back to top

REŠIN SPORTSKI VREMEPLOV: Zmajevi prije dvije godine u Beču izborili plasman u A grupu Lige Nacija

Drugi upravo čitaju

Zmajevi slavili ulazak uz dvadeset hiljada navijača na čuvenom „Ernst Happel“ stadionu

Nogomet, ta čarobna igra koja ima  stotine i stotine miliona ljudi širom svijeta koji ga obožavaju, koji zbog nogometa „dišu“, za njega žive, zbog njega se raduju, plaču…je po mnogima najvažnija, ali ujedno i najljepša „sporedna“ stvar na dunjaluku.

I u našoj zemlji armija navijača živi za svoje klubove, raduju se i tuguje zbog njihovih pobjeda i poraza, ali kada igra reprezentacija BiH kući ili na strani-svejedno je, to je nešto posebno, neopisivo, to čovjek treba vidjeti, doživjeti, osjetiti svim ćulima. To je nešto što nema definicije, to je više od ljubavi, strasti, oduševljenja… prema svojoj selekciji i svojoj domovini.

Piše: Rešad MAMELA

E baš takvo nešto, a nije to bilo davno, desilo se prije 2 godine, tačnije 15. novembra 2018. godine u prelijepom Beču. Na prekrasnom i očaravajučem stadionu „Ernst Happel“ pred  četrdeset hiljada navijača obje selekcije, odlučujući meč za plasman u A GRUPU UEFA Lige nacije odigrali su Austrija i Bosna i Hercegovina.

zmajevi
zmajevi

Iz tog meča trebao nam je bod da budemo sigurno prvi  u grupi B3 i izborimo plasman u Ligu Nacija A. BiH je bila vodeća sa 9 bodova, Austrija je imala 3  boda ali imali su i meč manje ,i igrali su protiv Sjeverne Irske za par dana kasnije u gostima.

Poštovani čitaoci, vaš novinar koji je sa reprezentacijom od prve naše utakmice, sada već davnog aprila 1996.god. protiv Albanije u Zenici, nagledao se je i doživio desetine i desetine domaćih i gostujučih utakmica, atmosfere u i oko reprezentacije, podrške vatrenih navijača, dosta radosti, sreće zbog pobjeda, ali i tuge zbog poraza ili samo jednog nepostignutog gola koji nam je falio za plasman na neko veliko takmičenje. Ali taj dan u Beču bio je nešto nestvarno, fantastično, neopisivo, gotovo pa nemoguće…

Naši navijači „okupirali“ Beč i stvorili veličanstvenu atmosferu na tribinama

Noć prije utakmice i na sam dan meča Beč je bio više Bosanski od Sarajeva, Zenice, Bihaća, Tuzle, Mostara, Brčkog, Travnika…hiljade i hiljade navijača sa zastavama, šalovima, bubnjevima, dresovima, transparentima podrške…bili su na svakom ćošku ovog prelijepog grada.

Iz brojnih kafića, picerija, restorana orile su se navijačke pjesme: Hajmo Bosno, Hajmo Hercegovino…Bosnom behar probeharao…Od mora do Save,od Drine do Une…ma sav Beč „mirisao“ je na ćevape, burek, zeljanicu, baklavu…a sve to bilo je dobro zaljevano hektolitrima piva, vina, rakije, himbera…

zmajevi
zmajevi

Svi su nestrpljivo čekali početak utakmice,na tribinama je bilo preko dvadeset hiljada navijača iz cijele BiH, ali i cijele Austrije, Njemačke, Belgije, Francuske, Italije, Danske…Naši navijači napravili su veličanstvenu atmosferu, svi su bili „nabrijani“ do maksimuma, pjevali su, bodrili, skakali… na svaki dobar potez naših igrača…Ma bilo je kao da se igra usred Zenice na kultnom „Bilinom Polju“.

Sudija Andrew Dallas iz Škotske pustio je da se igra muški, borbeno sa obje strane, nije puno sjeckao igru…Viđena je jedna dobra partija obje selekcije, no nije bilo pogodaka, iako je bilo prilika na obje strane.

Kod domaćina ih nisu iskoristili Arnautović, Alaba ,Kainz a u našoj selekciji Džeko, Višča, Duljević i završeno je 0:0. Kraj meča završen je slavljem naših igrača na travnjaku, a na tribinama bila ludnica, haos, naši vjerni navijači bili su transu,o d njihove pjesme i skandiranja „podrhtavao“ je cijeli Beč. Ovim rezultatom naša selekcija izborila je plasman među 12 najboljih selekcija Evrope, a samim tim ušla je u drugu kvalifikacionu skupinu za Evropsko prvenstvo. Osim tog rezultatskog uspjeha pristiglo je i „brdo“novca, tri miliona eura od UEFE došlo je u naš savez.

Hvala našim navijačima

”Odigrali smo vrlo kvalitetno protiv jake selekcije Austrije koja u svojim redovimaima par vrsnih igrača. Od samog početka suprostavili smo im se na svakom dijelu terena,igrali smo požrtvovano,borbeno,sa puno trke i za nas nije bilo izgubljene lopte. Znali smo da samo na taj način možemo ostvariti ovaj povoljan rezultat, sa kojim smo svi zadovoljni i ponosni plasmanom u Aligu Nacija. Veliko hvala našim frenetičnim navijačima koji su nas svojim bodrenjem „nosili“ po travnjaku,bili su naš dvanesti igrač”, rekao je izvanredni Toni Šunjić.

Oni su igrali za BiH

Šehić, Šunjić, Bešić, Zukanović, Čivić, Pjanić, Sarić, Duljević, Džeko, Višća i Vranješ. Još su nastupili: Krunić i Gojak. Selektor:Robert Prosinečki.

Možda te zanima