back to top

PUMA PREKINULA SPONZORSKI UGOVOR S FUDBALSKOM REPREZENTACIJOM IZRAELA

Drugi upravo čitaju

Dok na Bliskom istoku traju pozivi na bojkot kompanija s poslovnim interesima u Izraelu, iz ove kompanije kažu kako odluka nema veze s ratom između Izraela i Hamasa.

O odluci je prvi javio Financial Times, citirajući interne dokumente koji pokazuju kako je njemački brend sportske odjeće odlučio da neće obnavljati ugovor s Izraelskim nogometnim savezom. Puma je potvrdila kako je odluka donesena još prošle godine i da nema nikakve veze s trenutnim sukobom Izraela i Hamasa.

Iz kompanije također navode kako neće obnavljati ugovor ni sa nogometnom reprezentacijom Srbije i da će uskoro predstaviti svoja dva nova partnera, dodavši da se radi o njihovoj novoj marketinškoj strategiji. Puma je 2018. godine zamijenila Adidas kao sponzor i proizvođač dresova za izraelsku nogometnu reprezentaciju. Taj ugovor izazvao je žestoke kritike pokreta poput pro-palestinskog pokreta Boycott, Divestment and Sanctions (BDS).

Na svojim internetskim stranicama, BDS navodi kako Pumino sponzorstvo također pokriva klubove “u ilegalnim izraelskim naseljima na okupiranom teritoriju Palestine.” Pozivi na bojkotiranje Pume postali su još glasniji nakon početka izraelske vojne kampanje u Gazi izazvane terorističkim napadom Hamasa na izraelskom teritoriju.

Kompanija kaže kako “ne podržava nogometne klubove u tim naseljima” dodajući da ni njihov “izraelski distributer nema ogranke u tim naseljima.” BDS na svojoj stranici preuzima zasluge za Adidasovu odluku o prekidu sponzorskog ugovora s izraelskom reprezentacijom 2018.

(A. J./Agencije)

Video pogledajte i OVDJE.

The post PUMA PREKINULA SPONZORSKI UGOVOR S FUDBALSKOM REPREZENTACIJOM IZRAELA first appeared on Hayat.ba.


Izvor: hayat.ba

Možda te zanima