Povodom Međunarodnog praznika žena: Mozzart podržao “Udružene žene”

Amela Bašić Tomić: Zahvaljujemo se kompaniji Mozzart koja prepoznaje potrebe žrtava

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, kompanija Mozzart ugostila je predstavnice Fondacije “Udružene žene”. Ova nevladina organizacija bavi se unapređenjem društvenog položaja žene i njenog prava na život bez nasilja u porodici i javnom životu. S tim ciljem pokrenuli su i kampanju “Zaposlenjem prekidamo začarani krug nasilja” kojoj se priključila i kompanija Mozzart. Time se stvorila mogućnost zapošljavanja žena koje su korisnice Sigurne kuće, a na sastanku su dogovoreni budući koraci i način saradnje.

-Zahvaljujemo se kompaniji Mozzart koja njeguje korporativnu filantropiju, prepoznaje potrebe lokalne društvene zajednice, a u ovom slučaju potrebe žrtava nasilja u porodici. Nadamo se da će i ostale kompanije biti motivisane da slijede koncept ovakvog društveno- odgovornog poslovanja i na taj način pomognu u širenju svijesti o ovom velikom društvenom problemu- kaže koordinatorica Sigurne kuće Banja Luka, Amela Bašić Tomić.

Ova Fondacija već je mnogo učinila na polju osnaživanja žena žrtava nasilja. Doprinijeli su izmjenama brojnih zakonskih rješenja na ovom polju, a osnovali su i Fond za ekonomsko osnaživanje žena koji se puni donacijama, a iz kojeg pružaju pomoć ženama po izlasku iz Sigurne kuće. A kako bi se po izlasku iz Sigurne kuće što prije osamostalile, osnovali su i Resursni centar za socio-ekonomsko osnaživanje žena kojim su predviđene radionice za nezaposlene žene, kako bi se ojačali njihovi kapaciteti za pronalazak zaposlenja. Upravo je zapošljavanje žena žrtava nasilja bila jedna od tema sastanka sa predstavnicima Mozzarta iz kojeg poručuju da su voljni da pruže podršku ovoj populaciji.

-Na inicijalnom sastanku imali smo priliku da od članica Fondacije “Udružene žene” čujemo sa kakvim se problemima i izazovima suočavaju žene tokom boravka i po izlasku iz Sigurne kuće. Uskoro ćemo da potpišemo i zvanični Memorandum o saradnji, a već smo načelno dogovorili na koji način im možemo pomoći. Kada je zapošljavanje u Mozzartu u pitanju, svi naši konkursi su javni i transparentni i zapošljavamo isključivo na osnovu stručnih kvalifikacija, pa svi koji ispunjavaju uslove mogu da se prijave- kaže Biljana Janjuz, rukovodilac Sektora ljudskih resursa u Mozzartu.

Osim na polju zapošljavanja, “Udružene žene” trebaju pomoć u vidu donacija, ali i u sanaciji dječijeg igrališta u dvorištu Sigurne kuće koje koriste mališani koji tu borave sa majkama. Takođe, potrebna im je dodatna podrška kako bi što bolje fizički obezbijedili Sigurnu kuću. Mozzart će se u narednom period potruditi da im pomogne i u tome. U ovoj kompaniji planiraju pokretanje projekta čiji će cilj biti zaustavljanje nasilja nad ženama širom BiH i to u saradnji sa nadležnim tijelima na državnom i entitetskim nivoima, kao i sa svih osam sigurnih kuća u BiH. Nedavno su, u sklopu svoje tradicionalne akcije “Humanitarni tiket u podne” uručili donaciju Sigurnoj kući Udruženja “Budućnost” u Modriči.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Rabija Grabus
Rabija Grabushttps://kanal6.ba
Rabija Grabus je zaposlena kao multimedia novinarka u TNT Grupaciji gdje je pocela karijeru novinarke.

Drugi upravo čitaju

Možda te zanima