back to top

Odlazak Spensera sa Koševa: Preminuo Vahidin Musemić

Drugi upravo čitaju

Vahidin Musemić, legendarni igrač Fudbalskog kluba Sarajevo preminuo je u 77. godini.

Rođen je 29. oktobra 1946. godine u Janji. Fudbalsku karijeru počeo je u Sarajevu 1962. godine. Kako se navodi na web stranici FK Sarajevo već sa 15 godina postao je član pionira FK Sarajevo. U bordo dresu odigrao je 182 zvanične utakmice i postigao 84 gola što ga čini petim najboljim strijelcem u historiji kluba. Bio je član šampionske generacije koja je u sezoni 66/67 osvojila titulu prvaka Jugoslavije, ujedno i prvu titulu prvaka u historiji tog kluba. U toj sezoni bio je najbolji strijelac ekipe sa 16 golova. Sa lakoćom je postizao golove na sve moguće načine i smatrali su ga za jednog od najboljih golgetera svog vremena, ne samo u Jugoslaviji već i u cijeloj Evropi.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 17 utakmica i postigao 9 golova. Na Evropskom prvenstvu 1968. godine predvodio je napad reprezentacije koja je postala viceprvak Evrope. Posljednje dvije godine igračke karijere proveo je u Francuskoj, u ekipi Nice, prije nego što je zbog povreda ranije od planiranog završio igračku karijeru.

Uz svoje Sarajevo bio je i u najtežim danima, danima agresije na BiH. U tom periodu obavljao je funkciju tehničkog direktora kluba, a i nakon ratnog perioda bio je član rukovodećih organa FK Sarajevo, kažu iz FK Sarajevo.

“Spenser sa Koševa bio je primjer kako se bori za grb na dresu tokom igračke karijere, i kako se odnosi prema svom klubu nakon završetka iste. Njegova ljubav prema FK Sarajevo svakim danom bila je sve veća, strast kada govori o svom klubu vidjela se u očima prilikom svakog razgovora, i sa njom je „inficirao“ cijelu svoju porodicu”, naveli su u FK Sarajevo.

fksarajevo.ba

Možda te zanima