosna (Visoko) i već je u trenažnom procesu sa prvim timom visočkih „karioka“ koji je upravo počeo pripreme za proljetni dio prvenstva, pod vodstvom šefa stručnog štaba Faruka Kulovića, trenera sa UEFA Pro licencom.

Mladi Visočanin o planovima i budućnosti

O ljubavi prema nogometu, dosadašnjim klubovima u kojima je igrao, trenerima koji su ga  do sada trenirali, planovima, ambicijama, željama za naredni period mladi Prolaz  rekao je sljedeće:

”Kao i gotovo svaki dječak od malena je  nogometna lopta bila  jedina moja igračka. Po čitav dan sam trčao za njom, odlazio na spavanje sa fudbalom, igrao po livadama sa svojim drugarima i sanjao da jednog dana zaigram na pravom nogometnom stadionu.

Vrlo rano sam počeo trenirati   u ekipi VISPORT Visoko kod trenera Edina Muzaferije a gdje sam počeo učiti prve prave nogometne  poteze, finte, akcije. Nakon toga  otišao sam u ekipi Bosne gdje sam takođe imao priliku da saznam još  dosta iz nogometne igre igrajući u pionirskoj konkurenciji protiv ekipa iz Kaknja, Zenice, Breze, Tešnja.

said prolaz
Said Prolaz

Moj sljedeći klub bila je  ekipa  Mladosti iz Doboja kod Kaknja a koja je član Premijer lige BiH, gdje sam kao kadet nastupao dvije godine i jednu polovinu sezone kao junior ovog kluba, igrajući Premijer ligu BiH za mlade selekcije, u konkurenciji sa Sarajevom, Željezničarom, Slobodom, Veležom, Zrinjskom.

Nastupao za kadetsku reprezentaciju BiH

Izuzetno sam sretan što sam imao priliku da osjetim  atmosferu u reprezentaciji BiH jer sam bio tri puta na okupljanju kao član kadetske reprezentacije BiH. Od prije četiri mjeseca  nastupam kao junior za Bosnu, a sada  sam priključen seniorskom timu a gdje imam čast i veliko zadovoljstvo da mi je šef  renomirani trener Faruk Kulović koji iza sebe ima ogromno trenersko iskustvo koje je stekao radeći u mnogim bh. ekipama, ali i u brojnim inozemnim klubovima.

Korner: Imaš sreću da te trenira takav trenerski mag kao što je Kulović. Sa kojim trenerima si još radio ?

Moram reći da sam imao veliko zadovoljstvo da su me trenirali mnogi treneri i od svakog od njih sam naučio  nešto novo i kvalitetno i svima njima veliko hvala za sve čemu su me naučili do sada. Moram istaći dva sjajna trenera, čovjeka, pedagoga koji su mi bili  treneri, a rad sa njima je nešto što ostaje u vječnom sjećanju, a to su Nijaz Kapo iz Kaknja i Ivo Ištuk iz Visokog.

said prolaz
Said Prolaz

Korner: Iako si vrlo mlad,a nogometni stručnjaci ti proriću sjajnu budućnost, kakvi su tvoji planovi ?

Kao i svaki mladi igrać želim da napredujem u svojoj karijeri. Mlad sa, tako mi kažu i moji treneri i moje vrijeme tek dolazi. Prvo želim  da sa Bosnom u proljeće  postignem što bolje rezultate, da steknem neophodno iskustvo igrajući u seniorskoj konkurenciji, iako sam još junior. Želja mi je zaigram u Premijer ligi BiH, a poslije toga okušati se u nekoj ekipi iz zemalja Evrope (Austrija, Švicarska, Njemačka…).

Naravno da je do ispunjenja tih mojih želja i planova potrebno još više trenirati, igrati i odreći se mnogo toga da bi uspio. No, ja vjerujem u sebe i ljude koji vode brigu o mojoj karijeri. Imam veliku podršku roditelja na tom putu i sve ću učiniti da ostvarim sve te ciljeve. Velika mi je želja da zaigram za reprezentaciji BiH-prvo u omladinskim selekcijama a onda i u „A“ reprezentaciji. Imam iskustvo  iz kadetske reprezentacije i znam šta znači obući dres „repke“ BiH.

Možda te zanima