back to top

Nastavak akcije „Stop nasilju nad ženama“: Toni Šunjić i Mozzart posjetili Sigurnu kuću u Mostaru

Drugi upravo čitaju

Poznati fudbaler pružio podršku projektu

Kompanija Mozzart nastavlja svoju društveno odgovornu misiju kroz projekat „Stop naslju nad ženama“. U okviru ove plemenite misije podršku su pružili štićenicama Sigurne kuće koja djeluje u okviru Udruženja „Žena BiH“ u Mostaru. U ovoj kući godišnje krov nad glavom pruže za najmanje 35 žrtava porodičnog nasilja. Kako bi im bar malo olakšali težak životni period, kompanija Mozzart uručila im je donaciju, a podršku ovoj akciji pružio je i poznati fudbaler Toni Šunjić.

Zahvaljujemo se Mozzartu na vrijednoj donaciji. Ovim potezom su pokazali da su društveno odgovorna kompanija i da prepoznaju važnost kontinuiranog javnog rada na polju borbe i podizanja glasa protiv svakog oblika nasilja. Borbu protiv nasilja nad ženama ne trebaju da vode samo žene, nego i muškarci. Činjenica da je poznati fudbaler Toni Šunjić prisustvovao dodjeli donacije može samo da učini da ovaj projekat jače odjekne u javnosti i da motiviše i druge ljude da promovišu nenasilje– kaže glasnogovornica Udruženja “Žena BiH”, Arnela Buzaljko.

nastavak akcije „stop nasilju nad ženama“: toni šunjić i mozzart posjetili sigurnu kuću u mostaru
Predstavnici Mozzarta i Toni Šunjić sa predstavnicama Sigurne kuće Mostar

Šunjić je asistirao predstavnicima kompanije Mozzart prilikom uručenja kućanskih aparata, higijenskih paketa i odjeće.

Sa zadovoljstvom sam podržao projekat „Stop nasilju nad ženama“ koji je pokrenuo Mozzart. Vjerujem da zajedničkim snagama možemo da stanemo ukraj ovoj pojavi u našem društvu– kaže fudbaler Toni Šunjić.

Iz Sigurne kuće Mostar poručuju da im je ova donacija značajna pomoć, posebno s obzirom na to kojoj populaciji je namjenjena.

Naime, Sigurna kuća Udruženja „Žena BiH“ u Mostaru postoji već 22 godine. Broj žena i djece koji tu borave stalno se mijenja. Žrtvama svih oblika nasilja, pored sigurnog smještaja koji podrazumijeva ispunjavanje svih osnovnih životnih potreba, pružaju sveobuhvatnu psihosocijalnu, medicinsku, besplatnu pravnu i pomoć u pristupanju zdravstvenim uslugama. Za svaku ženu individualno prave izlaznu strategiju u skladu sa njenim potrebama i mogućnostima.

Smještaj žena žrtava nasilja i njihove djece u Sigurnoj kući je zakonski ograničen na šest mjeseci, ali se u Udruženju „Žena BiH“ trude da im pruže smještaj koliko je god to potrebno. I nakon njihovog izlaska, ostaju u kontaktu sa korisnicama, prate njihove živote, uključuju ih, kad je god to moguće, u svoje programe i aktivnosti i ostaju im na raspolaganju.

nastavak akcije „stop nasilju nad ženama“: toni šunjić i mozzart posjetili sigurnu kuću u mostaru
Predstavnici Mozzarta i Toni Šunjić sa predstavnicama Sigurne kuće Mostar 

Kroz ovaj projekat, Mozzart je do sada potpisao protokole o saradnji sa Agencijom za ravnopravnost polova BiH i Gender centrom Federacije BIH. Prije mostarske, obišli su i uručili donaciju Sigurnoj kući Udruženja “Vive žene” u Tuzli. Svoju plemenitu misiju će nastaviti u narednom periodu podrškom drugim Sigurnim kućama širom BiH. Osim Tonija Šunjića, projektu su se do sada pridružili i fudbaleri Leotara i Zrinjskog, a borbu protiv nasilja nad ženama najavljuju i drugi poznati bh. sportisti.

Sam naziv kampanje govori koji je cilj ovog projekta. Drago nam je što su našu misiju prepoznala nadležna tijela i što su nam Sigurne kuće ukazale povjerenje tako što su nam otvorile svoja vrata. Nadamo se da ćemo zajednički zaustaviti nasilje nad ženama u našem društvu- kaže Selma Salkanović, rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mozzarta.

Građani BiH ovoj populaciji mogu pomoći tako što će prepoznati potrebu za postojanjem i radom Sigurnih kuća, te im pružiti pomoć u skladu sa svojim mogućnostima. Takvim potezima pojedinaca i društveno odgovornih kompanija podiže se svijest javnosti i doprinosi osvještavanju o ovoj tematici, ali i osvještavanju potencijalnih žrtava da se ohrabre i potraže pomoć.

Možda te zanima