back to top

NK ŽELJEZNIČAR UVELIČAO PRAZNIK / Prije godinu dana NK Hajduk (Orašje) proslavio stoti rođendan

Drugi upravo čitaju

NK ŽELJEZNIČAR – Nogomet, ta čarobna igra koju mnogi smatraju najvažnijom i najljepšom sporednom stvari na svijetu, prisutan je širom cijelog svijeta.

Niko pouzdano ne zna koliko ima klubova na cijeloj planeti, jer gotovo svakodnevno se formiraju, ali i gase klubovi, počev od najnižih do najelitnijih nivoa takmičenja.

Svi ti klubovi imaju navijače koji žive za svoj klub, koji se zbog pobjeda i poraza njihovih ljubimaca vesele, skaču, raduju…ali i plaču, jecaju, tuguju…

Brojni timovi žive i takmiče se godinama, decenijama ali samo rijetki u svijetu, pa i u našoj zemlji, dožive da proslave sto godina nastupa po raznim nivoima takmičenja i mečevima s brojnim poznatim i manje poznatim i atraktivnim rivalima, iz zemlje i inozemstva.

Piše: Rešad MAMELA za portal Korner.ba

E jedan od takvih posebnih, svake hvale vrijedan klub, dolazi nam iz prelijepe čaršije Orašje. Mnogi gradovi širom svijeta imaju nešto posebno a s čime se ponose njegovi stanovnici.

Sarajevo ima Baščaršiju, Dubrovnik Stradun, Beograd Skadarliju, Beč Prater… a ono s čime se ponose stanovnici Orašja i što je njihova zakletva je NK HAJDUK.

Ovaj nogometni klub osnovan je davne 1919. godine, njegov dres nosile su desetine generacija oraških mladića, ali i gradova iz regije: Brčko, Srebrenik, Bosanski Šamac, Županja, Ođak, Bijeljina, Gradačac…

I baš u znak zahvalnosti svima koji su časno i pošteno nosili dres oraške „svetinje“ 12. oktobra prošle godine svečano je obilježen veliki dan, ne samo za oraški, nego i bh nogomet-STO godina institucije koja je neuništiva i nezaustavljiva, a koja se zove NK HAJDUK.

Vrijedni domaćini iz Hajduka, na čelu s predsjednikom Nedimom Hadžispahićem, odlučili su da svojim navijačima, svim stanovnicima Orašja, ali i susjednih gradova iz BiH i Hrvatske u goste dovedu specijalnog musafira-višestrukog prvaka BiH i ex države, osvajača Kupa i super kupa BiH, sudionika brojnih europskih takmičenja- NK ŽELJEZNIČAR (Sarajevo).

Bio je to pun pogodak jer poznato je da „dinamit“ momci sa legendarne Grbavice imaju armiju navijača na području Bosanske Posavine i Semberije. Slavljenička atmosfera u oraškoj čaršiji osjetila se je već od podneva, masa svijeta iz brojnih gradova bila je po oraškim kafićima, restoranima, ćevabdžinicama, ulicama…

Željini igrači koji su došli dan ranije prije meča, na oraškim ulicama su šetali, slikali se sa svojim navijačima, dijelili autograme…ali su se i okretali za oraškim ljepoticama.

Sve je mirisalo i bilo spremno za nogometni praznik na starom Hajdukovom stadionu koji je za ovu priliku bio dotjera, zategnut, našminkan… Poštovani čitaoci vaš novinar imao je sladak zadatak-obaviti posao oficijelnog spikera na stadionu a što sam učinio s posebnim merakom i ponosom.

NK ŽELJEZNIČAR Svi su uživali

Željina ekspedicija, na čijem čelu je bio veliki nogometni mag, šef struke Amar OSIM iz poštovanja prema domaćinu i velikom danu za Hajduk došla je u kompletnom sastavu.

Amar je u Orašje i na Savu doveo top tim: Štilić, Veselinović, Zec, Bogičević, Stevanović, Kjosevski, Alispahić, Zajmović, Sipović, Pavić … a predvodio ih je kapiten ekipe, oraška „haubica“ Sulejman Krpić.

Pred sami početak meča predsjednik Hajduka Nedim Hadžispahić uručio je „hediju“ šefu Osimu, u znak zahvalnosti što je veliki Željo došao da uveliča nogometni praznik.

Poseban dar dobio je i kapiten Željinog tima Krpić koji je karijeru počeo u Hajduku, a kome su dar uručili predstavnici navijača domaćeg tima Jasmina Isić i Alen Aljukić

. No i Željo nije došao praznih ruku u Orašje, Osim je prigodan poklon uručio domaćinu i zaželio mu još puno uspjeha u narednim godinama rada i takmičenja.

Pak što se tiče same igre, na travnjaku je Željo pokazao svoj kvaliteta i slavio, ali u ovoj utakmici za „dušu i sjećanje“ rezultat je najmanje bio bitan. Bio je to dan u kojem je pobijedio sport, nogomet, ljudskost… dan koji je pokazao da i „mali“ klubovi imaju svoje ime, rejting, imiđ…a na što su ponosni i što im niko i nikada ne može izbrisati i uništiti.

Hvala velikom NK ŽELJEZNIČAR – u

  • Sigurno da je za sve nas u klubu i našoj čaršiji ovo veliki dan,a na šta smo ponosni i sretni. Želim da se u ime cijelog kluba zahvalim velikom Želji što je došao da svojom igrom uveliča ovaj nogometni praznik i poseban dan za Hajduk.Sigurno da će nam sve ovo dodati novu snagu za nove pobjede i sportske poduhvate-rekao je predsjednik Hajduka Nedim Hadžispahić. Bilo nam je zadovoljstvo uveličati ovaj dan
  • Naravno da nam je drago što je baš naš klub dobio priliku da uveliča ovaj veliki dan za domaći Hajduk. Samo rijetki klubovi mogu da se pohvale sto godišnjim postojanjem i stoga smo sretni i bilo nam je zadovoljstvo što smo uveličali ovaj nogometni praznik-rekao je Amar Osim, šef Željinog tima. Brojni gosti

-Susret je privukao veliku pažnju ljubitelja nogometa u cijelom regionu. Pored brojnih ljubitelja nogometa iz brojnih gradova, ovaj spektakl su svojim prisustvom uveličali i Premijer FBiH Fadil Novalić, ministri Edin Ramić i Mato Jozić, Predsjednik vlade ŽP Đuro Topić, načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, Predsjednik skupštine distrikta Brčko Esad Kadrić, Predsjednik N.S. Posavske županije Iljo Dominković i brojni drugi sportski radnici…

Možda te zanima