Nova povreda za Ansua: Čeka ga još jedna duga pauza i 5. operacija u karijeri

Drugi upravo čitaju

Barceloni nikako da krene na bolje. Došao je Xavi kao spasilac, dok klub iz utakmice u utakmicu tone sve dublje, a nova povreda male zvijezde novi je peh u Kataloniji.

Kada je prvi put zaigrao seniorski fudbal činilo se da je ispred Ansua Fatija blistava budućnost. No, umjesto lanisranja među zvijezde, Ansu Fati je češće u operacionoj sali nego na zelenom terenu. Iako još uvijek nije napunio 20 godina, Fati iza sebe ima četiri operacije, a njihov broj mogao bi se uskoro povećati, pa ako pogledamo te podatke teško da postoji malerozniji fudbaler od mladog napadača u čitavoj Europi.

Ne treba zaboraviti da je Fati propustio početak sezone zbog operacije koljena nakon čega se vratio i zabio pogodak što je nagovijestilo da će nastaviti tamo gdje je stao prije povrede. No, odigrao je poslije toga nekoliko utakmica da bi povrede ponovo postale stvarnost.

Navijačima Barcelone donio je radost u Superkupu Španije kada je zabio gol protiv Real Madrida na utakmici koju je Barca kasnije izgubila da bi u narednom meču protiv Athletic Bilbaa u Kupu kralja ušao u igru kao rezervista.

Nažalost, pola sata kasnije tražio izmjenu zbog povrede. Dogodilo se to prilikom pressinga kada se mladi fudbaler požalio na bolove u mišićima i napustio teren vidno utučen. Kasnije se ispostavilo da je riječ o povredi zadnje lože, a detaljniji ljekarski pregledi donijeli su novi košmar za jednog od najtalentovanijih fudbalera Starog kontinenta.

Barcelona je izašla u javnost s medicinskim saopštenjem u kojem stoji da se radi o povredi bicepsa femorisa lijeve noge, one iste zbog koje je Fati u četiri navrata morao pod nož. Sreća u nesreći je da ovoga puta nije problem s koljenom, već sa zadnjom ložom, a zbog istog problema je Ousmane Dembele proveo u ambulanti šest mjeseci, ali kod Francuza ruptura je bila potpuna, a kod Fatija je ipak djelimična.

U Barceloni predlažu odlazak na operaciju, ali konačna odluka će biti isključivo na igraču. Isto tako iz kluba savjetuju da ne bi trebalo previše odugovlačiti s odlukom.

Treba napomenuti da je Fati pretrpio tešku povredu meniskusa u novembru 2020. godine i ona ga je udaljila s terena na čak deset mjeseci. Četiri hirurške intervencije, uključujući i one artroskopske bile su neophodne da se sanira povreda zbog koje je, poređenja radi legendarni Kaka u šest navrata operisan.

O kakvom se talentu radi svjedoči podatak da je prije nekih 16 mjeseci, sa 17 godina i 311 dana postao je najmlađi strijelac u historiji španske reprezentacije i tada se već uveliko pričalo o novom fudbalskom čudu, o momku koji će u narednoj deceniji uskočiti u kopačke Lionela Messija.

Nažalost realnost je potpuno drugačija, ali talenat nema nikakve veze s tim.

Nevejrovatan je podatak da je Fati do sada odigrao 53 meča za seniorski tim Barcelone, a da je zbog povreda propustio čak 75 utakmica.

Pročitajte još:

Možda te zanima